Panaramă în Consiliul Local. Poli rămâne fără bani, penitenciarul nu se extinde
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Panaramă în Consiliul Local. Poli rămâne fără bani, penitenciarul nu se extinde

GALERIE
cl
  • cl
- +

Lipsa unor consilieri de la PSD-ALDE a făcut ca liberalii să poată să-şi treacă unele amendamente sau să blocheze unele proiecte. Clubul de fotbal Politehnica Iaşi nu va primi încă cele 2 milioane de lei pe care voia să i le dea Primăria.

Consilierii locali s-au reunit ieri într-o nouă şedinţă-maraton care s-a desfăşurat pe parcursul a aproape cinci ore. De la lucrări au absentat mai mulţi reprezentanţi ai partidelor care deţin puterea în Consiliul Local (PSD-ALDE, cu sprijin uneori din partea PMP), ceea ce a determinat ca liberalii să controleze evoluţia votului în anumite cazuri şi au reuşit să impună mai multe amendamente.

Social-democraţii şi liberalii au avut numeroase contre politice ce au dus inclusiv în zona penală: de ambele părţi au fost acuzaţii de „fals în înscrisuri“. Un proiect de hotărâre a fost supus votului de două ori, ceea ce arată un flagrant dublu standard practicat de PSD în şedinţele de CL: la o reuniune precedentă, PSD a refuzat o solicitare a independentului Andrei Postolache de reluare a votului pe motiv că nu ar fi legal. Diferenţa era că, la acel moment, PSD nu avea interesul să reia votul, dar ieri a avut acest interes.

La presiunea liberalilor, deliberativul a aprobat fonduri pentru proiectarea a cinci creşe, iar, în cazul alocărilor pentru susţinerea sportului, cele 2 milioane lei prevăzute pentru clubul de fotbal Politehnica Iaşi nu vor fi, deocamdată, virate echipei. În schimb, consilierii s-au pus toţi de acord, în premieră absolută a ultimilor ani, să respingă un plan ubanistic zonal: cel al Penitenciarului de Maximă Siguranţă prin care instituţia vrea construirea de noi pavilioane pe actualul amplasament din Copou. În acest caz, consilierii au invocat oportunitatea extinderii unităţii de detenţie în zonă rezidenţială. Proiectul nu a avut vreun vot în favoarea acestei dezvoltări, fiind înregistrat un vot „împotrivă“ şi restul „abţineri“, în condiţiile în care în sală erau prezenţi aproape 20 dintre cei 27 de consilieri în funcţie. Tot în premieră a fost respins un proiect pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare cântăreţului Ştefan Pintilie, în contextul în care inclusiv unii consilieri PSD nu au dat undă verde.

Joaca cu banii pentru noi creşe

Primul punct de pe ordinea de zi care a încins spiritele a vizat o rectificare bugetară. Proiectul în sine nu a fost o miză, ci un amendament depus de grupul PNL, prin consilierul Răzvan Timofciuc: alocarea a 500.000 lei pentru proiectarea unor noi creşe în diverse cartiere ale oraşului. Iniţial, PSD a respins proiectul acuzând ba că nu este bine fundamentat, ba că documentele cuprind erori. În replică, liberalii s-au abţinut la votul pe rectificare, iar fără aportul acestora un astfel de proiect nu ar fi putut trece chiar dacă preşedintele de şedinţă, Gabriel Surdu, s-a grăbit să spună că proiectul a fost aprobat, fiind apoi lămurit de secretarul municipiului că nu a fost îndeplinită condiţia majorităţii absolute (jumătate plus 1 dintre consilierii în funcţie). Surdu a fost unul dintre cei care au comentat cel mai mult la amendamentul liberalilor spunând inclusiv că suma e prea mică şi că, de fapt, ar fi necesari peste 700.000 lei. Totuşi, primarul Mihai Chirica, sesizând blocajul instituţio­nal prin neaprobarea rectificării bugetare (proiect ce conţinea mai multe alocări/ realocări de fonduri din buget), a cerut o reluare a votului şi a încercat o mediere a schimbului de replici: a propus 450.000 lei pentru proiectarea creşelor, amendament îmbrăţişat de toţi consilierii, lucru ce a făcut posibil, ulterior, şi reluarea votului pe întregul proiect, de data asta fiind aprobat în unanimitate. Totuşi, anterior acestei intervenţii, inclusiv primarul s-a opus amendamentului (verbal, edilul nu are drept de vot în CL) invocând că nu este bine fundamentat.

Fără bani la Poli Iaşi

Un alt proiect care a generat discuţii intense a constat în alocarea a 3 milioane lei pentru susţinerea a 15 structuri sportive, printre care şi clubul de fotbal Politehnica Iaşi ce avea prevăzută cea mai mare sumă (2 milioane lei). Încă din debutul şedinţei, consilierul PSD Mihai Gavril a ridicat problema „clauzei suspensive“ din proiect: o opinie a juriştilor din Primărie, introdusă în fundamentarea proiectului, arăta că banii pentru Poli Iaşi vor fi alocaţi efectiv doar dacă această alocare va fi confirmată în urma „unei corespondenţe“ a Primăriei cu Comisia Europeană şi/sau Curtea de Conturi. La momentul dezbaterii pe proiect, liberalii au invocat o serie de probleme în fundamentarea proiectului (lipsa unor cereri concrete ale structurilor sportive, destinaţia în bugetul acestora a banilor alocaţi, cadrul legal al alocării pentru Poli Iaşi etc.). Liderul de grup al PNL Eduard Boz a propus amânarea votului, dar, în final, PSD a acceptat să scoată finanţarea pentru clubul de fotbal, iar proiectul să fie votat doar pentru celelalte 14 structuri sportive (1 milion de lei pentru baschet, futsal, gimnastică, table, fotbal feminin, raliu, şah etc.), ceea ce s-a şi întâmplat. „Lucrurile stau în felul următor, ca să nu ne mai ascundem după copac. Trebuie 14 voturi pentru acest proiect de hotărâre în forma iniţială, pe care nu le avem, nu putem obţine decât maximum 10-11, deci ar pica în bloc sau mai salvăm celelalte sporturi“, a comentat primarul Mihai Chirica.

Absenţa unor consilieri de la PSD, ALDE şi PMP a determinat ca liberalii să-şi impună voinţa şi în alte cazuri: un schimb de terenuri a căzut, numirea unui administrator provizoriu la CTP a fost respinsă, iar înfiinţarea unei asociaţii care să gestioneze turismul la Iaşi a fost amânată.

Tot la presiunea liberalilor, în şedinţă ar fi urmat să ia cuvântul un cetăţean din zona Nicolina unde, recent, zeci de persoane au protestat împotriva ridicări unui bloc-plombă. PSD s-a împotrivit luării de cuvânt, deşi, anterior, oferise acest drept unei alte persoane (profesorul Dan Chirleşan) care a solicitat intervenţia autorităţilor în problema funcţionării unui padoc clandestin în Moara de Vânt. Totuşi, după şedinţa CL, oficialii Primăriei au mers în zona Nicolina şi se pare că lucrările la proiectul imobiliar vor fi sistate.

În cazul padocului, primarul a anunţat că a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi a trimis Poliţia Locală în control.

Acuzaţii de fals în înscrisuri

Proiectul privind înfiinţarea asociaţiei de turism a stârnit schimburi de replici dure între consilieri: proiectul a fost introdus pe ultima sută de metri în plen, drept pentru care liberalii au solicitat amânarea dezbaterii pentru a avea timp să studieze documentele. La mijloc a stat şi un proces-verbal buclucaş al unei comisii de specialitate a CL care trebuia să avizeze anterior proiectul: pesediştii l-au acuzat pe Răzvan Timofciuc (şeful Comisiei) că a adnotat documentul ulterior semnării de către membrii Comisiei, cu solicitarea de amânare a votului în plen. Timofciuc a spus că a făcut acest lucru în urma unor discuţii verbale cu ceilalţi membri ai Comisiei, Andrei Postolache confirmând acest lucru. În acelaşi timp, liberalii i-au acuzat pe pesedişti de „fals în înscrisuri“ întrucât tot pe un document al Comisiei a apărut scris titulatura proiectului, iar nimeni nu-şi asuma acest lucru. Acest aspect era important întrucât, au subliniat liberalii, pesediştii s-au prelevat de simpla menţiune a proiectului în actul Comisiei pentru a sugera că proiectul a fost avizat. Viceprimarul Gabriel Harabagiu a spus, la un moment dat, că scrisul îi aparţine lui Mihai Gavril, care, în calitate de secretar al Comisiei, a avut acest drept. În cele din urmă, după lungi discuţii şi contre, proiectul a fost amânat pentru o şedinţă ulterioară.

Un alt aspect de sesizat în desfăşurarea ostilităţilor de ieri vizează contrele între primar şi viceprimarul Harabagiu (PSD), pe o parte, şi Violeta Găburici (PMP), de cealaltă parte, după ce aceasta din urmă a propus (şi obţinut) înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze situaţia mansardelor ilegale din oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.