Până hăt de carte! a ajuns la biblioteca din comuna Bârnova cu 450 de cărți
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Comunicat de presă (P)

Până hăt de carte! a ajuns la biblioteca din comuna Bârnova cu 450 de cărți

Senatorul Dan Lungu a discutat cu membrii USR Bârnova despre activitatea culturală din comunitate

GALERIE
1 barnovabarnova-2Barnova-3
 • 1 barnova
 • barnova-2
 • Barnova-3
- +

Senatorul USR Iași Dan Lungu a ajuns sâmbătă, 19 ianuarie 2019, în comuna Bârnova din județul Iași, însoțit de membrii USR Iași: Sevastian Alexandru, Vasile Moraru, Remus Toma și George Țăranu.

Vizita face parte din proiectul Până hăt de carte!, inițiat de biroul parlamentar al senatorului de la Iași, prin care bibliotecile rurale din județ beneficiază de donații de carte.

Donația de carte numără de această dată 450 de volume și completează fondul de carte existent deja, care numără în jur de 8.000 de volume, conform celor spuse de referentul cultural sub coordonarea căruia se află biblioteca. În prezent, la Bârnova, nu există un bibliotecar angajat, postul urmând să fie scos la concurs, iar de coordonarea activității se ocupă referentul cultural Cătălina Chirilă.

Vizita  a cuprins și o discuție a senatorului Dan Lungu cu reprezentanți ai administrației locale, despre situația bibliotecii, care se află în incinta Căminului Cultural Bârnova. În cadrul căminului activează și o asociație culturală: Prietenii Bârnovei, care realizează proiecte multiculturale pe termen lung și scurt, încurajează activitatea tinerilor din sat și implementează proiecte cu fonduri europene.

“De fiecare dată când ajung cu proiectul la o bibliotecă de la sat, îmi dau seama că aici lucrurile se mișcă într-un cu totul alt ritm, că avem nevoie să ne îndreptăm privirea și spre această zonă a culturii noastre. Statul, puterea politică, decidenții care ar trebui să ofere mai multă atenție, n-o fac, din lipsă de timp sau de interes. Vom continua această inițiativă atâta timp cât vom avea donatori. În prezent, mai avem donații pentru încă vreo patru luni. La Bârnova, am intrat într-un cămin cultural, care este și spațiu de depozitare pentru fondul de carte, și sală de întâlniri pentru diferite evenimente, o sală nu prea încăpătoare, dar frumoasă. Din păcate, deocamdată nu există bibliotecar, ceea ce înseamnă că nu se pot face împrumuturi. Fac apel către domnul primar, cu toată deferența, să rezolve cât mai repede această chestiune”, precizează senatorul USR Dan Lungu.

De ce contează să susținem bibliotecile rurale prin “PÂNĂ HĂT DE CARTE!”

Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma identificării problemelor în privința consumul de cultură și educației, cu precădere în mediul rural. De cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desăvârșire.

Lansare campanie: martie 2017

Durată: continuă

Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000

Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 14

Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași

Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!

1.    Răducăneni - 390
2.    Probota - 410
3.    Erbiceni - 250
4.    Andrieșeni - 240
5.    Ciortești - 237
6.    Gorban - 270
7.    Moșna - 223
8.    Cotnari - 320
9.    Sinești - 405
10.    Grajduri - 500
11.    Popești - 417
12.    Deleni - 455
13.    Dumești - 478
14.    Dobrovăț - 533
15.    Movileni - 377
16.    Bârnova - 450

CĂRȚI DONATE PÂNĂ ACUM: 5.955

PROBLEMA. Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

SOLUȚIA. Deși nu rezolvă cu totul problema, campania cabinetului parlamentar al senatorului USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă și vine în întâmpinarea problemelor de consum cultural din mediul rural românesc. Pe termen lung, se dorește o contribuție la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.