Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pâine? Pită!...

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

... vorba amicului Mitică. D-aia la cuptor de lemne, fără drojdie, cu plămădeală, neagră-neagră după copt, bătută bine după şi răzuită. Tare bună proaspătă, tare când nu mai e proaspătă, că aşa-i gândită, să ţină. Am şi acum, când scriu, deci după opt zile, din pita asta şi e bună!

Anul trecut, pe când sora mea cu familia au fost la Amnaş, am găsit în Piaţa Săptămânală a Producătorilor (locali) (în fiecare sâmbătă) de lângă Sala de Sport/ Stadionul din Sibiu o pită d-asta făcută ca pe vremuri la taraba unei femei din Alămor (sat românesc întrucâtva vecin cu Amnaşul). Anul ăsta, cumnatul a vrut neapărat să ajungă să cumpere trei pite d-astea ca să le ducă-n Germania. Şi trei a luat, cele mai mari, plătind 90 de lei pentru ele! Am luat şi eu două, una pentru mine, una pentru amicul Mitică, plătind 40 de lei. Ajuns acasă, mi s-a părut mie că am dat cam mult pe pitele astea. Reţinusem că un kg costă 10 lei, dar cântărindu-le, n-am ajuns decât la 1,6+1,7 = 3,3 kg. Să ne fi înşelat femeia? Hm, tind să cred că nu. Căci împărţind 40 la 3,3 mi-a dat fix 12. Cam scump kilu de pită, da, dar ştiind câtă muncă e în spatele ei...

Pe vremuri, mama făcea pâine cam la două (poate trei) săptămâni, pregătea aluatul de cu seară, se scula pe la 4 dimineaţa, aprindea focul în cuptor, îl încingea, punea la copt cele îndeobşte 7 pâini mari de vreo 2 kile fiecare, din care două le lăsa în coajă (în coaja aia neagră, alea veneau ultimele la rând la mâncat şi erau bătute câte una după o "încălzire" în cuptorul de la sobă). După ce scotea pâinea, mai făcea şi câte-o tavă cu Pelsenlippie - dacă era sezonul, adică prăjitură-tartă cu prune şi mai punea uneori o oală cu fasole la fiert în cuptor - o nebunie! O nebunie de nostalgie culinară...

Împrumuţi de la vecini...

Ori de câte ori vine vorba de genul ăsta de pâine, îmi amintesc cum am întrebat-o eu pe mama, prin 2015 (avea să moară-n 2016, la 93 de ani), cum se face pita aia a noastră la cuptorul de lemne, la care ea mi-a replicat:

- Acuma mă-ntrebi? Da’ ce, vrei tu să te apuci să faci pâine la Amnaş?

- Poate o să vreau, că tot am avut grijă să se păstreze cuptorul!

Mi-a zis ea în mare ce şi cum, adică fără detalii poate importante, iar elementul contrariant l-a reprezentat treaba cu plămădeala - căreia noi îi zicem Diessem (diisăm), Sauerteig (aluat acru) în germană - şi pe care o obţii îndeobşte după fiecare copt de pită, adunând resturile de aluat rămase-n covată, le pui într-o oală de lut şi presari sare zgrunţuroasă peste (oala-n care ţinea mama plămădeala există şi acum). Şi acum problema-cheie:

- Bine, bine, mamă, dar de unde iau eu plămădeală d-asta, dacă n-am deloc?

- Păi, te duci şi împrumuţi de la un vecin!

Mi-a venit să râd amar la adevărul ăsta plămădit sub formă de ironie istorică:

- Care vecini, mamă? Că nu mai face nimeni în sat pâine la cuptor...

Ei bine, aveam să aflu că, totuşi, mai există şi la Amnaş o femeie mai în vârstă care face chiar şi de două ori pe săptămână pită la cuptor, nu pentru consumul propriu, desigur, ci la comandă pentru doritorii care pare-se că există. Hm, până una alta, când vin la treburile toameni, m-am gândit să comand şi eu o pită coaptă loco.

Cât priveşte coptul de pită-n cuptorul care-o fi ducând şi el dorul roţilor de pâine şi oalelor de fasole, la anul şi la mulţi ani...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri