Pană de oxigen la spitalul mobil. Sabotaj sau echipamente nefuncţionale?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Continuă panarama la Leţcani pe spatele bolnavilor de COVID

Pană de oxigen la spitalul mobil. Sabotaj sau echipamente nefuncţionale?

GALERIE
spital-mobil-letcani
  • spital-mobil-letcani
- +
Când sistemul sanitar arde, administraţia pare că se piaptănă, iar secţia ATI de la Spitalul mobil Leţcani stă închisă. Preşedintele CJ în exerciţiu, Maricel Popa, arată cu degetul către medici şi strigă: „Sabotaj!“. Cadrele medicale ridică din umeri, spunând că fabricile de oxigen achiziţionate de CJ nu oferă în acest moment nicio şansă bolnavilor COVID 19, aflaţi şi aşa în stare critică. Staţiile de oxigen nu au nici până acum avizul Agenţiei Naţionale de Acreditare a Dispozitivelor Medicale. Şi peste toate, o veste cu care Iaşul s-a obişnuit. Ieri, la nivelul reţelei sanitare COVID, toate cele 41 de paturi de la Terapie Intensivă destinate pacienţilor cu infecţia cu SARS COV 2 erau ocupate. Alţi bolnavi a căror stare s-a agravat, aşteptau la uşă.

Teoria conspiraţiei: Maricel Popa ştie unde e mâna criminală!

Preşedintele în execuţie al CJ, Maricel Popa, a dat drumul ieri la o cascadă de acuze peste echipa de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. A dat de înţeles că ar fi responsabilă de avaria produsă la cele patru fabrici de oxigen pentru că cineva „ar fi strâns vana (robinetul sau bypass-ul, n.r.)“ care leagă fabricile respective. „Din păcate s-a întâmplat joi seara, după ce s-a revizuit tot cu 18 membri, cu tot spitalul. Toţi au semnat de bună funcţionare. Şi cei de la ISU, şi cei de la celelalte departamente, şi reprezentanţii Primăriei şi ai noştri“, a spus Maricel Popa.

În scripte, secţia de la ATI, de la unitatea mobilă de la Leţcani trebuia să aibă peste 100 de paturi. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase însă a anunţat încă de săptămâna trecută că ar putea fi operaţionale 48, dar speră ca în curând să dea drumul la măcar 24 de paturi. Şi totuşi nu s-a putut, iar, după cercetări făcute, Maricel Popa are o explicaţie: „Joi seară aş putea spune, mâna criminală a închis robinetul de la a patra staţie de oxigen. Este într-un tablou cu cheie. Spitalul nu a preluat şi cheile. Nu a închis efectiv, dar a închis robinetul de la oxigen. Aerul a intrat în oxigen, dând avarie. Când a venit ministrul Tătaru (vineri, n.r.) făceam refresh-uri pentru că aşa se face în astfel de cazuri. A fost o mână criminală. Se joacă cu vieţile oamenilor. Am să fac plângere la Parchet“, a mai spus Maricel Popa.

Totuşi, preşedintele în exerciţiu al CJ are nişte dubii în ceea ce priveşte autorul faptei, a celui care a închis robinetul care leagă cele patru staţii de oxigen. „După ce au plecat joi toate delegaţiile , au rămas 40 de angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase, inclusiv administratorul spitalului. Cine a oprit acel ventil, ştie despre ce este vorba“, a mai spus Maricel Popa.

Cepoi (DSP): „Nu avem oxigen corespunzător pentru a funcţiona aparatele de ventilaţie“

Şeful CJ Iaşi a mai afirmat că după „refreşuirea“ (repornirea repetată - n.r.) celor patru staţii de oxigen, acestea ar funcţiona foarte bine, dar că cineva nu vrea să aducă bolnavii COVID 19 aflaţi în stare gravă la unitatea mobilă. „Eu acum am fost la fabrică. Concentraţia de oxigen este de 94%. Peste 90% este oxigen medical. Este o presiune de 5,2 atmosfere, suficientă pentru a porni patru ventilatoare. Deci, în momentul de faţă, toate paturile ATI pot funcţiona în condiţii normale, nu există nicio ţeavă spartă, nu sunt probleme, doar o mână criminală a închis robinetul“, a mai spus Maricel Popa.

Ba mai mult, potrivit declaraţiilor sale, acesta ar fi cerut inclusiv conducerii Spitalului de Boli Infecţioase o anchetă internă pentru a găsi vinovatul. Opiniile şefului încă în funcţie al CJ Iaşi au fost private circumspect de către corpului medical. Toţi au susţinut acelaşi lucru. „Deocamdată, secţia de ATI Leţcani nu poate funcţiona pentru că staţia de oxigen a suferit defecţiuni majore joi după-amiază. Deocamdată nu avem oxigen. Nu ştiu în ce constă defecţiunea, cert este că nu avem oxigen corespunzător pentru a funcţiona aparatele de ventilaţie“, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Acesta a adăugat că, pentru ATI, la numărul actual de fabrici de oxigen, ar trebui teoretic să poată funcţiona 48 de paturi. „Fabricile pot duce maxim 24 de paturi, dar cu stocătorul de oxigen care urmează să vină, vor funcţiona celelalte 24“, a mai adăugat Vasile Cepoi.

O privire aruncată pe proiectul aprobat şi pentru care s-a licitat, arată că numărul iniţial de paturi la ATI a fost de 105, apoi a scăzut la 48, ca mai apoi să se deschidă cu 24, dar doar teoretic. Cu alte cuvinte, numărul de paturi de la ATI Leţcani a scăzut ca în „zece negri mititei“. Din 105, au rămas 24 şi alea nefuncţionale

Dorobăţ: „Staţia a pierdut în timp din parametri“

Acuzele aduse corpului medical de la Spitalul de Boli Infecţioase de către actuala conducere a CJ Iaşi, au fost o surpriză pentru cei de acolo. Cei care, zi de zi, puneau pe tapet problemele legate în principal de aglomeraţia pacienţilor din singura unitate medicală dedicată strict COVID 19 au rămas nedumeriţi la declaraţiile preşedintelui Maricel Popa.

În ceea ce priveşte staţia ce cuprinde cele patru fabrici de oxigen, conducerea spitalului a spus că neconcordanţe în funcţionarea acesteia au fost de la început. „În ceea ce priveşte această staţie de oxigen care a venit odată cu spitalul mobil, am constatat că a pierdut în timp din parametri, când am lăsat-o să funcţioneze săptămâna trecută. Ca urmare, noi, toţi din conducerea spitalului fiind medici, am decis să chemăm o firmă de specialitate care să verifice dacă aceşti parametri sunt la valoarea care să permită ventilarea unui pacient. S-a constatat că nu corespund şi s-a închis staţia. Proprietarii încearcă repararea situaţiei, iar noi aşteptăm răspunsul cu privire la parametri optimi şi de menţinere în timp, am spus noi, pentru măcar 48 de ore pentru a putea duce un pacient critic acolo. E vorba aici de pacienţi cu risc vital, care trebuie să primescă oxigen de o anumită calitate, la o anumită presiune şi nu putem face rabat“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În privința acuzelor aduse corpului medical detaşat la Leţcani venite din partea preşedintelui CJ, Maricel Popa, managerul unităţii a spus că nu le cunoaşte, şi nici nu le-a auzit. „Nu văd cum s-ar putea face acest lucru. În zona respectivă am fost medici, iar noi, medicii ne dorim să salvăm cât mai mulţi pacienţi, pentru că aşa cum se ştie, lucrăm sub o presiune deosebită în ceea ce priveşte numărul de locuri libere. Vom vedea dacă o astfel de afirmaţie se va putea încadra într-un context de seriozitate“, a mai spus Carmen Dorobăţ. 

Surse din cadrul Grupului de Comunicare Strategică au afirmat, referitor la Spitalul mobil de la Leţcani, că staţiile de oxigen şi nu numai nu au avizul Agenţiei Naţionale de Acreditare a Dispozitivelor Medicale. Mai mult chiar, avaria la staţie s-ar fi întâmplat în urma unei mici explozii, iar în urma analizezelor efectuate ar fi reieşit faptul că instalaţia produce aer cu oxigen, şi nicidecum oxigen medical. Staţia de oxigen, potrivit aceloraşi surse, nu este singura problemă. Situaţii neplăcute au apărut inclusiv la laboratorul de analize, care deşi e scos ca nou din cutie, pe piaţă nu s-ar găsi reactivii deoarece instalaţia din punct de vedere logistic ar fi foarte veche.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.