Pan-demos
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pan-demos

GALERIE
dr arh Ionel Oancea
  • dr arh Ionel Oancea
- +

Rămânem în continuare amăgiţii promisiunilor măreţe, cu riscul experimentat deja, al expunerii la tot felul de nenorociri comunitare... Avem, nu-i aşa, consolidată gena adaptabilităţii la fatalităţi. Cei mai întreprinzători, mai tineri, au totuşi o soluţie, părăsesc ţara pentru o viaţă materială mai bună, echilibrând balanţa scăderii iremediabile a natalităţii din ţările dezvoltate. Ceilalţi rămân cu o boală mai gravă ca orice pandemie, neputinţa de a construi un viitor.

Acum cincisprezece ani „tot-poporul”, cu liderii lui aleşi, experimenta fericirea certitudinii intrării în Uniunea Europeană, a umplerii conturilor publice cu bani comunitari. Nu pricepea nimeni că banii vin numai prin proiecte. Dacă proiectele sunt mari, atunci sumele accesate sunt importante. Dacă proiectele sunt ridicole, vezi punctele de informare turistică şi parcurile realizate cu bani europeni prin satele din ţară, atunci puţinii bani atraşi sunt risipiţi fără rost. Nu pricepea nimeni că proiectele de interes naţional se fac în institutele mari de proiectare desfiinţate deja şi, desigur, n-a priceput nimeni că patruzeci de ani de administraţie comunistă planificată cu proiecte cincinale i-a îndepărtat pe bieţii români de la ideea necesităţii proiectelor.

În ultima vreme se vorbeşte cu admiraţie despre minunatul proiect de reabilitare, pe bani europeni, a centrului istoric al oraşului Oradea. Dar puţini ştiu că acest proiect a fost realizat în cincisprezece ani! Este perspectiva reală a marilor investiţii publice din momentul definirii temei până la finalizare. Evident, într-o legislatură de patru ani, politicianul efemer, în pixul căruia se află decizia, nu este interesat de asemenea viziuni!

Pandemia a clarificat deficienţele structurale grave ale sistemului de sănătate publică. În treizeci de ani de pace şi democraţie nu a existat un proiect real, complet pentru modernizarea acestui sistem. Dacă în sănătate, „cea mai bună dintre toate” stăm aşa de prost, e logic ca şi în celelalte domenii, cu excepţia pensiilor speciale, situaţia să fie similară.

După 1990 politicienii noştri au renunţat subit la planurile cincinale. Ele au fost înlocuite cu simple, neruşinate promisiuni quaternale. Avem o bogată experienţă a problemelor grave: epidemii, mortalitate infantilă, accidente rutiere, cutremure, inundaţii, secete, incendii. Toate provoacă reacţii conjuncturale însoţite de promisiuni deşarte. Într-un fel este logic. Proiectele majore sunt fără beneficii materiale şi politice imediate. În consecinţă sunt amânate sine die, iar vinovaţii sunt întotdeauna alţii, nu cei aflaţi la pupitrele de comandă. Prin urmare, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, pandemia va trece. Va intra în capitolul amintiri şi experienţă. E puţin probabil să-i facă pe români, mai ales pe cei care îi conduc, pragmatici, eficienţi. Sunt prea lipsiţi de pregătirea necesară bunei guvernări şi prea dezinteresaţi de proiectele care depăşesc orizontul alegerilor următoare. Dacă la nouăzeci de ani de la ideea legării provinciilor istorice cu autostrăzi nu s-a concretizat mai nimic, la ce ne putem aştepta? La absorbţia celor 83 de miliarde de euro? Unde sunt proiectele?

În concluzie, rămânem în continuare amăgiţii promisiunilor măreţe, cu riscul experimentat deja, al expunerii la tot felul de nenorociri comunitare... Avem, nu-i aşa, consolidată gena adaptabilităţii la fatalităţi. Cei mai întreprinzători, mai tineri, au totuşi o soluţie, părăsesc ţara pentru o viaţă materială mai bună, echilibrând balanţa scăderii iremediabile a natalităţii din ţările dezvoltate. Ceilalţi rămân cu o boală mai gravă ca orice pandemie, neputinţa de a construi un viitor.

Dr.arh. Ionel Corneliu Oancea este manager al unei companii de soluţii arhitecturale; a fost arhitect-şef al Iaşului 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.