„Palate” de sute de mp la Zanea sechestrate de Fisc. Costă 30.000 euro ambele, dar nu le vrea nimeni

luni, 03 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 „Palate” de sute de mp la Zanea sechestrate de Fisc. Costă 30.000 euro ambele, dar nu le vrea nimeni

Doi ieșeni din Lunca Cetățuii au scăpat cu bine după ce au „țepuit” bugetul statului cu 1,32 milioane lei. Curtea Constituțională le-a redus termenele de prescripție a răspunderii penale, așa că nu vor ajunge după gratii. Se mai judecă doar cu Fiscul, care încearcă să găsească și altceva de vândut decât două case, de 100 și de 372 mp, fără acte, pentru a recupera prejudiciul.

Ionel și Ionuț Stănescu au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală la începutul lui 2022. Unul dintre ei avea doar patru clase, celălalt nu avea studii deloc, dar au îndeplinit pe rând funcția de administrator al firmei Leonard Metal SRL, specializată în comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor. Din martie și până în noiembrie 2021, cei doi au înregistrat în scriptele firmei achiziții fictive, menite, conform procurorilor, să majoreze artificial cheltuielile societății. Prin 42 de facturi, s-au înregistrat achiziții de pantaloni pentru bărbați, rochii pentru copii, compleuri de damă, fier beton, o instalație de sortare a gunoiului menajer, o bandă transportoare, anvelope, tablă, hârtie A4, sacoșe, balsam, săpun lichid, piese auto, roți dințate și zeci de alte produse fără nicio legătură cu profilul de activitate a firmei. Un control efectuat de Fisc în septembrie 2021 a stabilit un prejudiciu adus bugetului de stat de 1,95 milioane lei. Din acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au reținut o sumă de 1,32 milioane lei, care a fost imputată celor doi.

Faptele stabilite de inspectorii fiscali și procurori au fost confirmate de cercetarea judecătorească. Nu s-a ajuns însă la vreo condamnare. O decizie a CCR adoptată în urmă cu doi ani a înjumătățit termenele de prescripție a răspunderii penale. Magistrații Tribunalului nu au mai avut altceva de făcut decât să constate că în momentul în care dosarul ajungea în fața lor, termenul de prescripție de 10 ani era deja împlinit. Ei au dispus încetarea procesului penal deschis împotriva celor doi.

Prescripția răspunderii penale nu are efect asupra laturii civile a proceselor. Judecătorii au dispus menținerea sechestrului asigurător instituit de procurori asupra bunurilor celor doi evazioniști, urmând ca Fiscul să încerce recuperarea prejudiciului pe seama lor. De la unul a fost sechestrată jumătate dintr-o casă de 100 mp fără acte de proprietate, cu o valoare de impunere de 80.000 lei. De la celălalt, a fost sechestrată tot jumătate dintr-o casă fără acte, de 372 mp și cu o valoare de impunere de 245.500 lei. Valoarea totală a celor două jumătăți de casă, de doar aproximativ 163.000 lei, este departe însă de prejudiciul de 1,32 milioane lei. Fiscul ar putea încerca să găsească alte surse de acoperire a prejudiciului în cadrul apelului declarat împotriva sentinței Tribunalului. Acesta se află pe rolul Curții de Apel, primul termen de judecată desfășurându-se zilele trecute.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii