Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor

GALERIE
munti
  • munti
- +

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 un fenomen observat de oamenii de știință, și anume că Pământul se învârtește mai repede în jurul propriei axe decât o făcea în urmă cu 50 de ani. Constatarea a dus chiar la propunerea de a fi ștearsă o secundă din timp pentru a readuce trecerea precisă a timpului în concordanță cu rotația Pământului, potrivit DigiWorld.

Cristian Presură spune că scurtarea zilei din cauza rotirii mai rapide a Pământului în jurul propriei axe nu e un fenomen care să ne îngrijoreze, pentru că, „dacă se va scoate acum secunda, mai târziu se va adăuga la loc, pentru că noi știm că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe variază în timp”.

El explică fenomenul care face ca viteza de rotație în jurul axei să varieze în timp. 

„Acum 600 de milioane de ani, o zi avea doar 21 de ore. Am câștigat 3 ore în acești 600 de milioane de ani și mișcarea Pământului a fost încetinită, datorită intercție cu firța gravitațională de la Lună. În afară de asta, însă, există și variații pe suprafața Pământului, pe care le putem înțelege prin asociere cu acel patinator... Ați văzut ce se întâmplă cu un patinator care stă cu mâinile întinse, se învârte și apoi, când își apropie minile, se învârte mai repede. Iar apoi, când le întinde, se învârte mai încet. La fel se întâmplă și cu Pământul. El are o atmosferă care ar putea fi, să spunem, brațele patinatorului. Când sunt multe lucruri în atmosferă, deci când întinde brațele, mișcarea lui încetinește. Și apoi când le aduce la loc, când cad lucruri din atmosferă - de exemplu, atunci când ninge mult - ca și cum Pământul și-ar aduce brațele înapoi și atunci se învârte puțin mai repede”, a spus Cristian Presură.

Unul dintre fenomenele care duce la această „strângere a brațelor Pământului” este topirea zăpezilor de pe munți, spune fizicianul.

„Odată ce avem creșterea globală a temperaturilor, zăpada de pe vârful munților se topește și ajunge în mare. (...) Deci Pământul își apropie brațele și atunci începe să se învârtă puțin mai repede”. 

Dacă scurtarea timpului cu o secundă nu ar avea efecte vizibile asupra noastră, în schimb fenomenul care provoacă această modificare insesizabilă ne va afecta masiv: încălzirea globală, care duce, printre altele, la topirea zăpezilor și creșterea nivelului oceanului planetar.

„În Bangladesh aproximativ 20% din suprafața țării va intra sub apă. Vor exista deplasări masive de populație”, a avertizat Cristian Presură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.