Pacienţii cu scleroză multiplă, scutiţi din acest an de drumurile de sute de kilometri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Pacienţii cu scleroză multiplă, scutiţi din acest an de drumurile de sute de kilometri

GALERIE
scleroza
  • scleroza
- +

Începând din acest an, pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă vor avea acces la servicii medicale în apropiere de domiciliu, în judeţul de reşedinţă, scăpând astfel de drumurile de zeci sau sute de kilometri până la un centru universitar. Acest lucru este posibil prin modificarea Normelor tehnice de aprobare curative, astfel orice spital se poate acredita pentru a fi inclus în Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice.

Aceste îmbunătăţiri aduse programului naţional au fost posibile prin colaborarea dintre Societatea Română de Neurologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) cu sprijinul Comisiei de Neurologie a Ministerului Sănătăţii şi a specialiştilor din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La nivel naţional există doar 12 unităţi medicale în şase oraşe, iar majoritatea bolnavilor au de parcurs periodic o distanţă considerabilă. De exemplu, bolnavii din întreaga regiune a Moldovei trebuie să vină lunar la Spitalul de Recuperare din Iaşi pentru a beneficia de tratamentul necesar.

„În aceste condiţii, pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă vor putea să fie trataţi şi monitorizaţi de către medicul neurolog din judeţul de reşedinţă fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze sute de kilometri într-un centru universitar acreditat“, au precizat reprezentanţii APAA.

Spitalele se pot înscrie în vederea acreditării completând documentele publicate în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1225 publicat în Monitorul Oficial în data de 24 decembrie 2020. Pacienţii care suferă de această afecţiune au iniţiat încă din anul 2018 o petiţie online prin care au cerut modificarea acestui aspect.

„Dispunerea geografică a centrelor de tratament şi distanţa mare face ca mulţi pacienţi diagnosticaţi cu SM să renunţe la tratamentul care încetineşte progresia bolii. Pe lângă costurile directe cu transportul, trebuie avute în vedere şi costurile cu însoţitorul, fiind cunoscut faptul că majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu SM se deplasează la spital însoţiţi de către un membru al familiei“, se preciza atunci în textul petiţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.