Pandemia a suspendat până şi condamnarea anuală a Halloween-ului de către preoţii catolici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Halloween versus Pomenirea răposaţilor

Pandemia a suspendat până şi condamnarea anuală a Halloween-ului de către preoţii catolici

GALERIE
Halloween
  • Halloween
- +

O importantă sărbătoare a catolicilor dedicată celor răposaţi se suprapune peste mult mai mediatizata manifestare ce are în prim plan schelete, stafii, vampiri. PS Iosif Păuleţ (FOTO) îi îndeamnă pe preoţii catolici la precauţii în sărbătorile de zilele următoare.

 

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi se pregăteşte pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul catolic, dublată pe 1 şi 2 noiembrie, de sărbătoare a Tuturor Sfinţilor şi de pomenire a tuturor credincioşilor răposaţi. An de an, preoţii catolici atrag însă atenţia asupra faptului că importanţa acestor sărbători este umbrită de manifestarea Halloween-ului, celebrată în toată lumea pe 31 octombrie. Cea mai dură poziţie a acestora s-a înregistrat în 2014, când a fost emisă şi o scrisoare publică în urma întâlnirii Comisiei Episcopilor Catolici din România, redactată şi de un preot din Iaşi.

„Cultul răposaţilor şi amintirea celor dragi sunt acoperite de manifestări de exorcizare a morţii. Probabil nimeni nu ar fi încântat dacă, de exemplu, ziua sa de naştere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracţie de genul ăsta. Exemplul sfinţilor e înlocuit de manifestări animate de personaje macabre: schelete, stafii, vampiri”, se precizat în scrisoarea din 2014. În fiecare an, mesajul a fost reluat, dar cu o intensitate mai scăzută decât cel din 2014. În 2020, însă, în contextul pandemiei, episcopul Iosif Păuleţ face un alt apel către preoţi: să aibă grijă la aglomeraţiile care se produc an de an în cimitire în această perioadă. Fiind momentele în care cei dragi se duc pentru a-i pomeni, la cimitir, pe toţi cei care s-au strâns din viaţă, iar familiile se adună din toată ţară către locurile de baştină, aglomeraţiile sunt greu de evitat.

„În fiecare an, începutul lumii noiembrie trezeşte în inimile noastre şi ale credincioşilor noştri o puternică nostalgie după cei dragi ai noştri, care nu mai sunt printre noi. Astfel, în spirit de profundă credinţă, în toate comunităţile noastre, preoţii şi credincioşii înalţă spre Dumnezeu rugăciuni stăruitoare. După o frumoasă tradiţie, pe care avem datoria să o ducem mai departe, preoţii şi credincioşii se adună, în aceste zile, nu doar în biserici, ci şi în cimitire, pentru a se ruga şi a implora milostivirea lui Dumnezeu pentru odihna veşnică a celor răposaţi”, a precizat PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi.

Acesta a transmis faptul că trăim vremuri complicate şi roagă preoţii să se organizeze în momentele sfinţirii mormintelor în felul următor: să recomande persoanelor vulnerabile şi celor care prezintă simptome de infecţie să se roage de acasă, să se păstreze o distanţare fizică în cimitir şi ca toată lumea să poarte mască de protecţie în timpul celebrărilor. Anul acesta vor fi suspendate şi procesiunile cu ocazia pomenirii, care se organizau în unele pomeniri, iar credincioşii sunt rugaţi să renunţe şi la un alt obicei: să nu ofere şi să nu consume alimente sau băuturi în cimitir. „Dragi confraţi, în aceste vremuri de încercare, este important să ne implicăm mai mult şi să transmitem credincioşilor noştri mesaje de speranţă, de solidaritate, dar şi de responsabilizare”, a precizat episcopul Iosif Păuleţ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.