Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Palas se va extinde şi peste drum. Detalii despre planurile de investiții

GALERIE
Palas Iasi
  • Palas Iasi
- +

În premieră, compania Iulius a anunţat că va amenaja spaţii şi clădiri noi în actualul complex Palas, dar şi peste stradă, înspre Podul Cantemir, pe strada Sf, Andrei şi străduţele adiacente. Investiţia este una impresionantă: peste 335 milioane de euro, o sumă dublă în raport cu întreg bugetul anual al oraşului. Se vor crea circa 10.000 de locuri de muncă, destinate în special tinerilor absolvenţi. Compania a venit şi cu precizări privind viitorul turn de birouri de pe locul benzinăriei Petrom: nu va fi mai înalt decât Palatul Culturii.

 

Compania Iulius pregăteşte o investiţie de anvergură, prin care va fi extins ansamblul Palas. Noi clădiri vor fi construite în zona actualul complex, dar extinderea va fi realizată şi pe strada Sf. Andrei, spre Podul Cantemir, dar şi alte artere din proximitatea acesteia. În premieră, oficialii companiei Iulius au anunţat că investiţia totală se va ridica la peste 335 milioane euro. Ca o comparaţie, este o sumă dublă faţă de bugetul anual al Iaşului (7-8 sute mil. lei). Totodată, compania a făcut mai multe precizări cu privire la regimul de înălţime al clădirii care va fi amplasată pe locul fostei benzinării OMV, în sensul că acest imobil nu va avea o înălţime mai mare decât cea a Palatului Culturii astfel încât imaginea monumentului istoric să nu fie afectată. În acelaşi timp, se pregăteşte reamenajarea esplanadei din faţa Teatrului Luceafărul, iar din răspunsul oferit de investitor reiese că inclusiv construcţia provizorie (actualul sediu E.ON) ar putea să fie dezafectată. „Subliniem faptul că, în urma consultărilor şi dezbaterilor cu specia­liştii în domeniu şi cu membrii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, soluţia de proiect propusă de compania Iulius presupune ca imobilul de birouri prevăzut în spatele Palatului Culturii, pe fosta staţie de carburanţi de pe strada Sf. Lazăr, să aibă o înălţime care nu o va depăşi pe cea a clădirii simbol a Iaşului. Astfel, clădirea de birouri nu va fi vizibilă din faţa Palatului Culturii“, se arată în răspunsul companiei Iulius.

Peste 10.000 locuri de muncă, 1.500 de noi parcări

Proiectul Iulius din zona Palas - Sf. Andrei va include funcţiuni office (cu un număr estimat de 10.000 locuri de muncă), soluţii de fluidizare a traficului, noi accese auto şi pietonale, 1.500 de noi locuri de parcare, opţiuni de petrecere a timpului liber, zone verzi, destinaţii de promenadă şi relaxare. „Noul proiect va consolida polul de afaceri al Iaşului, va atrage noi investitori şi va contribui la reţinerea talentelor, oferind oportunităţi de carieră pentru absolvenţii universităţilor din oraş. Totodată, investiţiile majore în infrastructură vor facilita fluidizarea traficului şi vor creşte accesibilitatea zonei, prin realizarea de noi artere, auto şi pietonale, şi prin modernizarea celor existente, dar şi prin amenajarea a 1.500 de noi spaţii de parcare în centrul oraşului“, se mai arată în răspunsul companiei. Intervenţii vor şi pe esplanada Teatrului Luceafărul, care va fi refăcută, iar din informaţiile puse la dispoziţie de către investitor reiese că se are în vedere inclusiv dezafectarea construcţiei provizorii de lângă Palas Mall. „Tot pentru comunitate, vor fi amenajate parcuri şi zone de recreere, iar Esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spaţiu pietonal şi de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas“, au precizat reprezentaţii companiei. Nu în ultimul rând, compania va amenaja şi conserva ruinele Curţii Domneşti situate între Palas Mall şi aripa de est a Palatului Culturii, descoperite în anii 1960.

Detaliile proiectului vor fi făcute publice în curând

Compania nu a detaliat încă proiectul în ceea ce înseamnă număr de clădiri, funcţiunea fiecărui imobil, suprafeţe de birouri închiriabile etc., dar, zilele trecute, tot în urma unei solicitări scrise, Iulius a făcut public amănunte despre unul dintre imobilele a cărui construire a fost deja aprobată. Este vorba despre o clădire modernă de birouri clasa A cu o suprafaţă închiriabilă de 5.100 mp, proiectată în proximitatea United Business Center 2. „Persoanele care vor lucra se vor bucura de dotări şi tehnologii ultramoderne, de lumină naturală din belşug, de terase exterioare circulabile şi amenajate în trepte, cu panoramă spre parcul Palas şi Palatul Culturii, de acces direct în zona de food court, precum şi de întreaga gamă de beneficii şi servicii oferite de ansamblul mixt“, a precizat departamentul PR al Iulius. Doar pentru această clădire investiţia a fost estimată la 11 milioane euro, investiţie ce va facilita crearea a 500 de noi locuri de muncă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri