PANARAMĂ! Ce a găsit Băsescu, venit neanunţat, pe şantierul gazoductului? (FOTO&VIDEO)

vineri, 20 septembrie 2013, 08:00
5 MIN

UPDATE

ORA 11:50

GALERIE FOTO I cu vizita lui Traian Basescu. A venit in secret, a gasit totul pustiu

GALERIE FOTO 2

ORA 11:00

Pentru că a ţinut secretă vizita, preşedintele Traian Băsescu a găsit şantierul pustiu. Singurele semne de viaţă erau doar ale unor cârtiţe care îşi săpau galeriile şi făceau muşuroaie. Erau şapte ţevi abandonate şi două buldozere care stăteau degeaba.Cu puţin timp înainte de apariţia preşedintelui, la faţa locului şi-a făcut apariţia dirigintele de şantier din partea Transgaz.

Pe şantier, Băsescu l-a ironizat pe Ponta. "Este uşor să faci spectacol de sunete şi lumini la Roşia Montană, să bagi nişte mineri în mină şi să stai de vorbă cu ei. Însă, aici, este vorba de acţiuni geostrategice. La Bruxelles se ştie că lucrările au început şi că în decembrie se termină lucrările. Din păcate, va trebui să informăm că în această iarnă nu vom livra acea jumătate de miliard de metri cub de gaz către Republica Moldova, aşa cum ne-am angajat", a spus dezamăgit Traian Băsescu. În urmă cu trei săptămâni, premierul Victor Ponta a fost pe şantier, dar situaţia era cu totul alta. Pentru că toată lumea ştia că vine premierul, cîţiva muncitori lucrau de zor la conducte, utilajele erau în  funcţiune şi peste tot erau steguleţe. Odată cu plecarea lui Ponta, activitatea de pe şantier a paralizat. Doar cârtiţele, aşa cum a găsit Băsescu, făceau de zor săpături.

GALERIE FOTO cu vizita lui Ponta pe şantier. Aici a fost timp să fie regizată activitatea pe şantier. Toată lumea părea să muncească în lumina reflectoarelor

Vom reveni cu imagini şi VIDEO de la vizita lui Băsescu în acelaşi loc

ORA 10:00

Traian Băsescu a inspectat, vineri, şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu puţin timp înainte de sosirea preşedintelui în zonă ajunsese şi şeful de şantier, reprezentant al Transgaz.

În momentul în care a ajuns în zonă, preşedintele i-a întrebat pe jurnalişti dacă sunt muncitori pe şantier, după care s-a îndreptat către şeful de şantier, care instalase acolo o masă şi o planşă cu schiţa proiectului, lângă o baracă. Şeful de şantier, Teofil Ciobanu, i-a prezentat preşedintelui proiectul, spunându-i că lucrările se pot încheia în februarie 2014, dacă timpul va permite, şi nu în decembrie.

Preşedintele a spus că speră ca lucrurile să stea într-adevăr aşa şi ca lucrările să se termine măcar la începutul anului viitor, adăugând că cei de la Uniunea Europeană ştiu ce se întâmplă pe acest şantier şi nu pot fi "păcăliţi" că se munceşte, dar de fapt nu se face nimic.

Şeful statului l-a întrebat pe reprezentantul Transgaz de ce nu se lucrează, acesta spunând că abia acum au fost făcute măsărătorile pentru predarea traseului conductei şi că împământarea conductelor va începe săptămâna viitoare.

"Omul ăsta e onest, spune că nu e gata în decembrie, ci în februarie, dacă timpul permite. (…) Trebuie să fim responsabili. Aici nu avem voie să minţim, e în joc prestigiul nostru. Am adus un comisar european şi doi prim-miştri, puşi lângă nişte ţevi aduse din România, că ţevile pentru proiect încă nu au sosit", a afirmat Băsescu la finalul vizitei.

El a mai spus că va reveni pe acest şantier pentru a se asigura că lucrările vor fi gata la timp: "Voi veni des aici pentru a vedea cum merg lucrările".

ORA 9:00 

Preşedintele Traian Băsescu a tinut secreta vizita programata pentru astazi la şantierul Gazoductului Iaşi – Ungheni. Anuntul administratiei a fost facut astazi cu o ora inainte de a ajunge la Iasi. Seful statului este aşteptat în jurul orei 9.45 la Horleşti, comuna Rediu, în vizită la şantierul Gazoductului Iaşi – Ungheni.

Potrivit unui comunicat transmis, în 11 septembrie, de Preşedinţia Republicii Moldova, preşedintele Traian Băsescu şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti, s-au înţeles "să facă demersuri în vederea accelerării la maximum a construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi a altor proiecte energetice moldo-române asupra cărora cei doi preşedinti şi Guvernele celor două tări au convenit anterior".

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

"Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitaţie adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârşitul lui decembrie, până atunci. Eu înţeleg atacurile politice şi poveştile, eu vă spun că la sfârşitul lui decembrie veniţi cu mine să inaugurăm gazoductul", afirma Ponta.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Prin gazoduct se urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor "supăra".

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

În contextul vizitei la Chişinău a omologului său român Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuşi, "este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional", a explicat Leancă. El a adăugat că "a fost începută construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, dintre Republica Moldova şi România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.

Comentarii