Pacienții merită tot timpul mai mult! Mai multe dialize DMD

joi, 15 mai 2025, 07:00
23 MIN

Motivația a fost ambiția de a demonstra că se poate, chiar dacă mulți nu își doreau să reușesc. Baza ambiției a constat de fapt, într-o ideee pe care o aveam de mulți ani, și anume că hemodializa poate fi îmbunătățită în privința anumitor aspecte și adaptată specific pentru pacientul din România, precum și pentru fiecare pacient în parte.

 Ce v-a determinat să deschideți un astfel de centru?

Cândva, cu foarte mulți ani în urmă, mi s-a sugerat că nu va exista un loc pentru mine în nefrologia ieșeană și că poate ar fi bine să mă gândesc să mai fac și altă specialitate, cu atât mai mult cu cât provin dintr-o familie de medici psihiatri, sau să profesez în altă țară. Așadar, cred că la momentul zero, principalul lucru care m-a determinat să iau decizia să deschid un centru de dializă a fost ambiția.

Ambiția de a arăta că se poate, chiar dacă sunt obstacole, chiar dacă nu sunt o multinațională și în pofida „recomandărilor”. Recunosc că am dat dovadă de un curaj, pe care mulți l-au numit, ulterior, nebunesc; oricum, nimeni nu a crezut la acel moment, că ceea ce afirmam, va fi cu adevărat înfăptuit, și cumva acest lucru este de înțeles, având în vedere faptul că nimeni nu mai îndrăznise să facă ceea ce începeam eu să fac.

În cât timp ați reușit să deschideți centrul?

Pregătirile au durat cred ca vreo 2-3 ani în total. Nu a fost ușor deloc, ni s-au pus enorm de multe obstacole în cale, dar am izbutit să deschidem până la urmă, un centru care, s-a și dovedit de altfel, ulterior, a reprezenta primul pas spre multe schimbări în bine pentru pacienți.

Ați avut o motivare puternică. Care a fost aceasta?

Motivația, precum am mai zis, la momentul zero, a fost ambiția de a demonstra că se poate, chiar dacă mulți nu își doreau să reușesc. Dar această ambiție nu a venit așa, pur și simplu, baza ei constând de fapt, într-o ideee pe care o aveam de mulți ani, și anume că hemodializa poate fi îmbunătățită în privința anumitor aspecte și adaptată specific pentru pacientul din România, precum și pentru fiecare pacient în parte.

Exista o vorbă în medicină, foarte înțeleaptă: nu există boli, ci pacienți! Mi-am dorit să modific anumite practici împământenite, mi-am dorit ca fiecare pacient să fie tratat strict în conformitate cu patologia lui, comorbiditățile existente, complicațiile sale, statusului accesului vascular, ș.a.m.d.

Pacienții au fost mereu abordați ca un tot unitar, tratamentul nefiind în niciun fel individualizat, iar eu mi-am dorit să schimb exact aceste lucruri, să ofer tratament mulat pe fiecare pacient în parte, fiind convinsă  că acest lucru le va îmbunătăți eficiența dializei și supraviețuirea pe termen lung. Am reușit, in plus față de modificările medicale, să abordăm holistic fiecare pacient pe care îl avem.

 Cum ați reușit să vă faceți un nume pe piața dializei?

 Tot ceea ce am implementat la noi, încă de la început, din timpul pandemiei, am postat și pe pagina de facebook a centrului, respectiv spațiile foarte mari pe care le-am creat, cu saloane de peste 50 de m2 care ne-au permis servirea mesei în timpul pandemiei, oferind și siguranță epidemiologică, și intimitate, la discuțiile pacienților cu psihologul centrului, apoi mai vorbim și despre toate măsurile de siguranță epidemiologică pe care le-am luat la noi în centru încă de la început, pentru că ne aflam în plin vârf pandemic la acel moment (pacienții și șoferii de pe mașinile de transport beneficiau de măști FFP, personalul medical era echipat până în dinți, ofeream transport și dializă separate din start, dacă un pacient era considerat contact).

Vă puteți imagina cu ușurință faptul că celelalte centre de dializă nu au fost cele mai fericite, pacienții lor urmărind pe facebook tot ceea ce făceam noi pentru pacienții noștri, la ei lucrurile petrecându-se complet diferit.

La un moment dat m-am trezit că am reclamație la DSP, de la competitori, în privința faptului că eu servesc masa în centru și mai și mai și postez acest lucru în online, când recomandările INSP spuneau altceva. A fost foarte bine la control, deoarece au văzut că noi aveam doar 4 paturi în mai mult de 50 de m2 și că era absolut sigur epidemiologic ca 2 pacienți în diagonală să servească masa, în timp de ceilalți 2 stăteau cu masca, inversându-se diagonala, ulterior.

Care a fost unul din primii pași?

Primul pas a fost crearea unui centru de dializă cu spații mari, neînghesuit, conform legii, nu pat lângă pat, lângă pat, lângă pat…. Al doilea pas a fost achiziționarea de aparate de dializă BBRAUN Dialog + HDF Online, aparate pe care le consider cele mai bune de pe piață din mai multe considerente; într-adevăr, printre cele mai scumpe, dar care au avantaje spectaculoase pentru pacient, și anume: prin intermediul funcției Adimea, aceste aparate pot MĂSURA, spectroscopic, direct și constant, în timp real, eficiența dializei în orice moment pe parcursul ședinței; acest aspect este foarte important, pentru că multe alte aparate nu au această tehnologie, eficiența dializei, nefiind de fapt măsurată, ci calculată utilizând diferiți alți parametri, metode, și formule de calcul, care, evident, sunt susceptibile la erori.

Un al treilea pas a fost introducerea tratamentului individualizat de dializă pentru fiecare pacient, în conformitate cu statusul accesului vascular, comorbiditățile de ordin cardio-vascular, etc. Un al patrulea pas a reprezentat introducerea mesei calde. Apoi, am căutat să avem cât mai multe contracte de colaborare, cel mai important, venind după 2-3 ani de la deschidere, și anume cel făcut cu Spitalul Clinic de Urgență Suceava, respectiv cu echipele de la Radiologie. Intervențională și Chirurgie Vasculară, care realizează minuni – am salvat foarte multe fistule cu ajutorul lor.

Un aspect foarte important este faptul că la noi, majoritatea pacienților beneficiază de hemodiafiltrare, un procedeu mai complex de dializă, care este plătit de către casa de sănătate doar într-un procent de 15% din numărul total de pacienți al unui centru, fiind decontată cu câteva zeci de lei în plus față de hemodializa convențională. Sunt foarte multe avantaje ale hemodiafiltrării pentru pacienți, fiind o tehnică de dializă combinată, care elimina toxinele de greutate moleculara mică, medie și mare, crește supraviețuirea, scade rata de spitalizare, ameliorează statusul de inflamație cronică specifică pacienților renali, oferă un control mai bun al balanței hidrice, și multe altele.

Ca un centru de dializă să efectueze hemodiafiltrare este nevoie de o infrastructura diferită, costuri mai mari, ș.a.m.d. Pentru noi, calitatea vieții, calitatea dializei și supraviețuirea pe termen lung a pacienților noștri a contat cel mai mult, de aceea noi oferim tratament prin hemodiafiltrare tuturor pacienților care tolerează acest procedeu, chiar dacă decontarea ședințelor este la prețul ședințelor de hemodializă convențională, diferența de costuri suportând-o noi.

Deja am vorbit despre mulți pași, nu doar primul cum m-ați întrebat, dar majoritatea dintre ei au fost implementați concomitent.

 Care este rolul mesei pentru un pacient dializat? Și de ce a fost atât de important pentru dvs să serviți masa pe perioada pandemiei?

 Am reușit să servesc masa, precum am zis și anterior, inclusiv pe perioada pandemică, masă care este obligatorie conform regulamentului. Un pacient la cca o oră distanță de la debutul dializei trebuie să servească masa. Multiple studii atestă beneficiile alimentației pe parcursul ședinței de dializă, respectiv îmbunătățirea statusului nutrițional, se sugerează chiar și reducerea inflamației cronice, creșterea supraviețuirii, îmbunătățirea calității vieții și a satisfacției pacientului, dar și prevenirea hipoglicemiei.

În pandemie, la pacienții dializați, a intervenit riscul epidemiologic foarte crescut, de a contacta SARS CoV 2 de la colegi, în timpul servirii mesei. Având în vedere faptul că majoritatea centrelor din România nu dispuneau de un spațiu la fel de generos ca al nostru, acestea au urmat recomandarea INSP de la acel moment, de a nu se mai servi masa pe durata dializei, fiecare pacient, luându-și acasă sandwich-ul oferit la dializă. Nu cred că a existat un consum mai mare de glucoza 33% în România ca la acel moment, având în vedere faptul că pacienții prezentau extrem de frecvent hipoglicemie pe durata ședinței de dializă; nu,… glumesc, …nu știu statistica consumului de glucoză pe România, dar cu siguranță a fost mult mai crescut în acele momente.

Noi am continuat și după pandemie servirea de masă caldă, cu rețete concepute de dieteticieni, care să corespundă cerințelor și restricțiilor nutriționale ale unui pacient dializat, până în urma cu vreo 5-6 luni, când am renunțat și noi la masa caldă.

Din păcate, gusturile pacienților nu erau suficient de unitare, și nu am mai avut cum să facem față la multitudinea de cerințe diferite și chiar contradictorii. Astfel că am introdus și noi sandwichuri – dorindu-mi să introduc un sandwich bun, pe care oricare dintre noi l-am cumpăra și servi, am încheiat un contract de colaborare cu cei de la Ciambella, care au niște sandwich-uri delicioase.

 Cum a fost cu dializa în pandemie, referitor la pacienții infectați?

 În perioada de vârf a COVID-ului-ului, pentru că nu se puteau întâlni cei care erau covid pozitivi cu cei care erau covid negativi, am făcut dializă în timpul nopții, ceea ce a însemnat că nu mai aveam niciun moment de răgaz. Se lucra non-stop pentru că în timpul zilei se tratau pacienții fără covid, iar noaptea veneau cei cu covid.

A fost o perioadă cruntă, extrem de extenuantă pentru personalul medical. Era o nebunie, nimeni nu mai dormea, ne rugam să avem și noi o zi liberă. Având un spațiu la dispoziție, la parterul clădirii, cu intrare complet diferită, direct din exterior, ne-a venit ideea, mie și soțului, care este managerul firmei, să facem un spațiu dedicat, cu circuit complet separat.

În decurs de 3 săptămâni am amenajat două paturi, cu două aparate de dializă pentru pacienții covid pozitivi, și se efectua dializa pacienților cu COVID, cu asistent dedicat, pe timpul zile, nu pe timpul nopții. Eu personal, nu am auzit la acel moment, ca un alt centru privat de dializă din România să ofere dializă pacienților Covid într-un spațiu complet separat, pe timpul zilei.

Cum a evoluat centrul în 5 cinci ani de funcționare?

Am crescut ca număr de pacienți. Tehnologic, am avut aparatura de ultimă oră de la început. Apoi ne-am realizat propria flotă de mașini de transport, ne-am cumpărat mașini Dacia, foarte fiabile și sigure, iar cel mai important aspect este că erau mașini noi și pacienții stăteau mai confortabil pe durata transportului.

Evoluția este constantă, devenim de la an la an mai înțelepți și mai încrezători în noi, mai ambițioși și mai puternici. De aceea, ne extindem și cu alte centre de dializă. Suntem extrem de stăpâni pe ceea ce facem deja de 5 ani cu succes și pe ceea ce vrem să facem în viitor.

Există o rețetă a succesului? 

Feedbackul primit, reziliența, determinarea, dorința de a construi lucruri bune, durabile, dorința de a schimba lucrurile în bine, de a evolua. Cheia către succes a reprezentat-o modalitatea noastră de a face lucrurile diferit, într-o manieră mai bună pentru pacienți. Ne-am axat pe particularitățile pacientului din România, economic, social, familial și medical. Lucrurile nu sunt ușor de manageriat la un pacient care face dializă. Ele trebuie cumva îmbinate la un echilibru optim, văzute și global și în detaliu, că nu ai altfel cum, dacă vrei ca pacientul să aibă o dinamică cât mai bună posibil.

Alții au succes pentru că sunt peste tot. Noi avem succes pentru că suntem din România și facem tot ce este posibil pentru o oferi pacienților români cea mai bună abordare terapeutică cu putință. Și garantat am avut succes, de 5 ani de zile avem. De aceea vom deschide acum, la sfârșitul lunii mai, și centrul de dializă din Pașcani. Va veni, apoi, următorul oraș. Ne vom extinde, cel puțin în estul României, cu siguranță, în următorii ani, avem deja planuri în acest sens.

Și vom avea succes în continuare pentru că avem experiență, pentru că facem lucrurile cu inima curată, le facem altfel ca să oferim o calitate mai bună a tratamentului și vieții pacienților din România, chiar dacă acest lucru vine la pachet cu sacrificii financiare din partea noastră. De exemplu, noi suntem o companie românească și ne-am dat peste cap astfel încât, și pentru centrul de dializă pe care îl vom deschide în teritoriu, la Pașcani, să acoperim toată activitatea medicală corespunzător, conform legii, cu medic pe fiecare tură, medic cu drept de liberă practică, adică specialist, sau primar, în contrast cu unele dintre celelalte dialize teritoriale, care nu procedează în acest fel; evident că nu generalizez.

Vă puteți imagina așadar, cum arată la noi statul de plată, sau cuantumul sumei impozitelor pe salarii pe care firma noastră o plătește lunar către stat, sau ore suplimentare în perioada de concedii, în comparație cu alte centre de dializă care nu angajează suficienți medici specialiști/primari, astfel încât fiecare tură să fie acoperită de aceștia, da? Din păcate, sunt practici împământenite de ani de zile, încât cred că pentru pacienții de acolo, aceste situații reprezintă deja o normalitate.

Noi, o companie românească, mai mică în comparație cu alții, construim sedii noi, frumoase, curate și dotate, plătim salarii, plătim impozite către statul român, oferim hemodiafiltrare tuturor pacienților, oferim condiții de transport și multe altele. Adică noi putem, iar alții nu! Adevărul este că în această țară se pare că unii știu să se descurce mai bine decât alții, și pare că le merge așa.

La DMD, obiectivele sunt altele, noi suntem corecți, legali și fermi pe poziție. Și acesta este unul dintre motivele pentru care noi am avut succes, și vom continua să îl avem! Nu ne batem joc de nimeni, nici de oamenii din echipa noastră, nici de pacienți. De aceea pacienți, care au dreptul legal să opteze pentru unitatea de dializă unde preferă să fie tratați, aleg, într-un număr din ce în ce mai mare, să vină la noi!

V-ați inspirat din străinătate?

Nu, nu pot spune că m-am inspirat din afară. Toate ideile au fost ale noastre, bazate pe studii medicale și psihologice pe grupuri de pacienți dializați, și pe experiența anterioară cu pacienții care se aflau în tratament de dializă. Nu poți să te inspiri din afară foarte mult, pentru că multinaționale – furnizori de tratament de dializă, care sunt și în România, sunt răspândiți la nivel global, și cred că au proceduri și protocoale standardizate pentru toate țările. Noi, în schimb, am considerat că tratamentele trebuie particularizate în funcție de continent, țară, statusul socio-economic și medical al pacienților, ș.a.m.d.

Puteți detalia aspecte legate de echipamente, tehnologii și capacitatea centrului?

Așa cum am precizat și la început, am optat să achiziționez aparatele de la Braun, ultima generație , care au anumite dotări: arată eficiența dializei în timp real, au posibilitatea de efectuare a dializei cu recirculare, adică fără a administra tratament anticoagulant direct pacienților care au contraindicație în acest sens, dotări pe care le consider extrem de importante la un aparat de dializă. Suntem in plus dotați, conform cerințelor obligatorii, și cu alte tipuri de aparatură medicală, cum ar fi electrocardiograf, trusă de urgență, concentratoare de oxigen, etc.

Mai beneficiem în plus față de cerințe și de un analizor portabil care ne permite măsurarea rapidă a anumitor date de laborator importante în urgență, precum și de un aparat care permite măsurarea statusului nutrițional și de hidratare al pacientului, cel din urmă fiind un aspect extrem de important in dializă. Ne-am achiziționat și un scaun șenilat care permite transportul mai facil al pacienților cu probleme locomotorii importante, care nu se pot deplasa, care locuiesc la etaj și nu au lift.

Dacă treptele sunt integre și curate, acest scaun, care este manevrat de șofer împreună cu aparținătorul pacientului respectiv, permite un transport mai facil al pacientului până la mașină. Nu îl putem folosi peste tot, dar unde se poate, unde există ajutorul aparținătorilor, unde marginea treptelor este integră, se folosește. Trebuie să menționez și faptul că transportul pacientului dializat cronic, stabil ca parametri vitali, este obligatoriu acordat din partea centrului de dializă, conform legilor care sunt în vigoare la acest moment.

Cu toate că este obligatoriu, este important să subliniez următoarele: transportul este NEMEDICALIZAT, astfel încât pacientul trebuie să fie stabil, adică să nu prezinte vreo urgență medicală la momentul preluării de căatre șofer, și se petrece din fața blocului, sau a porții, responsabilitatea transportului până la mașină, pe targă, fixă, sau mobilă, orice tip de mobilizare pe scări, etc, necăzând asupra centrului de dializă, sau a firmei de transport, respectiv al șoferilor, ci al familiei, aparținătorilor legali, sau al însoțitorului desemnat prin acordarea pensiei de handicap.

Cum ați reușit să atrageți și să păstrați personalul medical specializat?

Aceasta este o întrebare foarte bună. Evident că fiind nefrolog, nu poți să spui că nu ai cunoștințe, colegi din branșă, dar, bineînțeles că au existat și alte motive pentru care oamenii au optat să vină la noi. Cei care au făcut-o sunt oameni profesioniști care nu au fost apreciați, respectați, incluși cu adevărat în echipele din care făceau parte, oamenii care erau suprasaturați de anumite situații, haideți să le numim doar neplăcute, care persistau deja de foarte mulți ani.

La un moment dat în viață cred că fiecare dintre noi își face un bilanț, nu? „Cum am procedat până acum și ce am avut de câștigat?” Când bilanțul final este negativ și într-adevăr îți dorești o schimbare, dacă apar oportunități și oameni buni și corecți în jurul tău, atunci profiți de acestea și schimbi macazul. Altă categorie de oameni care au venit la noi erau cei care erau nemulțumiți de colectivitățile anterioare, în special de atmosfera de lucru.

Este foarte important să vii cu inima deschisă la serviciu, să nu te simți stresat, hărțuit, intimidat, jignit, să ai niște șefi corecți, obiectivi, deschiși, cu care poți dialoga și un colectiv cât de cât unit. Erorile umane se reduc ca număr în momentul în care persoana respectivă își îndeplinește activitățile firesc, fără să simtă sabia lui Damocles deasupra capului, mereu. Au rămas la noi din mai multe motive, dar, cred că cel mai important, datorită faptului că există un dialog direct între toți colegii, începând de la cel mai mic până la cel mai mare, s-a încercat pe cât posibil să nu se creeze disensiuni între colegi, evident că este imposibil ca absolut toți dintr-un colectiv să se înțeleagă bine, dar cred că la noi s-a reușit într-o proporție mult mai mare comparativ cu alte unități, și, nu în ultimul rând, atât soțul meu, care este managerul firmei, cât și eu, ca proprietar și administrator, precum și Dna. Conf. Dr. Laura Florea, care este șeful de centru, am adoptat o metodă mai inovativă de a conduce un colectiv: fermitate și seriozitate mereu, dar, în același timp am fost persoane deschise dialogului, comunicative și receptive.

Am reușit sa avem un spirit de echipă deosebit și ne-am menținut uniți chiar și în fața obstacolelor și perioadelor dificile. Ne-am format un sistem extrem de simplu de dialog și comunicare, am fost întotdeauna corecți, nu am făcut niciodată niciun fel de discriminare între membrii echipei, am dat dovadă de profesionalism la locul de muncă, le fel cum am avut deschidere către relaxare și distracție în afara serviciului – am organizat petreceri, excursii, întrevederi cu membrii echipei, în timpul nostru liber.

Nu am făcut răutăți gratuite niciodată niciunui angajat, nu am afișat atitudini de superioritate în raport cu personalul, am sancționat când a fost cazul, la fel, i-am lăudat și apreciat, când a fost cazul. În plus, suntem foarte obiectivi în aprecierea unei situații și ne apăram echipa atunci când considerăm că nu au greșit cu nimic. În plus, sunt sigură că toți din echipa DMD înțeleg foarte bine viziunea noastră, dar, mai ales, apreciază multitudinea de sacrificii pe care le facem ca proprietari pentru ca toate să se desfășoare cât mai bine cu putință și toată lumea să fie mulțumită.

Aceeași viziune și mod de lucru o vom păstra și la Pașcani, chiar dacă este o echipă nouă, deoarece am reușit să formăm un colectiv compus din cinci medici nefrologi cu experiență și un medic de terapie intensivă, care vor fi conduși de către Dna. Dr. Mititiuc Irina, iar asistenții care vor lucra la noi, au ani de experiență în dializă și, foarte important, sunt toți oameni buni, calzi, empatici și răbdători.

Sistemul nostru a fost unul de succes, așa cum s-a și dovedit recent, în urmă cu doar câteva săptămâni, când am trecut, oficial, cu brio acreditarea, cu un punctaj absolut fabulos, 94,19%.

Acest punctaj extraordinar, la care alte unități sanitare doar speră, arată cât de bine ne facem treaba la DMD și reprezintă rezultatul unei munci în echipă, enorme, dar și a sacrificiului colectiv și individual, fiecare dintre cei care suntem în DMD contribuind la el.

Care este cel mai bun feedback?

Cel mai bun feedback este atunci când pacientul vine pentru prima dată și ia contact cu noi, apoi când un pacient ajunge la noi prin transfer dintr-un alt centru și are proaspăt în minte cu ce să facă comparația. Acela este feedback-ul cel mai valoros.

Apoi, pacienții străini care vin și fac dializă de vacanță pe timpul verii ne oferă un feed-back fenomenal, pentru că sunt lucruri pe care nu le-au văzut nici în Germania, nici în Anglia, Franța, sau Suedia, nu de tehnică de dializă neapărat, ci de viziune, organizare, mod de interacționare și multe altele. Interacțiunea medic – pacient, asistent – pacient este foarte bună la noi, medicul specialist, sau primar efectuând vizita în detaliu, oprindu-se asupra tuturor aspectelor medicale importante, sau acute, și cred că acest lucru contează foarte mult. 

Dezvoltați puțin, chiar mai mult, turismul medical. Cum vă găsesc acești pacienți din străinătate?

Ne găsesc Google, prin intermediul site-ul nostru, dar mai ales de pe pagina oficială de pe Facebook, „Centrul de dializa DMD”. Ei caută „centre de dializă Iași”, sau „dializă Iași”, diferiți termeni și ne găsesc.

Ne sună, discutăm toate detaliile, vizualizează fotografiile de pe site, de pe pagina de Facebook și ne găsesc ușor. Avem pacienți care vin în fiecare an deja de 5 ani. Din primul an au venit la noi, și continuă să vină la noi, de câteva ori/an, când ajung  în România.

Cum colaborați cu spitalele și medicii nefrologi din regiunea Moldovei?

Colaborăm foarte bine cu colegii de la Suceava. Acolo este un centru de radiologie intervențională și chirurgie vasculară excepțional. Când avem un abord vascular extrem de complicat, acolo trebuie trimis pacientul. Multe probleme de acces vascular sunt, din păcate, complicate și dificile, necesitând profesioniști cu experiență și aparatură medicală de vârf.

Dacă avem urgențe, în special dependente de timp, putem direcționa pacientul și la Iași, la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon, pe secția de nefrologie, în vederea inserției unui cateter venos central temporar, sau permanent.

La ce fel de intervenții faceți referire?

La Suceava, formarea unei echipe mixte Nefrologie – Radiologie Intervențională – Chirurgia Vasculară a dus la efectuarea unui număr foarte mare de fistule arterio-venoase, precum și inserții de catetere venoase centrale, în plus efectuându-se și multe proceduri complexe, de anvergură, pentru care, Iașiul, deocamdată, nu are rezolvare.

Ne referim aici, și vorbesc chiar de proceduri de care pacienții noștri de la DMD au beneficiat, la angioplastie cu balon, care poate fi si obișnuit sau farmacologic activ, chiar și angioplastie cu stent central, trombolize, trombectomii. În urmă cu câteva luni am citi că au inserat, pentru un pacient dintr-un alt centru, un cateter venos central prin abord transhepatic, pacientul fiind cu multiple probleme de abord vascular, adică, cu alte cuvinte, din cauza stenozelor, nu mai are vase bune, care să se preteze la inserția unui cateter sau la crearea unei fistule.

Ce să spun mai mult? Îi felicit din toată inima că fac toate aceste lucruri, cu atât de mult succes, dar sunt bucuroasă, evident, și pentru noi, pentru că am reușit să încheiem un contract de colaborare cu ei, astfel încât pacienții noștri de la DMD să poată beneficia de toata expertiza lor, când lucrurile devin dificile.

Cum ați ajuns să colaborați cu ei?

Știam de planurile minunate pe care cei de la Suceava le aveau în ceea ce privește crearea unei echipe multidisciplinare complexe, axate pe problemele de abord vascular ale pacientului dializat, pentru că mă cunoșteam de foarte mult timp cu unul dintre medicii care a contribuit la înființarea acestui grup de lucru.

Au muncit foarte mult, s-au specializat, au făcut investiții și au reușit să creeze această echipă care este atât de necesară oricărui pacient care se află în tratament cronic de hemodializă. Am abordat în mod oficial, direcțiunea Spitalului Suceava, și ei au fost de acord să încheiem acest contract de colaborare. Un contract valoros, cu atât mai mult cu cât noi deschidem în mai și Centrul de Dializă de la Pașcani, care se află la o distanță și mai mică de Suceava, comparativ cu cel de la Iași.

Ce relație aveți cu Casa de Asigurări de Sănătate?

O relație contractuală, foarte bună. Cred că avem noroc cu Casa de Sănătate din Iași. Sunt oameni absolut binevoitori, pregătiți, își fac treaba foarte bine, ai cu cine să vorbești, se poate colabora ușor și eficient cu ei, ai cu cine te sfătui dacă ai o problemă, o întrebare, sau o dilemă.

Dacă stau bine și mă gândesc, noi suntem, de altfel, în relații foarte bune cu toate instituțiile statului, și cu Ministerul Sănătății, și cu DSP Iași, CNAS central de la București, etc. Ne facem treaba corect și legal, în primul rând, cu seriozitate și dedicare, ne zbatem mult să fie din ce în ce mai bine și acest lucru cred că a fost observat și apreciat, la nivel instituțional.

Ce planuri de viitor aveți?

Să deschidem acum, în mai, centrul de la Pașcani, care va fi mai mare decât cel de la Iași. Am investit foarte multă muncă în acest centru, bani, timp și am făcut multe sacrificii, exact pe planurile pe care le-am menționat.

Este construcția ideală, din punctul meu de vedere, datorită circuitele realizate, atât cele obligatorii, dar și în plus, ca răspuns pentru diferite tipuri de probleme care pot apărea într-un centru de dializă, din punct de vedere structural, organizatoric, sau epidemiologic.

Am analizat problemele cu care ne-am confruntat inclusiv în pandemie, le-am suprapus pe structura obligatorie de la Ministerul Sănătății, am pus totul cap la cap și cred eu că ne-a ieșit o structura de nota zece. Bine, adevărul este că de centrul de la Pașcani, s-a ocupat de la momentul zero, cel mai mult, adică undeva la 99%, soțul meu, managerul de la Vital medical Center, Dan Radu Cristea.

De ce ați ales orașul Pașcani?

Pentru că l-am considerat mereu un punct roșu pe harta dializei din regiunea Moldovei, pentru că avem o mulțime de pacienți la Iași, cu boală cronică de rinichi terminală, in tratament de dializă cronică, pe care îi aducem din Pașcani sau din zona Pașcaniului; avem chiar și de la Roman pacienți pe care îi aducem să facă dializa la noi, la DMD Iași.

Drumul este cumplit, timpul de parcurgere era lung și în anii trecuți, acum, știm cu toții cum este traficul în prezent de când cu nodul de la Podu Iloaei. Dializa se efectuează de 3 ori pe săptămână, timp de 4 ore, 4 ore doar ședința, dar cu tot cu conectare, deconectare, se fac, de fapt, aproape 5 ore. Să facem un calcul: 5 ore x 3 = 15 ore din săptămâna unui pacient dializat care se consumă doar cu dializa. Drumul lor, de multe ori, mai ales dacă e trafic, poate ajunge și la peste1,5 ore dus, și apoi la retur, la fel. Atunci ar trebui să calculăm încă vreo 3 ore în plus față de cele 5. Așadar, calculul nostru va fi de 8×3 = 24 de ore, dintre care aproximativ 9 ore le petrec doar cu drumul. Concluzia cred că e simplă.

Care sunt diferențele de abordare între primul și al doilea centru?

Nu sunt foarte multe diferențe. Am păstrat același tip de aparate de dializă, am continuat cu aceeași viziune. Poate doar la structură în sine, la Pașcani fiind centru construit de noi, iar la Iași, fiind în chirie, circuitele și organizarea au fost adaptate pe o structură deja existentă.

La Pașcani, fiind în teritoriu, am integrat în construcție și 2 garsoniere, pe care personalul le poate utiliza, când doresc să-și cumuleze mai multe ture și trebuie să își petreacă noaptea în Pașcani.

De asemenea, în continuarea centrului de dializă, am construit o altă structură, care va deveni până la sfârșitul anului, un centru medical care va oferi consultații, pe mai multe specialități, în regim de spitalizare de zi.

Cum veți gestiona provocările logistice ale coordonării a două centre?

Este o întrebare foarte bună. Mai bine decât la unul singur! Dar cred că vă pot răspunde la această întrebare, mai aplicat, peste un an. Nu neg faptul că în viitor, va fi într-adevăr o provocare, cel puțin câteva luni, până când intrăm într-o rutină, dar avem și acolo o echipă de medici și un medic șef de centru, care vor coordona partea medicală, iar din punct de vedere managerial, îl avem pe soțul meu, al cărui hobby principal este să muncească.

Și chiar dacă râd când spun acest lucru, o spun cu toată seriozitatea…cel mai mult în viață îi place să muncească, să construiască și să progreseze.

Ce personal medical va activa în noul centru?

Răspunsul este unul simplu. Nu sunt aceleași persoane care sunt aici. Sunt câțiva și de aici de la Iași, care vor merge și acolo, dar marea majoritate este compusă din alți medici, alți asistenți, dar toți, profesioniști, cu ani în spate de activitate în dializă.

Creați locuri de muncă?

Și da, și nu neapărat. Pentru o parte din personalul care va activa la DMD Pașcani, cum ar fi infirmierii, îngrijitorii, bioinginerii, da, pot spune acest lucru, dar în ceea ce privește medicii și asistenții de exemplu, nu neapărat, deoarece mulți dintre ei vin către noi din alte părți, unde erau deja angajați. Aș putea spune clar că vom crea locuri de muncă la nivelul jud. Iași.

Eu am făcut oferte, cei care au considerat că se merită să se alăture echipei DMD, au făcut o schimbare și au acceptat. Așa este în viață, așa este în afaceri, totul este o luptă, cei mai buni vor câștiga până la urmă. Iar din competiția pe piața furnizorilor serviciilor de tratament prin hemodializă, credeți-mă, cei mai câștigați sunt pacienții! Competiția a adus întotdeauna după sine progres și schimbări în bine.

Care sunt planurile de dezvoltare pentru următorii 5 ani?

Încă un centru de dializă în alt oraș, nu spun care. Va fi o surpriză!

 Articol realizat și susținut de Centrul de Dializă DMD

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii