anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Pădurar ieşean prins de două ori beat în trafic cu Land Rover-ul. „Răzbunare a poliţistului: nu i-am dat lemne”

GALERIE
proces, padurar beat, lemne
  • proces, padurar beat, lemne
- +

Prins de două ori băut la volan, un pădurar le-a spus judecătorilor că totul nu este decât răzbunarea unui şef de post. Refuzase să-i dea acestuia gratuit o maşină de lemne. Argumentul nu i-a convins pe magistraţi, care l-au lăsat totuşi în libertate.

 

În urmă cu 5 ani, o patrulă a poliţiştilor de frontieră din Ţuţora au oprit în trafic în Moreni-Prisăcani, un Land Rover condus de Ştefan Dascălu. Cum şoferul emana halenă alcoolică şi îşi menţinea cu greutate echilibrul, poliţiştii au cerut ajutorul colegilor rutieri. Nu exista niciun echipaj disponibil, aşa că poliţiştii de frontieră l-au condus pe Dascălu până la sediul Biroului de Poliţie Rutieră, pentru testarea cu aparatul Dräger. Şoferul a refuzat testarea, dar s-a declarat de acord cu recoltarea probelor biologice. A fost dus la Spitalul de Neurochirurgie, dar acolo Dascălu s-a răzgândit. Ca urmare, a fost dus la postul Ţuţora, unde a fost întocmită documentaţia necesară pentru suspendarea dreptului de a conduce şi începerea cercetărilor pentru refuz de prelevare a probelor biologice. Pe parcursul lucrărilor, Dascălu a fost necooperant şi a refuzat să semneze documentele. I s-a reţinut permisul şi a fost lăsat să plece.

Prins tot acolo

Şapte luni mai târziu, poliţiştii de frontieră din Ţuţora s-au întâlnit iar cu Dascălu, tot în Prisăcani, în apropierea unei ferme. De această dată, se afla la volanul unui VW Golf. I-au făcut semn să oprească, dar Dascălu a întors în trombă spre Măcăreşti, a virat dreapta pe lângă un parc de joacă şi a intrat pe câmp, către pădurea din spatele fermei. Poliţiştii l-au urmărit şi au reuşit să-l ajungă după aproape un kilometru, când VW-ul s-a împotmolit în iarbă. Şoferul a coborât şi a încercat să fugă spre pădure, dar a fost prins şi încătuşat de poliţişti. Mirosea puternic a alcool. Condus la Poliţia Rutieră, a refuzat iar să sufle în alcooltest, dar a cerut să i se recolteze probe biologice. La Institutul de Medicină Legală, Dascălu a declarat că băuse 200 ml de whisky, fapt reflectat în alcoolemia de 2,00‰ în sânge pe care o avea.

După ambele incidente, Dascălu a făcut plângeri împotriva poliţiştilor, pentru comportament abuziv. În februarie 2018, a afirmat că acuzaţia de refuz de prelevare a probelor ar fi o acţiune de răzbunare din partea unui poliţist căruia ar fi refuzat în toamnă să-i dea gratuit o maşină de lemne. A afirmat şi că ar fi fost agresat fizic şi verbal de agenţii de poliţie. În lipsa probelor, plângerea a fost clasată. Şi după incidentul din septembrie, Dascălu a făcut o plângere împotriva poliţiştilor, că i-ar fi înscenat comiterea de infracţiuni. El a afirmat că văzuse un câine de vânătoare pe care îl pierduse cu câteva zile înainte şi a întors maşina în urmărirea lui. Ar fi fugit spre pădure, în urmărirea câinelui. Şi această plângere a fost clasată.

Refuz de prelevare

Argumentele aduse de Dascălu au fost reanalizate de magistraţii Judecătoriei Răducăneni, care le-au respins ca neveridice. Pădurarul adusese şi martori pentru a-i confirma spusele, dar nici ei nu au fost mai convingători. Judecătorii l-au condamnat pe Dascălu pentru refuz de prelevare a probelor biologice, conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis, condamnându-l în total la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Sentinţa a fost contestată de Dascălu. În faţa magistraţilor Curţii de Apel, el a afirmat că prima oară fusese interpelat de poliţişti pe acostamentul drumului. Land Roverul fusese condus de altcineva. Or, neaflându-se el la volan, nu avea de ce să dea probe biologice. De altfel, după ce refuzase iniţial să dea sânge, ar fi acceptat în cele din urmă, dar poliţiştii nu au mai vrut să-l ducă iar la spital. Şi a doua oară fusese doar pasager în VW-ul condus de un consătean, spune. În niciunul din cazuri însă, poliţiştii nu menţionaseră prezenţa şi a unei alte persoane. Cererea lui Dascălu, de a fi achitat din lipsa probelor incriminatoare, a fost respinsă de judecători. Aceştia au confirmat sentinţa instanţei inferioare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.