Pandemia de COVID-19 i-a lăsat pe unii zilieri din județ fără nici un venit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pandemia de COVID-19 i-a lăsat pe unii zilieri din județ fără nici un venit

GALERIE
zilieri
  • zilieri
- +

„Acum este şi restricţia asta cu distanţarea socială, multora le este frică... Iar noi măşti nu avem aici în sat. Este extrem de greu cu banii“, explică unul dintre oamenii contactaţi de „Ziarul de Iaşi“.

Pandemia COVID-19 reprezintă o problemă suplimentară pentru zilierii din judeţul Iaşi. Pe lângă aspectele ce ţin de sănătate, şi munca le este pusă în pericol. Odată cu instaurarea stării de urgenţă, care a condus la restrângerea multor activităţi, o parte dintre persoanele care prestau muncă cu ziua au rămas fără o sursă de venit. „Privilegiaţi“ sunt cei care lucrează în agricultură, întrucât îşi pot desfăşura activitatea în continuare, dar şi aceştia întâmpină o mare problemă: seceta, care a pus stăpânire pe întreaga ţară, îngreunând pregătirea terenului.

„Mergeam cu calul, mai aram o bucată de teren, dar acum îl ţinem de frumuseţe. Pe lângă pandemie, care sperăm să treacă, aşteptăm ploile, că nici apă în fântâni nu mai avem din cauza secetei… Este dificil, deoarece noi nu avem pensie. Ne chemau la lucru bătrânii care nu pot face anumite treburi agricole şi mai câştigam câţiva bani. Acum este şi restricţia asta cu distanţarea socială, multora le este frică... iar noi măşti nu avem aici în sat. Este extrem de greu cu banii“, a spus reporterilor „Ziarului de Iaşi“ Florin Toma, locuitor al comunei Româneşti.

În comuna Dobrovăţ, aflată la marginea de sud a judeţului Iaşi, l-am întâlnit pe Mihai Baciu. Are 53 de ani şi spune că mai are „de tras“ până la pensie, arătând că pandemia a lăsat multă lume fără perspective.

„Este greu, ce să vă spun… Nici angajări nu se mai fac, acum trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem“, este el de părere. „Eu am lucrat la viaţa mea şi la stat, şi la particular, pe urmă am fost dat în somaj, iar după aceea m-am apucat de agricultură. Acum toată lumea se teme şi de boală, şi de bani. Bătrânii care ne mai chemau la lucru se tem să nu li se taie pensiile şi încearcă să mai păstreze banii, chiar dacă poate pe la ei treabă se mai găseşte. Seceta este puternică, dar mai încercăm să mai udăm ce se poate. La vie se sapă greu, este întărită, dar o lucrăm aşa cum se poate. (…) Ne dăm după timp. Este foarte greu“, ne-a mărturisit Mihai Baciu.

Şi consăteanul lui, Doru Borş, spune că se descurcă greu din punct de vedere financiar în această perioadă. Ieşeanul susţine că din anul 2002 şi-a tot căutat un loc de muncă stabil, dar nu şi-a găsit, nu l-a mai angajat nimeni. Mai are 4 ani de zile şi va ieşi la pensie.

„Având o vârstă, găseşti cu greu de lucru. Venitul nostru la momentul de faţă este de vreo 350 de lei pe lună, sumă cu care nu ne putem descurca. Suntem 3 oameni în casă. (...) Pensionarii înainte ne mai chemau la treabă prin gospodărie, ba în grădină la săpat, ba la vie, dar acum le este frică să ne mai cheme. De când cu COVID nu ne mai ia nimeni la treabă. Pe lângă banii aceştia mai câştigam şi câte 70 de lei pe zi, 4-5 zile pe săptămână, tot se mai adunau şi mai aveam strictul necesar în casă, acum este foarte greu. (…) Oricum o pasăre în curte mai am, dar mai scoteam un ban pe ici, pe colo, mă descurcam altfel. După 15 mai aştept să mai pot ieşi cu ziua. Toţi oamenii din sat mă cunosc, ştiu că sunt un om muncitor şi apelează la ajutorul meu. Să am eu acum putere de muncă. Sperăm să trecem cu bine peste hopul ăsta“, ne-a spus întristat localnicul.

Pe de altă parte, sunt şi comune din judeţul Iaşi în care zilierii sunt pe cale de dispariţie, găsindu-se locuri de muncă din belşug. Mai mult de atât, sătenii au fost ajutaţi de autorităţi să se angajeze la firmele din oraş.

„La noi, fiind aproape de municipiu, oamenii se angajează la diferite firme. Şi prin comună sunt atâtea societăţi mai mici, care deja au început activitatea acum, mă refer la domeniul construcţiilor, iar oamenii au început să fie aduşi la lucru. Sunt firmele care au câştigat lucrările la grădiniţă, la cămin, la aducţiuni de apă, ei au avut nevoie de oameni şi au luat din comună. O parte sunt plecaţi în străinătate… Plus că pe cei care nu aveau de lucru, şi noi ştiam, i-am trimis la firmele acestea, deoarece au nevoie de oameni necalificaţi şi chiar sunt mulţumiţi“, ne-a declarat ieri Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Holboca.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.