Pandemos
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pandemos

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Cu peste o sută de ani în urmă, după prima mare conflagraţie mondială, doi termeni erau utilizaţi în mod recurent de presa românească: demobilizaţii şi îmbogăţiţii de război.

Primii erau soldaţii ce luptaseră vreme de doi ani cu armatele Puterilor Centrale, făcând posibilă, după victoria aliaţilor, Marea Unire. Lăsaţi la vatră, epuizaţi, încercau să-şi revină din şoc. Pe front experimentaseră groaza, camaraderia, foamea, furia, vitejia, dezrădăcinarea. Unii, veniţi în contact direct cu contingentele ruseşti, ce o luaseră complet razna după toamna lui 1917, se molipsiseră de ideile bolşevice. Alţii voiau să uite totul şi să o ia de la capăt. Printre demobilizaţi se găseau în majoritate ţărani, care-şi cereau acum drepturile - pământ şi vot universal -, dar şi tineri intelectuali ce sperau într-o lume mai dreaptă. Demobilizaţii băgau spaima în autorităţi fiindcă se întâlniseră deja pe coclauri cu moartea şi nu se mai temeau de ea.

Îmbogăţiţii reprezentau clica profitorilor de război, alcătuită, în special, din politicieni şi afacerişti veroşi. În vremea neutralităţii, dar mai ales în toiul luptelor, vânduseră, la preţ de speculă, alimente, arme, medicamente doar celor ce dispuneau de lichidităţi, indiferent de tabără. Traficaseră sentimente şi valută. Clădiseră averi colosale ce le permiteau acum să aibă un cuvânt greu de spus în cârmuirea ţării, pe care totuşi nu o înţelegeau, îndeosebi după ce alături de regăţenii balcanici îşi făcuseră apariţia harnicii greco-catolici ardeleni, ordonaţii bucovineni şi năpăstuiţii basarabeni.  

În mai puţin de o generaţie, ruptura dintre cele două categorii sociale urma să devină ireconciliabilă.

Există voci care susţin că actuala criză sanitară doar a augmentat criza morală prin care trece umanitatea, similitudinile cu perioada interbelică fiind vizibile cu mult înainte de năvala noului coronavirus. Oricum ar fi, avem şi azi profitorii de pandemie (aleşi care-şi inventează firme ad-hoc prin care vând măşti la preţ de speculă, medici „întreprinzători” ce recomandă doar tratamente ce le aduc un câştig substanţial, poliţişti ce-şi triplează salariile cu ajutorul orelor suplimentare pe care nu le-au efectuat niciodată etc.), dar mai ales o populaţie ce pricepe şi se adaptează tot mai greu la ceea ce se întâmplă în jur.

Un sondaj (Reveal Marketing Research) recent dezvăluie starea de spirit a românilor după mai bine de un an de luptă cu pandemia. Peste 50% dintre ei oscilează între furie şi panică, aproximativ 30% sunt obosiţi şi dezamăgiţi, în vreme ce doar vreo 15% au motive de bucurie şi de linişte sufletească.

Lăsându-i la o parte pe ultimii, rămâne un procentaj de circa 80% compus din români ce pot dezvolta comportamente surprinzătoare. I-am văzut deja pe cei mai iresponsabili dintre ei urlând aiurea împotriva măştilor, evreilor şi ungurilor. Dar marea masă încă aşteaptă - în vreme ce răbdarea li se apropie de capăt. Pe timp de criză, corupţia, hoţia, mitocănia şi clanurile au explodat. Pesediştii rânjesc ghiftuiţi, liberalii înghit pe nerăsuflate, USR şi PLUS s-au prostit la guvernare, iar AUR joacă leapşa. Preocupaţi doar de propriul burdihan, politicienii au început să se creadă veşnici. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.