Pagubele provocate de arabii care au vândut spirt contrafăcut omorând astfel 17 ieșeni vor fi plătite de contribuabili

marți, 17 septembrie 2024, 03:10
4 MIN
 Pagubele provocate de arabii care au vândut spirt contrafăcut omorând astfel 17 ieșeni vor fi plătite de contribuabili

Statul va ajunge să plătească oalele sparte în cazul arabilor care au vândut spirt contrafăcut, determinând moartea a 17 ieșeni. Cei trei oameni de afaceri care încercaseră să dea lovitura la începutul pandemiei au primit pedepse severe și au fost obligați la plata a peste un milion de lei ca daune. Ei au fost declarați însă insolvabili, așa că urmașii victimelor au început să se îndrepte spre stat pentru despăgubiri.

Cât aveau de plată cei trei arabi

Iordanianul Fuad Ahmed şi doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ei încercaseră să profite de panica de la începutul epidemiei COVID-19 și de lipsa de materiale sanitare, punând pe piață cantități importante de spirt contrafăcut. În loc de alcool etilic denaturat, ei au vindeau un amestec de alcool metilic, apă și vopsea de ouă. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantități reduse, fapt care a provocat un număr mare de decese și îmbolnăviri, îndeosebi în mediul rural, unde spirtul este folosit în mod curent ca băutură alcoolică. Un număr de 17 ieșeni au decedat după ce au băut spirtul contrafăcut.

Procesul în care cei trei au fost acuzați de omor calificat, falsificare de alimente și înșelăciune s-a încheiat pe 1 martie. Abdul Satar Dawoud a fost condamnat la 22 de ani şi 9 luni de închisoare, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud, la 22 de ani şi 6 luni de detenţie, iar Fuad Ahmed, la 20 de ani şi 6 luni de închisoare. Judecătorii i-au obligat și la plata a 1,3 milioane lei și 600 de euro ca daune civile către familiile victimelor și unitățile medicale care le îngrijiseră pe acestea. Din total, 1.086.151 lei și 600 de euro reprezentau daunele morale și materiale datorate victimelor.

 

În total, au putut fi confiscați doar 36.318 lei

În afara câtorva mii de recipiente cu spirt contrafăcut, câtorva telefoane mobile și a unor materiale folosite în „producție”, anchetatorii nu au găsit însă mare lucru de confiscat la cei trei, pentru acoperirea daunelor stabilite de judecători. În total, au putut fi confiscați doar 36.318 lei, adică ceva mai mult de trei procente din despăgubirile datorate de cei trei.

Printre victime s-a numărat și A.C., în vârstă de 61 de ani. Concubina sa deținea o tonetă în piața Alexandru cel Bun, unde vindea haine și diverse obiecte de uz casnic. În Săptămâna Mare 2020, femeia a primit din partea firmei de la care se aproviziona cu marfă, cu titlu de bonus, și un bidon de 500 ml de alcool sanitar. Femeia a lăsat spirtul în tonetă, urmând să-l folosească pentru dezinfecție, întrucât în contextul pandemiei, fuseseră impuse reguli stricte în acest sens. Imediat după Paște, pe 21 aprilie, A.C. și concubina sa au mers la tonetă pentru a face ordine și a dezinfecta, ocazie cu care bărbatul a băut puțin din alcoolul falsificat. I s-a făcut rău și a fost internat a doua zi la Spitalul „Sf. Spiridon”. A decedat însă, după doar 24 de ore.

 

Cum se pot obține despăgubiri când vinovații nu au bunuri materiale

În cazul lui A.C., judecătorii au stabilit daune morale în cuantum de 45.000 lei și daune materiale de 6.000 lei, în beneficiul fiului său, Andrei C. Acesta nu a așteptat să primească banii din partea celor trei condamnați, ci a inițiat executarea silită a acestora. La jumătatea lunii trecute însă, executarea silită a fost oprită, pentru că Fuad Ahmed, Zuhair Dawoud şi Abdul Satar Dawoud nu aveau bunuri urmăribile. Erau insolvabili.

În aceste condiții, Andrei C. s-a adresat instanței cu o cerere de acordare a unei compensații financiare care să acopere despăgubirile la care avea dreptul. Conform legii, o astfel de compensație poate fi acordată victimelor sau urmașilor victimelor unei infracțiuni care a avut ca urmare vătămarea corporală ori decesul. Cererea trebuie formulată în termen de cel mult un an de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-au stabilit despăgubirile civile, victima sau urmașul acesteia să se fi constituit parte civilă în procesul penal, iar făptuitorul să fie insolvabil sau dispărut. De asemenea, trebuie ca victima însăși să nu fi fost condamnată definitiv pentru participarea la un grup infracțional organizat ori vreo infracțiune gravă.

În doar o săptămână de la depunerea cererii, magistrații Tribunalului au constatat că toate condițiile legale erau îndeplinite. Andrei C. era fiul unei victime, se constituise parte civilă în procesul celor trei afaceriști, iar aceștia erau insolvabili. „Pentru toate aceste motive, cererea petentului urmează a fi admisă în forma solicitată. Plata compensației financiare se va face din fondul Ministerului Justiției, special constituit, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, au decis magistrații. Sentința nu este încă definitivă, ea fiind supusă contestației.

Andrei C. este doar unul dintre cele 64 de părți civile îndreptățite la despăgubiri. Alte 10 persoane au depus în august o cerere similară, aflată pe rolul Tribunalului. Este de așteptat ca exemplul să fie urmat și de alte victime ale tragediei din 2020.

 

Citește și: 

Etichete: arabi, contrafacut, daune, Iasi, spirt

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii