Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pandemos

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Cu peste o sută de ani în urmă, după prima mare conflagraţie mondială, doi termeni erau utilizaţi în mod recurent de presa românească: demobilizaţii şi îmbogăţiţii de război.

Primii erau soldaţii ce luptaseră vreme de doi ani cu armatele Puterilor Centrale, făcând posibilă, după victoria aliaţilor, Marea Unire. Lăsaţi la vatră, epuizaţi, încercau să-şi revină din şoc. Pe front experimentaseră groaza, camaraderia, foamea, furia, vitejia, dezrădăcinarea. Unii, veniţi în contact direct cu contingentele ruseşti, ce o luaseră complet razna după toamna lui 1917, se molipsiseră de ideile bolşevice. Alţii voiau să uite totul şi să o ia de la capăt. Printre demobilizaţi se găseau în majoritate ţărani, care-şi cereau acum drepturile - pământ şi vot universal -, dar şi tineri intelectuali ce sperau într-o lume mai dreaptă. Demobilizaţii băgau spaima în autorităţi fiindcă se întâlniseră deja pe coclauri cu moartea şi nu se mai temeau de ea.

Îmbogăţiţii reprezentau clica profitorilor de război, alcătuită, în special, din politicieni şi afacerişti veroşi. În vremea neutralităţii, dar mai ales în toiul luptelor, vânduseră, la preţ de speculă, alimente, arme, medicamente doar celor ce dispuneau de lichidităţi, indiferent de tabără. Traficaseră sentimente şi valută. Clădiseră averi colosale ce le permiteau acum să aibă un cuvânt greu de spus în cârmuirea ţării, pe care totuşi nu o înţelegeau, îndeosebi după ce alături de regăţenii balcanici îşi făcuseră apariţia harnicii greco-catolici ardeleni, ordonaţii bucovineni şi năpăstuiţii basarabeni.  

În mai puţin de o generaţie, ruptura dintre cele două categorii sociale urma să devină ireconciliabilă.

Există voci care susţin că actuala criză sanitară doar a augmentat criza morală prin care trece umanitatea, similitudinile cu perioada interbelică fiind vizibile cu mult înainte de năvala noului coronavirus. Oricum ar fi, avem şi azi profitorii de pandemie (aleşi care-şi inventează firme ad-hoc prin care vând măşti la preţ de speculă, medici „întreprinzători” ce recomandă doar tratamente ce le aduc un câştig substanţial, poliţişti ce-şi triplează salariile cu ajutorul orelor suplimentare pe care nu le-au efectuat niciodată etc.), dar mai ales o populaţie ce pricepe şi se adaptează tot mai greu la ceea ce se întâmplă în jur.

Un sondaj (Reveal Marketing Research) recent dezvăluie starea de spirit a românilor după mai bine de un an de luptă cu pandemia. Peste 50% dintre ei oscilează între furie şi panică, aproximativ 30% sunt obosiţi şi dezamăgiţi, în vreme ce doar vreo 15% au motive de bucurie şi de linişte sufletească.

Lăsându-i la o parte pe ultimii, rămâne un procentaj de circa 80% compus din români ce pot dezvolta comportamente surprinzătoare. I-am văzut deja pe cei mai iresponsabili dintre ei urlând aiurea împotriva măştilor, evreilor şi ungurilor. Dar marea masă încă aşteaptă - în vreme ce răbdarea li se apropie de capăt. Pe timp de criză, corupţia, hoţia, mitocănia şi clanurile au explodat. Pesediştii rânjesc ghiftuiţi, liberalii înghit pe nerăsuflate, USR şi PLUS s-au prostit la guvernare, iar AUR joacă leapşa. Preocupaţi doar de propriul burdihan, politicienii au început să se creadă veşnici. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri