Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Până în 2050, rezistența la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an

GALERIE
Florin-Rosu-1
  • Florin-Rosu-1
- +

Folosirea incorectă a antibioticelor alimentează rezistența antimicrobiană, aceasta fiind a treia cauză de deces la nivel mondial. Numai în 2019, s-au înregistrat aproape 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistența la antibiotice, din care 1,3 milioane de decese au fost atribuite direct acesteia. 

Studiul Sore Throat & Antibiotic Resistance (STAR), inițiat de Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) cu sprijinul Reckitt, realizat în mai 2022 a scos la iveală că 63% dintre adulții chestionați sunt îngrijorați de rezistența la antibiotice.
 
Antibioticele reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri ale ultimului secol, care a dus la progres medical și care au salvat sute de milioane de vieți. Însă folosirea neadecvată a acestor medicamente a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la antibiotice.
 
Niciun nou antibiotic nu a fost descoperit în ultimii ani, iar experții la nivel mondial atrag atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an, ceea ce înseamnă că la fiecare trei secunde vom pierde un om, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. 
 
”Datele prezentate de OMS sunt, din păcate, reale pentru că nu toată lumea înțelege că antibioticele nu reprezintă un panaceu universal. Că dacă nu sunt administrate atunci când trebuie și cum trebuie, fac mai mult rău, decât bine. Nu poți să dai antibiotic în tratamentul unei infecții virale, de exemplu. Sau dai doar atunci când aceasta se suprainfectează bacterian. De aceea, este foarte important să punem un diagnostic de certitudine și să dăm antibiotic, atunci când avem infecții bacteriene, antivirale atunci când pacientul este infectat cu viruși - cum este gripa, de exemplu -, și cu antifungice, atunci când vorbim de infecție cu fungi”, a explicat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.
 
Pentru a sprijini administrarea antibioticelor la nivel local, național și global și pentru a reduce rezistența la agenții antimicrobieni, OMS a stabilit, în anul 2017, trei categorii de recomandare a antibioticelor.
 
La categoria antibioticelor accesibile, OMS a realizat o listă cu antibioticele care au reprezentat prima sau a doua alegere, disponibile pe scară largă, accesibile și de calitate garantată. Sub supraveghere au fost listate clasele de antibiotice care prezintă un potențial mai mare de rezistență, recomandate ca tratament de prima sau a doua alegere numai pentru indicații specifice, limitate. A treia categorie de recomandare o reprezintă antibioticele de rezervă, opțiuni de „ultimă instanță”, pentru care se recomandă utilizare individualizată pentru contexte și pacienți cu specificitate mare, atunci când toate alternativele au eșuat.
 
Potrivit medicilor infecționiști, tratamentul antibiotic, indiferent de etiologie trebuie să respecte câteva principii generale precum:
 
• Antibiograma reprezintă standardul de aur în alegerea antibioticului.
• Tratamentul antibiotic se instituie când infecția bacteriană este susținută de argumentele clinico-biologice sau constituie o urgență pentru prognosticul bolnavului.
• Antibioticoterapia „de acoperire; de rutină; de teamă” crește riscul dezvoltării rezistenței antimicrobiene.
• Prescriere empirică, dar inteligentă. Se alege antibioticul cu activitate comparabilă, care pătrunde şi realizează concentraţii active la locul infecţiei, are toxicitate redusă și afectează cel mai puțin flora bacteriană intestinală.
• Prescriere adecvată ca doză, ritm, durată, cale de administrare.
• Adaptarea prescrierii la vârsta și eventualele comorbidități ale pacientului.
• Adaptarea prescrieri în sarcină.
• Tratamentul antibiotic se evaluează după 3-5 zile de la instituire.
• Recomandări conforme cu unele elemente de farmacocinetică, farmacodinamie sau biodisponibilitate  pot modifica rezultatul terapeutic. Ex: – alimentele influențează negativ absorbția (ampicilina administrată pe stomacul ”plin” îi scade absorbția cu 30%).
• Băuturile acide, vinul - influențează stabilitatea unor medicamente instabile la pH acid (ampicilina, oxacilina).
 
Din păcate, încă sunt mulți români care folosesc antibiotice pentru simple răceli sau dureri în gât și nu au încredere că pot scăpa de simptomele răcelii sau gripei fără antibiotice.
 
”De aceea, este responsabilitatea medicului să răspundă tuturor întrebărilor pacientului și să îi clarifice diagnosticul și tratamentul instituit. Mai mult, trebuie să îi explice de ce nu trebuie să ia antibiotic, dacă acesta este nedumerit că nu i s-a recomandat. Pacientul trebuie să înțeleagă că în infecțiile virale simple și fungice, antibioticele nu numai că nu îi ajută cu nimic, din contră pot să apară probleme hepatice sau renale. Tocmai de aceea, este bine ca medicul și pacientul să formeze o echipă bazată pe complianță dar, mai ales, pe încredere”, a conchis Dr. Florin Roșu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri