anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Situaţie dramatică la Urgenţe, la Spitalul "Spiridon"

Pacienţii tremură de frig pentru că se deschid geamurile din cauza pericolului de explozie

GALERIE
covid, spital, oxigen
 • covid, spital, oxigen
- +

Ventilatoarele se plimbă de la un pacient Covid la unul non-Covid. "Folosim aceleaşi ventilatoare, bineînţeles cu toate măsurile de securitate şi de igienă", arată Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU

Imagini de coşmar la Unitatea de Primire Urgenţe la la Spitalul Clinic “Sfântul Spiridon" . Pacienţii, fie COVID, fie non-COVID, tremură de frig în saloane din cauza pericolului de explozie, care se poate declanşa în orice moment. Asta din cauza consumului mare de oxigen de pe ventilatoare şi de la paturile celor cu formă gravă spre critică.

Situaţia la UPU este la fel de critică aşa cum a început şi în weekend-ul trecut. Toate ventilatoarele ocupate, 11 cu pacienţi COVID, internaţi în clinica medicală, dar care au rămas în ATI, în urgenţă. Sunt ventilaţi non-invaziv. Alţi doi pacienţi care sunt pe ventilator, sunt non-Covid. Practic, ventilatoarele în UPU se plimbă de la cei pozitivi la cei de alte patologii. "Folosim aceleaşi ventilatoare, bineînţeles cu toate măsurile de securitate şi de igienă. Folosim tubulatură de unică folosinţă pentru primul pacient care are nevoie de ventilator. În cazul în care s-au eliberat două ventilatoare de pacienţi COVID, au fost folosite pentru pacienţii non-COVID. În clipa aceasta, avem doi pacienţi care ar au nevoie de ventilaţie mecanică, cu presiune pozitivă, unul COVID, unul non-COVID, pentru care nu mai există ventilatoare. Sunt menţinuţi atâta timp cât au respiraţie constantă, pe sursă de oxigen, pe debit mare. Pacientul COVID, care este un pacient tânăr, are nevoie de oxigen, în cantitate de 25 de litri pe minut", a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi.

În UPU, blocaj total, niciun loc în ATI, nici în judeţ , nici în ţară. Este cea de-a cincea zi în care se derulează acest scenariu crunt. “Situaţia este dramatică. Îi facem faţă, atât cu resursele umane, cât şi cu echipamentele medicale care ne permit, şi mai ales cât ne permite resursa de oxigen. Astăzi (ieri - n.r.), Iaşul a primit resurse mari de oxigen din mai multe surse din ţară, iar necesaul care s-ar contabiliza este cel mai mare din istoria Iaşului în ceea ce priveşte consumul de oxigen", a adăugat Diana Cimpoeşu.

Toate spitalele au anunţat că au atins cota maximă de consum de oxigen, iar depăşirea acestei limite ar putea fi oricând fatală. De aceea, de exemplu, la UPU, se adoptă măsuri arhaice, tocmai pentru a nu ajunge nici la Piatra Neamţ, nici la Balş sau Constanţa. Doi pacienti, unul pozitiv, altul negativ, așteaptă un pat la ATI, și necesita flux mare de oxigen. Dar nu este niciun  loc la ATI sau oxigen.

“Sunt mulţi senzori de oxigen. În momentul în care se declanşează, vă daţi seama că toate uşile şi ferestrele sunt deschise. Se mai modifică fluxul către ventilatoare şi către pacienţi. Pentru a evita pericolul de explozie, evident este foarte frig în încăperile în care deschidem geamurile, şi aici, fabrica de oxigen, comună cu Spitalul de Boli Infecţioase gâfâie. Este ceva mai bine ca anul trecut pentru că s-a reuşit să se facă o mentenanţă externă prin repararea staţiei de oxigen. Mai exact, staţia are o capacitate construită de 38 de metri cubi pe oră, dar, prin artificii făcute de inginerii de la Pneumologie cu butelii de pe rampele de la noi şi de la Boli Infecţioase, s-a triplat capacitatea. Este o suprasolicitare fantastică, şi cred că nu se resimte în aceste momente datorită faptului că au mai fost închiriate componente şi a fost schimbat un compresor. În fine, se ţine permanent legătura prin video-call-uri. Inginerii noştri vor face inclusiv o mentenanţă suplimentară. Ideea principală este că şi-a atins în mod cert capacitatea maximă, structurală. Asta înseamnă că, orice am face, nu putem să dăm oxigen mai mult decât atât. Şi asta pentru că pacienţii sunt foarte, foarte gravi. Noi avem toate locurile de la ATI ocupate. Mai avem şi o zonă de ATI intermediară, pe etajul 3, unde avem pacienţi cu necesar foarte mare de oxigen. Avem aparate de high flow, care în momentele de vârf trag 65 de litri. În ATI, sunt şi acolo acele coifuri de oxigen care trag 90 de litri. În primul rând, este un risc foarte mare pentru această concentraţie de oxigen, şi în al doilea rând este o presiune extraordinar de mare asupra staţiilor. Şi asta pentru că toate cazurile sunt foarte grave, şi practic doar pe acestea le internăm“, a spus Radu Dabija, managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi. Ieri, la Iaşi, erau internaţi 81 de pacienţi în secţiile ATI şi alte câteva sute pe paturile cu necesar de oxigen. 98% dintre ei, nevaccinaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.