Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Continuă panarama la Leţcani pe spatele bolnavilor de COVID

Pană de oxigen la spitalul mobil. Sabotaj sau echipamente nefuncţionale?

GALERIE
spital-mobil-letcani
  • spital-mobil-letcani
- +
Când sistemul sanitar arde, administraţia pare că se piaptănă, iar secţia ATI de la Spitalul mobil Leţcani stă închisă. Preşedintele CJ în exerciţiu, Maricel Popa, arată cu degetul către medici şi strigă: „Sabotaj!“. Cadrele medicale ridică din umeri, spunând că fabricile de oxigen achiziţionate de CJ nu oferă în acest moment nicio şansă bolnavilor COVID 19, aflaţi şi aşa în stare critică. Staţiile de oxigen nu au nici până acum avizul Agenţiei Naţionale de Acreditare a Dispozitivelor Medicale. Şi peste toate, o veste cu care Iaşul s-a obişnuit. Ieri, la nivelul reţelei sanitare COVID, toate cele 41 de paturi de la Terapie Intensivă destinate pacienţilor cu infecţia cu SARS COV 2 erau ocupate. Alţi bolnavi a căror stare s-a agravat, aşteptau la uşă.

Teoria conspiraţiei: Maricel Popa ştie unde e mâna criminală!

Preşedintele în execuţie al CJ, Maricel Popa, a dat drumul ieri la o cascadă de acuze peste echipa de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. A dat de înţeles că ar fi responsabilă de avaria produsă la cele patru fabrici de oxigen pentru că cineva „ar fi strâns vana (robinetul sau bypass-ul, n.r.)“ care leagă fabricile respective. „Din păcate s-a întâmplat joi seara, după ce s-a revizuit tot cu 18 membri, cu tot spitalul. Toţi au semnat de bună funcţionare. Şi cei de la ISU, şi cei de la celelalte departamente, şi reprezentanţii Primăriei şi ai noştri“, a spus Maricel Popa.

În scripte, secţia de la ATI, de la unitatea mobilă de la Leţcani trebuia să aibă peste 100 de paturi. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase însă a anunţat încă de săptămâna trecută că ar putea fi operaţionale 48, dar speră ca în curând să dea drumul la măcar 24 de paturi. Şi totuşi nu s-a putut, iar, după cercetări făcute, Maricel Popa are o explicaţie: „Joi seară aş putea spune, mâna criminală a închis robinetul de la a patra staţie de oxigen. Este într-un tablou cu cheie. Spitalul nu a preluat şi cheile. Nu a închis efectiv, dar a închis robinetul de la oxigen. Aerul a intrat în oxigen, dând avarie. Când a venit ministrul Tătaru (vineri, n.r.) făceam refresh-uri pentru că aşa se face în astfel de cazuri. A fost o mână criminală. Se joacă cu vieţile oamenilor. Am să fac plângere la Parchet“, a mai spus Maricel Popa.

Totuşi, preşedintele în exerciţiu al CJ are nişte dubii în ceea ce priveşte autorul faptei, a celui care a închis robinetul care leagă cele patru staţii de oxigen. „După ce au plecat joi toate delegaţiile , au rămas 40 de angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase, inclusiv administratorul spitalului. Cine a oprit acel ventil, ştie despre ce este vorba“, a mai spus Maricel Popa.

Cepoi (DSP): „Nu avem oxigen corespunzător pentru a funcţiona aparatele de ventilaţie“

Şeful CJ Iaşi a mai afirmat că după „refreşuirea“ (repornirea repetată - n.r.) celor patru staţii de oxigen, acestea ar funcţiona foarte bine, dar că cineva nu vrea să aducă bolnavii COVID 19 aflaţi în stare gravă la unitatea mobilă. „Eu acum am fost la fabrică. Concentraţia de oxigen este de 94%. Peste 90% este oxigen medical. Este o presiune de 5,2 atmosfere, suficientă pentru a porni patru ventilatoare. Deci, în momentul de faţă, toate paturile ATI pot funcţiona în condiţii normale, nu există nicio ţeavă spartă, nu sunt probleme, doar o mână criminală a închis robinetul“, a mai spus Maricel Popa.

Ba mai mult, potrivit declaraţiilor sale, acesta ar fi cerut inclusiv conducerii Spitalului de Boli Infecţioase o anchetă internă pentru a găsi vinovatul. Opiniile şefului încă în funcţie al CJ Iaşi au fost private circumspect de către corpului medical. Toţi au susţinut acelaşi lucru. „Deocamdată, secţia de ATI Leţcani nu poate funcţiona pentru că staţia de oxigen a suferit defecţiuni majore joi după-amiază. Deocamdată nu avem oxigen. Nu ştiu în ce constă defecţiunea, cert este că nu avem oxigen corespunzător pentru a funcţiona aparatele de ventilaţie“, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Acesta a adăugat că, pentru ATI, la numărul actual de fabrici de oxigen, ar trebui teoretic să poată funcţiona 48 de paturi. „Fabricile pot duce maxim 24 de paturi, dar cu stocătorul de oxigen care urmează să vină, vor funcţiona celelalte 24“, a mai adăugat Vasile Cepoi.

O privire aruncată pe proiectul aprobat şi pentru care s-a licitat, arată că numărul iniţial de paturi la ATI a fost de 105, apoi a scăzut la 48, ca mai apoi să se deschidă cu 24, dar doar teoretic. Cu alte cuvinte, numărul de paturi de la ATI Leţcani a scăzut ca în „zece negri mititei“. Din 105, au rămas 24 şi alea nefuncţionale

Dorobăţ: „Staţia a pierdut în timp din parametri“

Acuzele aduse corpului medical de la Spitalul de Boli Infecţioase de către actuala conducere a CJ Iaşi, au fost o surpriză pentru cei de acolo. Cei care, zi de zi, puneau pe tapet problemele legate în principal de aglomeraţia pacienţilor din singura unitate medicală dedicată strict COVID 19 au rămas nedumeriţi la declaraţiile preşedintelui Maricel Popa.

În ceea ce priveşte staţia ce cuprinde cele patru fabrici de oxigen, conducerea spitalului a spus că neconcordanţe în funcţionarea acesteia au fost de la început. „În ceea ce priveşte această staţie de oxigen care a venit odată cu spitalul mobil, am constatat că a pierdut în timp din parametri, când am lăsat-o să funcţioneze săptămâna trecută. Ca urmare, noi, toţi din conducerea spitalului fiind medici, am decis să chemăm o firmă de specialitate care să verifice dacă aceşti parametri sunt la valoarea care să permită ventilarea unui pacient. S-a constatat că nu corespund şi s-a închis staţia. Proprietarii încearcă repararea situaţiei, iar noi aşteptăm răspunsul cu privire la parametri optimi şi de menţinere în timp, am spus noi, pentru măcar 48 de ore pentru a putea duce un pacient critic acolo. E vorba aici de pacienţi cu risc vital, care trebuie să primescă oxigen de o anumită calitate, la o anumită presiune şi nu putem face rabat“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În privința acuzelor aduse corpului medical detaşat la Leţcani venite din partea preşedintelui CJ, Maricel Popa, managerul unităţii a spus că nu le cunoaşte, şi nici nu le-a auzit. „Nu văd cum s-ar putea face acest lucru. În zona respectivă am fost medici, iar noi, medicii ne dorim să salvăm cât mai mulţi pacienţi, pentru că aşa cum se ştie, lucrăm sub o presiune deosebită în ceea ce priveşte numărul de locuri libere. Vom vedea dacă o astfel de afirmaţie se va putea încadra într-un context de seriozitate“, a mai spus Carmen Dorobăţ. 

Surse din cadrul Grupului de Comunicare Strategică au afirmat, referitor la Spitalul mobil de la Leţcani, că staţiile de oxigen şi nu numai nu au avizul Agenţiei Naţionale de Acreditare a Dispozitivelor Medicale. Mai mult chiar, avaria la staţie s-ar fi întâmplat în urma unei mici explozii, iar în urma analizezelor efectuate ar fi reieşit faptul că instalaţia produce aer cu oxigen, şi nicidecum oxigen medical. Staţia de oxigen, potrivit aceloraşi surse, nu este singura problemă. Situaţii neplăcute au apărut inclusiv la laboratorul de analize, care deşi e scos ca nou din cutie, pe piaţă nu s-ar găsi reactivii deoarece instalaţia din punct de vedere logistic ar fi foarte veche.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri