anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pandemia în municipiu: un ieşean din 20 a avut Covid. Ne-am întors în octombrie 2020

GALERIE
covid zilnic
 • covid zilnic
- +

În ultimele două săptămâni, media zilnică este de 50 de cazuri. Probabil că numărul cazurilor este mai mare, după ce populaţia a început să folosească teste rapide la domiciliu, evitând să se mai testeze RT-PCR.

 

Numărul de cazuri active Covid-19 în municipiul Iaşi a scăzut cu 45% faţă de vârful pandemiei înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2020. Datele prelucrate de „Ziarul de Iaşi”, în baza informaţiilor oficiale, arată că, ieri, numărul de cazuri active a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4.000 (3.932) în ultimele 100 de zile. Un număr asemănător de cazuri active a fost pe 2 noiembrie 2020 (3.873), după care a avut loc o „explozie” zilnică de cazuri, situaţie care a provocat vârful pandemiei în municipiul Iaşi pe 29 noiembrie: 7.244 de cazuri active într-un interval de 24 de ore.

După această dată, cu mici fluctuaţii, numărul de cazuri active a scăzut constant: noile cazuri zilnice au fost mai puţin numeroase, în timp ce vindecările raportate au fost într-un număr mai mare faţă de perioada precedentă. De la înregistrarea primului caz de Covid-19 la Iaşi, acum aproape un an, au fost centralizate, în total, 18.886 de cazuri. Dintre acestea, 14.647 sunt persoane declarate vindecate, în timp ce alte 307 de persoane au decedat. Primul caz de Covid-19 la Iaşi a fost înregistrat la începutul lunii martie, în cazul unui ieşean întors din Italia. În ceea ce priveşte rata de infectare în municipiu, ieri, aceasta era de 1,37 de cazuri la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă că Iaşul continuă să se afle în scenariul galben. În ultimele 14 zile, în fiecare zi, în medie, au fost înregistrate 50 de noi cazuri. Comparativ, în ultimele 14 zile din noiembrie 2020, erau centralizate, în medie, aproape 220 de noi cazuri în fiecare zi.

Municipiul Iaşi – 0,03% din cazurile de la nivel mondial

Cazurile înregistrate în municipiul Iaşi, de la începutul pandemiei, reprezintă 2,5% din totalul la nivel naţional (755.126 – conform situaţiei centralizate de autorităţi în cursul zilei de ieri). La nivel judeţean, cazurile din municipiul Iaşi reprezintă aproape 60% - până ieri erau înregistrate în tot judeţul 32.160 de cazuri de la începutul pandemiei. La nivel de judeţe, Iaşul se află pe locul trei în ţară după numărul total de cazuri, în condiţiile în care la Cluj au fost centralizate până ieri 37.316 de cazuri, iar în Timiş 34.675. În Capitală, numărul total de cazuri a trecut pragul de 122.000 de îmbolnăviri.

Dacă ne-am raporta la statistica mondială, am putea observa că, în municipiul Iaşi, cu o populaţie de circa 400.000 locuitori, au fost mai multe cazuri decât cele declarate în ţări precum Jamaica (circa 3 milioane locuitori), Noua Zeelandă (5 milioane locuitori), Rwanda (13 milioane locuitori), Siria (18 milioane locuitori), Mali (20 milioane locuitori), Islanda (350.000 locuitori) şi altele, conform datelor centralizate de Worldometers.info. Astfel, în 118 ţări au fost cazuri mai multe decât la Iaşi, iar în alte 103 (inclusiv regiuni autonome/zone administrative) au fost mai puţine cazuri decât în capitala Moldovei. La nivel mondial, cazurile înregistrate în municipiul Iaşi reprezentau, ieri, aproape 0,03% din total (peste 107 milioane de cazuri declarate). 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.