anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pacienţii cu HIV/SIDA din Iaşi cer fonduri pentru tratament şi prevăd o criză în finanţare

GALERIE
sida, hiv, fonduri
 • sida, hiv, fonduri
- +

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a organizat zilele trecute în mediul online dezbaterea „Strategia Naţională HIV/SIDA - evaluarea situaţiei şi direcţii de acţiune”. 

Pacienţii au adus în atenţia autorităţilor în primul rând problemele Programului de Tratament HIV/SIDA, unde este necesară suplimentarea bugetului pentru a se asigura continuitatea tratamentului până la sfârşitul anului. S-au semnalat totodată probleme în achiziţia medicamentelor de către spitale, generate de birocraţia achiziţiilor şi de distribuitori care nu respectă termenele de livrare. „Lipsa programelor de informare şi educare în populaţie pentru prevenirea infectării cu HIV, lipsa programelor de reducere a riscurilor în grupurile vulnerabile, lipsa serviciilor de testare gratuită a infecţiei cu HIV, accesul dificil la diagnosticare şi uneori chiar la tratament au fost semnalate atât de către medicii prezenţi la dezbatere, cât şi de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale”, au transmis reprezentanţii UNOPA.

Care este situaţia pacienţilor HIV/SIDA în Iaşi

Prezentă la întâlnirea online, dr. Carmen Dorobăţ, medic la Spitalul de Boli Infecţioase, a explicat care este situaţia pacienţilor din zona Moldovei, în special din Iaşi, în momentul de faţă. Din fericire, în cazul pacienţilor cu HIV/SIDA care au fost infectaţi şi cu SARS-CoV-2 în timpul pandemiei nu s-au remarcat probleme deosebite după vindecare. În schimb, medicul ieşean spune că o problemă este cea financiară, făcând referire la medicaţia antiretrovirală şi la finanţarea reactivilor. „Trebuie să tragem din timp un semnal de alarmă referitor la medicaţia antiretrovirală, ne aşteptăm la un consum crescut, care deja s-a concretizat în primele şase luni. Consumul crescut este cauzat de numărul de pacienţi care vor veni, spre exemplu, în această săptămână la Iaşi au fost deja cinci naivi (n.red. pacienţi care nu au avut niciodată o schemă terapeutică). Referitor la reactivi, consumul financiar în acest caz depinde în mare măsură de bugetul de la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, ceea ce nu este în regulă. Indicatorii la nivelul compartimentelor HIV nu pun probleme, întotdeauna se îndeplinesc, chiar se şi depăşesc, problema este că trebuie să apelăm la bugetul unui spital care are atâtea alte cheltuieli”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ. Medicul spune că la nivelul Iaşului există propunerea ca finanţarea reactivilor să se facă din bugetul alocat programului naţional, urmând să facă în acest sens un raport scris către Ministerul Sănătăţii. „Ar fi mult mai usor ca bugetul pe reactivi să vină din acest program şi să fie la dispoziţia medicilor, pentru că în felul acesta ne-am apropia mai mult de cifrele cerute de realitate”, a completat medicul ieşean.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.