Sediul Colegiului Pedagogic intră anul acesta în şantier
Dupa ani de degradare fara nicio interventie, perioada care a culminat cu evacuarea elevilor – (...)
citeste totmarti, 21.03.2023
Edificii precum Castelul Bran, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman si Arcul de Triumf, Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, Muzeul Brukenthal din Sibiu si Palatul Roznovanu din Iasi vor fi, de asemenea, cufundate in intuneric, sambata, timp de o ora, in intervalul 20.30 - 21.30, pentru a marca Ora Pamantului, potrivit organizatorilor campaniei, WWF Romania.
Ora Pamantului de anul acesta va fi sarbatorita in 43 de orase din tara, Timisoara fiind capitala evenimentului si gazduind mai multe manifestari, in timp ce Castelul Peles este pregatit sa stinga, cu aceeasi ocazie, peste 3.000 de becuri.
Pentru acest eveniment, Castelul Peles a pregatit un filmulet ce poate fi vizionat pe site-ul muzeului, in care arata cum vor fi stinse, rand pe rand, candelabrele din saloanele somptuoase, lasand in umbra piesele de mobilier si obiectele unice pe care le adaposteste.
Anul acesta, manifestarea s-a extins la 43 de orase din tara, fata de 41 anul trecut, acestea fiind:
Timisoara, Adjud, Aiud, Arad, Avrig, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Buftea, Calafat, Calarasi, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iasi, Miercurea-Ciuc, Pitesti, Ploiesti, Roman, Salonta, Sighisoara, Slatina, Oradea, Ramnicu Valcea, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Slobozia, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Tulcea, Turda, Vaslui si Vatra Dornei.
In Bucuresti, se vor stinge luminile, printre altele, la Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Palatul CFR, Primaria Capitalei, Biblioteca Centrala Universitara, Institutul Cultural Roman, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei (Palatul Regal), Muzeul National "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Monumentul Aviatorilor si Arcul de Triumf. De asemenea, in Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, vor fi puse lumanari la toate ferestrele.
La Timisoara, capitala Earth Hour 2013, vor fi organizate toata seara diferite manifestari, de la un spectacol al Teatrului pentru Copii si Tineret "Merlin", concerte cu fanfara Big Band, Romanian Brass Society, Ansamblul de Clopotei "Hosana" din Oradea, trupa de percutie Splash si interpreta Dalma Kovacs, la jonglerii cu foc, realizate de trupa Shadows, si lansari de lampioane. Iluminatul public va fi intrerupt in zona centrala, in Piata Operei si Piata Unirii, precum si in parcurile Alpinet, Central si Justitiei. La ora 20.30, cand vor fi stinse luminile, va avea loc intrarea cu torte a militarilor de la Garnizoana Militara, in Piata Operei.
Ideea de capitala Earth Hour a fost introdusa anul trecut, cand Bistrita a fost orasul ales, prin concurs, sa poarte acest titlu.
Anul acesta, s-au inscris in competitie Bucurestiul si alte 11 orase din tara: Adjud, Botosani, Buftea, Constanta, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Roman si Slatina.
Cele mai multe si mai diverse evenimente, potrivit programului de pe site-ul ora-pamantului.ro, vor fi la Botosani, Giurgiu, Iasi, Pitesti, Ploiesti si Roman, dintre orasele participante la concurs, incluzand spectacole tematice, concerte, flashmob-uri, lansari de lampioane, realizarea siglei "60+" a evenimentului din candele sau lumanari pe perioada intreruperii iluminatului stradal, mars cu faclii, cursa de biciclete etc. La Iasi, sportivii de capoeira vor avea o reprezentatie de 30 de minute, pe ritm de tobe, iar la Botosani va fi organizat un "Harlem Shake".
Actiuni similare vor avea loc si in celelalte orase care participa la Ora Pamantului 2013. De exemplu, la Cluj, va avea loc un flashmob pe acoperisul unui camin studentesc, la Brasov, o plimbare si un spectacol cu biciclete decorate cu bete fosforescente, la Braila vor fi majorete pictate in culori fluorescente, iar la Targoviste vor fi instalate telescoape pe Platoul Prefecturii, in Piata Tricolorului, unde oamenii vor fi invitati sa priveasca cerul fara poluare luminoasa.
Jandarmeria Romana a anuntat, la randul sau, ca sustine campania "Ora Pamantului" si se alatura celorlalti participanti care sambata, intre orele 20.30 si 21.30, sting luminile pentru a reduce consumul de energie electrica.
Si companii private din Romania se alatura initiativei, stingand luminile in sediile lor.
In lume, marile edificii precum Taj Mahal, Turnul Eiffel, Empire State Building si Kremlinul vor fi cufundate, de asemenea, in intuneric, sambata seara, tot in cadrul campaniei Ora Pamantului.
Proiectul Ora Pamantului a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) in 2007, in Australia. In acel an, expresia la ordinea zilei a fost "stinge lumina pentru binele planetei", iar scopul actiunii a vizat conversia catre energiile regenerabile.
Astfel, la initiativa WWF Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni si 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o ora. Mii de oameni au iesit atunci pe strazile orasului, sarbatorind Pamantul in diferite feluri: petreceri si concerte fara surse de electricitate, observatii astronomice si picnicuri in familie, la lumina luminarii.
Un an mai tarziu, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze acest moment, iar in 2009, sute de milioane de oameni din 88 de tari si peste o mie de orase au stins lumina, pentru a trimite un mesaj puternic despre necesitatea de prevenire a schimbarilor climatice.
In 2011, la campanie s-au alaturat peste 1,3 miliarde de persoane, iar in 2012, au stins lumina 6.950 de orase din peste 152 de tari.
Cuvinte cheie: + palat, roznovanu, ora, pământului, lumini
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei
Analiză: Eliminarea care a rupt derby-ul. 11 puncte avans faţă de baraj!
Handbaliştii au mai dres busuiocul. Două victorii în trei zile în ultima divizie
15 ieşeni depistaţi cu tuberculoză în cadrul unor teste aleatorii realizate de DSP
CJ pune la bătaie 300.000 de lei pentru curăţenia pe un an din Casa Pătrată
Demolarea depoului din Dacia va costa 3 milioane de lei şi se va face pe bucăţi, de sus în jos
Proces între Operă şi primul balerin: răsturnare de situaţie la Tribunal
Număr record de proiecte PNRR la Tomeşti. Valoarea totală a acestora: 35 mil. euro
Digital Innovation Zone – o conferinţă interesantă, joi, la Centrul de evenimente “Agora”
Pandemia nu s-a încheiat: mai multe cazuri de Covid la copii. Ce trebuie făcut, care sunt simptomele
El este Ionuț, tânărul care se află de în comă, după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea
A murit Luminiţa Grădinariu, una dintre cele mai iubite profesoare de la Colegiul “Mihai Eminescu”
Tupeul fără margini al lui Chirica în fața disperării elevilor de la Colegiul „Vasile Lupu“! (P)
Colocviu Național de Muzicologie - Ediția XXV, 24-25 Martie 2023
Ce accesorii să utilizăm pentru protecție și dezinfectare (P)
Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?
Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe
FOTBAL: Succes meritat, aşteptat, la Galaţi, promovarea e din ce în ce mai aproape (VIDEO)
Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta
Mihailo Podoliak după vizita lui Putin la Mariupol: Criminalul revine întotdeauna la locul crimei
Românii cer tot mai mult locuri de muncă remote, dar oferta este în scădere
Cum motivează Vladimir Putin lansarea războiului din Ucraina în 2022 şi nu în 2014
Ce spune românca Romina Gingaşu, căsătorită cu patronul Ferrari, despre Ion Ţiriac
Delvine Meringor (CSA Steaua), locul al treilea la maratonul de la Barcelona, cu barem olimpic
Australia nu a promis ”sub nicio formă” că va ajuta SUA să apere Taiwanul
Un bărbat din Florida care a răspuns la o bătaie la uşă a fost muşcat de un aligator
Importurile de gaze au scăzut cu peste 85%, în ianuarie 2023. Producţia a crescut cu 7,5%
Un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivit de un utilaj într-o fabrică din Corbu
Ciolacu şi Clotilde Armand, contre pe Facebook pe tema curăţeniei din Sectorul 1. Cine are dreptate?
Florentino Perez nu va asista la El Clasico, din cauza scandalului de corupţie de la FC Barcelona
O femeie de 86 de ani a murit arsă de vie după ce casa în care locuia a luat foc
Edi Iordănescu: Această campanie trebuie să fie una de calificare, nu de scuze
Cosmin PAȘCADacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei |
Briscan ZARAInevitabilul scandal |
Cristina DANILOVSoacra cu o singură noră |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (II) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.