Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Câteva reguli de bază atunci când suntem nevoiţi să stăm prea mult în faţa ecranelor

Pandemia ne-a afectat ochii. Explicaţiile specialiştilor ieşeni

GALERIE
calculator_ochi_obositi
  • calculator_ochi_obositi
- +

După cei doi ani de pandemie, de izolare în faţa calculatorului, specialiştii oftalmologi atrag atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de miopie a crescut, mai ales în rândul copiilor. Prof.dr. Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, a spus că 80% dintre pacienţii care se prezintă la consult sunt diagnosticaţi cu miopie mică sau astigmatism miopic. Mai grav: majoritatea sunt copii.

 

În ultima perioadă, în cabinetele de oftalmologie s-a constatat o creştere exponenţială a numărului de tineri care s-au prezentat pentru probleme diverse, de la senzaţia de nisip în ochi la uscăciune oculară, roşeaţă, disconfort la vederea la distanţă sau privire înceţoşată. Cazurile însă au apărut inclusiv la copii mici şi de vârstă şcolară.

Computer vision syndrome, maladie apărută după pandemie

Majoritatea acestor pacienţi se confruntă cu aşa-numitul computer vision syndrome, o problemă care apare din cauza timpului îndelungat petrecut în faţa ecranului, indiferent de dimensiunea lui. Acesta este sindromul vederii legat de utilizarea computerului, sau sindromul ocular secundar utilizării computerului. Cuprinde un grup de afecţiuni oculare ce apar din cauza folosirii prelungite a ecranelor computerului, laptopului, tabletei, telefonului. „Dacă înainte de pandemie, în cazul copiilor, recomandam ca statul non-stop în faţa calculatorului să nu depăşească mai mult de o oră, iar pe zi să nu se depăşească două ore şi jumătate, în pandemie au fost copii care dimineaţa stăteau şi 7-8 ore în faţa ecranului, iar după-amiaza şi-o continuau la fel, pentru a-şi face temele. Am observat că, după aceşti 2 ani, 80% dintre pacienţii care se prezintă pentru consult au miopie mică sau astigmatism optic, şi ca noutate pentru noi oftalmologii, sindromul de ochi uscat.”, a precizat Camelia Bogdănici.

Sindromul de ochi uscat apare pentru că atunci când stăm în faţa unui monitor uităm să clipim. De aici, filmul lacrimal nu mai are calitatea şi cantitatea necesară de lacrimi şi, automat, nutriţia primului geam al ochiului, corneea, nu mai este atât de bună. ”Bineînţeles că apar semne de iritaţie gen ochi roşu, cu senzaţie de corp străin, cu oboseală oculară. Copilul este obosit spre seară, are stare de somnolenţă. Chiar în aceste zile, la Congresul anual de Oftalmologie a fost dezbătut foarte intens rolul razelor ultraviolete şi al luminii albastre pe care o dau toate monitoarele, şi s-a arătat ce modificări pot să apară, mai ales la copilul foarte mic”, a adăugat Camelia Bogdănici.

Regula 20-20-20 ne fereşte de miopie

Computer vision syndrome i-a afectat şi pe adulţii care şi-au mutat job-ul acasă, şi aici nu este vorba de angajaţii din domeniul IT, folosind în mod excesiv tot felul de device-uri. Specialiştii au subliniat că, pentru reducerea simptomelor, este important modul în care este utilizat computerul. Avem nevoie de condiţii corespunzătoare de iluminare, confort al scaunului, o poziţie bună a monitorului.

„Foarte mult contează locul calculatorului şi lumina din cameră. Extrem de mult contează şi să ne oprim la 20 de minute şi să privim spre infinit timp de 20 de secunde. Există acea regulă 20-20-20. Ar trebui ca măcar după o oră să deschidem geamul încăperii şi să privim afară”, a mai spus Camelia Bogdănici. Medicii consideră că este mai confortabil şi mai sănătos când ochii privesc la un monitor mai jos poziţionat, la aproximativ 15-20 de grade sub nivelul ochilor. Totodată, distanţa optimă este de 50-70 de centimetri faţă de ecran. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri