Cât de periculos este West Nile la Iași? Atenție: trei țânțari din 100 vă pot da acest virus prin înțepătură!
Starea pacientului cu West Nile de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași este gravă.
În timp ce celelalte două cazuri suspecte de West Nile au fost infirmate, singurul caz confirmat din Iași nu prezintă o evoluție favorabilă.
Persoane cu comorbidități și alte patologii asociate
„În prezent, în secția de terapie intensivă avem un pacient diagnosticat cu meningo-encefalită, confirmat cu virusul West Nile, care prezintă și alte patologii. La fel ca pacienții cu SARS-CoV-2 care necesită supraveghere în spital sunt adesea persoane cu comorbidități și alte patologii asociate. Recomandăm internarea și monitorizarea atentă a acestor pacienți pentru a preveni decompensarea bolii și a afecțiunilor asociate”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași.
Evoluția depinde de starea pacientului
Medicul indică faptul că, din păcate, starea pacientului este gravă. Acesta suferă de disfuncție multiplă de organe, inclusiv disfuncție respiratorie, necesitând asistență de ventilator mecanic, deoarece nu poate respira singur. De asemenea, pacientul prezintă disfuncție cardio-circulatorie și primește medicamente pentru menținerea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace la niveluri optime. Acesta spune că funcția renală este monitorizată atent pentru a asigura o diureză adecvată.
„Prognosticul rămâne rezervat, dar facem tot posibilul pentru a-i oferi cele mai bune șanse de recuperare. Totuși, evoluția depinde în mare măsură de capacitatea organismului și de sistemul imunitar al pacientului”, a declarat Florin Roșu.
Cazurile de meningoencefalită sunt rare
Medicul indică faptul că pacientul a dezvoltat forma cea mai severă a infecției cu virusul West Nile, adică meningoencefalită, care implică afectarea severă a sistemului nervos central. Deși cazurile de meningoencefalită sunt rare, cu 90% dintre infecții fiind asimptomatice, atunci când apare afectarea cerebrală, starea de sănătate a pacientului devine critică. Din fericire, majoritatea pacienților se prezintă la medic în stadii incipiente, fără a amâna consultul, ceea ce permite prevenția eficientă și protejează astfel pacienții.
Doar 3% dintre țânțari poartă acest virus
„În contextul acestei situații, există posibilitatea ca, în ciuda măsurilor de prevenție, pacientul să dezvolte o formă severă a bolii West Nile, mai ales dacă suferă de o patologie care afectează sistemul imunitar. De asemenea, trebuie menționat că nu există vaccinuri disponibile pentru prevenirea acestei boli”, a declarat Florin Roșu. Boala este transmisă prin înțepătura de țânțar, aceștia având în salivă un virus care cauzează infecția cu West Nile. Totuși, doar 3% dintre țânțari poartă acest virus. Pentru a ne proteja, mai ales în zonele cu apă sau vegetație abundentă, medicii recomandă purtarea de pantaloni și bluze cu mâneci lungi. Dacă acest lucru nu este posibil, este important să utilizăm substanțe care țin țânțarii la distanță.
Publicitate și alte recomandări video