anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pădurile parc - plămânul verde al Iașului! (P)

GALERIE
alexe
 • alexe
- +

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a organizat în Pădurea Dobrovăț dezbaterea „Pădurile Iașului – viziune și strategie”, o întâlnire constructivă alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Romsilva, Direcției Silvice Iași, ai autorităților publice locale, mediului academic și societății civile:

”Avem nevoie de oameni de bună credință din tot spectrul pentru a reuși să dăm valoare pădurilor Iașului. Valoare nu doar comercială, ci și valoare din prisma biodiversității, al potențialului de recreere și al amenajării teritoriului.

Am susținut ca deputat și ulterior ca ministru legea pădurilor parc pentru că este firesc ca pădurile aflate în vecinătatea comunităților să fie amenajate și deschise publicului larg. Cred că este normal ca în preajma aglomerărilor urbane, pădurile să aibe un rol mult mai pronunțat de recreere și mai puțin rol de producție. Cu o minimă intervenție umană de amenajare de alei, bănci, sisteme de iluminat ecologic pădurile care astăzi sunt în circuitul de exploatare pot fi introduse în categoria pădurilor parc și împreună cu administrațiile locale utilizate în scop recreativ.

La nivelul Ministerului avem o politică ca toate administrațiile publice din țară care solicită trecerea din administrarea publică a statului în administrarea publică a UAT a pădurilor – parc să le dăm tot sprijinul nostru. Toate aceste păduri – parc trebuie să fie un loc de relaxare pentru cetățenii marilor orașe.

O spun cu regret că județul nostru nu are nici măcar un hectar de pădure-parc. Am identificat cu colegii de la Direcția Silvică Iași, în jurul municipiului Iași, un total de 6.900 hectare de păduri, din care 3.746 sunt proprietate a statului. De aici, putem oferi ca folosință ca și pădure-parc o suprafață de 571 hectare și avem câteva UAT-uri care vor putea beneficia de aceste suprafețe, dar mai ales vor putea beneficia de ele cetățenii: municipiul Iași, Bârnova, Dobrobăț, Popricani, Rediu, Tomești și Miroslava.

E important să facem aceste păduri-parc pentru că, împreună cu colegii de la Direcția Silvică Iași, avem astăzi opt trasee turistice în această zonă, cu o lungime de circa 70 kilometri iar în urma discuțiilor cu această instituție, și cu sprijinul ONG-urilor, vrem să le amenajăm și să dăm posibilitate tuturor locuitorilor din aceste zone să se bucure de frumusețile pădurii iar angajamentul este că ele vor fi amenajate în toamna acestui an.

Îmi doresc să menținem un județ verde, sănătos și atractiv pentru familii și tineri!”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.