anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Comunicat de presă (P)

Până hăt de carte! a ajuns la biblioteca din comuna Bârnova cu 450 de cărți

Senatorul Dan Lungu a discutat cu membrii USR Bârnova despre activitatea culturală din comunitate

GALERIE
1 barnovabarnova-2Barnova-3
 • 1 barnova
 • barnova-2
 • Barnova-3
- +

Senatorul USR Iași Dan Lungu a ajuns sâmbătă, 19 ianuarie 2019, în comuna Bârnova din județul Iași, însoțit de membrii USR Iași: Sevastian Alexandru, Vasile Moraru, Remus Toma și George Țăranu.

Vizita face parte din proiectul Până hăt de carte!, inițiat de biroul parlamentar al senatorului de la Iași, prin care bibliotecile rurale din județ beneficiază de donații de carte.

Donația de carte numără de această dată 450 de volume și completează fondul de carte existent deja, care numără în jur de 8.000 de volume, conform celor spuse de referentul cultural sub coordonarea căruia se află biblioteca. În prezent, la Bârnova, nu există un bibliotecar angajat, postul urmând să fie scos la concurs, iar de coordonarea activității se ocupă referentul cultural Cătălina Chirilă.

Vizita  a cuprins și o discuție a senatorului Dan Lungu cu reprezentanți ai administrației locale, despre situația bibliotecii, care se află în incinta Căminului Cultural Bârnova. În cadrul căminului activează și o asociație culturală: Prietenii Bârnovei, care realizează proiecte multiculturale pe termen lung și scurt, încurajează activitatea tinerilor din sat și implementează proiecte cu fonduri europene.

“De fiecare dată când ajung cu proiectul la o bibliotecă de la sat, îmi dau seama că aici lucrurile se mișcă într-un cu totul alt ritm, că avem nevoie să ne îndreptăm privirea și spre această zonă a culturii noastre. Statul, puterea politică, decidenții care ar trebui să ofere mai multă atenție, n-o fac, din lipsă de timp sau de interes. Vom continua această inițiativă atâta timp cât vom avea donatori. În prezent, mai avem donații pentru încă vreo patru luni. La Bârnova, am intrat într-un cămin cultural, care este și spațiu de depozitare pentru fondul de carte, și sală de întâlniri pentru diferite evenimente, o sală nu prea încăpătoare, dar frumoasă. Din păcate, deocamdată nu există bibliotecar, ceea ce înseamnă că nu se pot face împrumuturi. Fac apel către domnul primar, cu toată deferența, să rezolve cât mai repede această chestiune”, precizează senatorul USR Dan Lungu.

De ce contează să susținem bibliotecile rurale prin “PÂNĂ HĂT DE CARTE!”

Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma identificării problemelor în privința consumul de cultură și educației, cu precădere în mediul rural. De cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desăvârșire.

Lansare campanie: martie 2017

Durată: continuă

Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000

Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 14

Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași

Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!

1.    Răducăneni - 390
2.    Probota - 410
3.    Erbiceni - 250
4.    Andrieșeni - 240
5.    Ciortești - 237
6.    Gorban - 270
7.    Moșna - 223
8.    Cotnari - 320
9.    Sinești - 405
10.    Grajduri - 500
11.    Popești - 417
12.    Deleni - 455
13.    Dumești - 478
14.    Dobrovăț - 533
15.    Movileni - 377
16.    Bârnova - 450

CĂRȚI DONATE PÂNĂ ACUM: 5.955

PROBLEMA. Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

SOLUȚIA. Deși nu rezolvă cu totul problema, campania cabinetului parlamentar al senatorului USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă și vine în întâmpinarea problemelor de consum cultural din mediul rural românesc. Pe termen lung, se dorește o contribuție la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.