anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pacienții din România vor avea mai ușor acces la studiile clinice

Acest lucru presupune că vor putea beneficia de medicamente inovative gratuite la care, altminteri, n-ar fi avut acces.

GALERIE
laborator-studii-clinice
 • laborator-studii-clinice
- +

În sfârșit, după nenumărate demersuri făcute către președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, dar și către Parlament, asociațiile de pacienți din România au reușit să urgenteze aprobarea legii privind studiile clinice.

 

Noul regulament, mai puțin stufos ca cel precedent,  are ca scop uniformizarea procedurilor de autorizare şi desfăşurare a studiilor clinice în spaţiul european şi are o perioadă de tranziţie de punere în aplicare până în ianuarie 2023.

”Este o mare reușită pentru pacienți, pentru că în felul acesta vor avea acces mai ușor la medicamente inovatoare gratuite. Adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect este vitală pentru deblocarea situației de pe piața studiilor clinice din România unde, în iunie, de exemplu, se regăseau aproximativ 100 de dosare de studii clinice care înregistrau, deja, în medie, peste 300 de zile de așteptare pentru obținerea aprobărilor necesare, față de termenul legal de 60 de zile (în unele cazuri discutăm de 700 de zile). Aceste întârzieri sunt, evident, în detrimentul persoanelor suferinde din România, al căror acces la medicamente inovative gratuite este astfel limitat, aceștia fiind forțați să meargă în străinătate la studii clinice, cu sprijin material de la asociațiile pacienților”, a explicat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și președinte al Alianței Pacienților Cronici din România (ARCR).

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și președinte al Alianței Pacienților Cronici din România

Cel mai mare beneficiu al celor 100 de studii care așteptau aprobarea, susțin asociațiile de  pacienți, îl reprezintă accesul pacienților la medicamente inovative gratuite dar, în același timp, aducerea în bugetul țării a circa 3 miliarde de euro. Principalele probleme identificate de asociațiile pacienților, cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, au fost: un proces greoi de aprobare, întârzieri în implementarea legislației europene și lipsa de resurse umane la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), fosta Agenție Națională a Medicamentului, instituția care se ocupă cu aprobarea studiilor clinice.

Pe de altă parte, în contextul războiului din Ucraina, există un proces de relocare a activității de testare clinică de pe această piață către alte state din regiune. Această evoluție reprezintă o zonă de oportunitate pentru piața românească de profil și pentru pacienții români.

”Practic, din cauza războiului, în Ucraina și Rusia s-au retras studiile clinice. În condițiile în care în cele două țări se realizau 36% din totalul studiilor clinice din Europa. Această oportunitate, nefericită în actualul context politic, a făcut ca mare parte dintre aceste studii să poată fi preluate de România. Astfel, mii de oameni vor avea o șansă în plus la viață. De cealaltă parte, a mediului privat, statistica arată că investițiile totale în studii clinice realizate în România, de companii și sponsori, au reprezentat contribuții la bugetul de stat de circa 19,8 milioane de euro, în 2019. Acestea s-au tradus într-o economie minimă a Casei Naționale de asigurări de Sănătate de 5,3 milioane de euro, în cazul afecțiunilor oncologice, și de 4,1 milioane de euro, în cazul afecțiunilor cardiovasculare”, a mai adăugat Cezar Irimia.

În concluzie, susțin asociațiile pacienților, principalele avantaje ale studiilor clinice sunt: accesul la tratamente de ultimă generație, accesul bolnavilor la investigații de înaltă calitate, transfer tehnologic și de cunoștințe, dezvoltarea profesională a cercetătorilor dar și economii majore la bugetul statului.

”Un medicament de ultimă generație are în spate un proces de cercetare și de dezvoltare care durează între 10 și 15 ani și poate presupune investiții de circa 2 miliarde de euro din partea companiei producătoare. Studiile clinice reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea de noi medicamente. Sunt, de altfel, cea mai lungă și cea mai costisitoare etapă. Dincolo de beneficiile evidente pentru economie, este important să înțelegem că un pacient care participă la un studiu clinic primește un medicament inovator, la care nu ar avea altfel acces, este monitorizat în permanență, și beneficiază, per asamblu, de o îngrijire medicală apropiată de standardele europene”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.