anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Pandemos

GALERIE
Catalin Onofrei
 • Catalin Onofrei
- +

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Cu peste o sută de ani în urmă, după prima mare conflagraţie mondială, doi termeni erau utilizaţi în mod recurent de presa românească: demobilizaţii şi îmbogăţiţii de război.

Primii erau soldaţii ce luptaseră vreme de doi ani cu armatele Puterilor Centrale, făcând posibilă, după victoria aliaţilor, Marea Unire. Lăsaţi la vatră, epuizaţi, încercau să-şi revină din şoc. Pe front experimentaseră groaza, camaraderia, foamea, furia, vitejia, dezrădăcinarea. Unii, veniţi în contact direct cu contingentele ruseşti, ce o luaseră complet razna după toamna lui 1917, se molipsiseră de ideile bolşevice. Alţii voiau să uite totul şi să o ia de la capăt. Printre demobilizaţi se găseau în majoritate ţărani, care-şi cereau acum drepturile - pământ şi vot universal -, dar şi tineri intelectuali ce sperau într-o lume mai dreaptă. Demobilizaţii băgau spaima în autorităţi fiindcă se întâlniseră deja pe coclauri cu moartea şi nu se mai temeau de ea.

Îmbogăţiţii reprezentau clica profitorilor de război, alcătuită, în special, din politicieni şi afacerişti veroşi. În vremea neutralităţii, dar mai ales în toiul luptelor, vânduseră, la preţ de speculă, alimente, arme, medicamente doar celor ce dispuneau de lichidităţi, indiferent de tabără. Traficaseră sentimente şi valută. Clădiseră averi colosale ce le permiteau acum să aibă un cuvânt greu de spus în cârmuirea ţării, pe care totuşi nu o înţelegeau, îndeosebi după ce alături de regăţenii balcanici îşi făcuseră apariţia harnicii greco-catolici ardeleni, ordonaţii bucovineni şi năpăstuiţii basarabeni.  

În mai puţin de o generaţie, ruptura dintre cele două categorii sociale urma să devină ireconciliabilă.

Există voci care susţin că actuala criză sanitară doar a augmentat criza morală prin care trece umanitatea, similitudinile cu perioada interbelică fiind vizibile cu mult înainte de năvala noului coronavirus. Oricum ar fi, avem şi azi profitorii de pandemie (aleşi care-şi inventează firme ad-hoc prin care vând măşti la preţ de speculă, medici „întreprinzători” ce recomandă doar tratamente ce le aduc un câştig substanţial, poliţişti ce-şi triplează salariile cu ajutorul orelor suplimentare pe care nu le-au efectuat niciodată etc.), dar mai ales o populaţie ce pricepe şi se adaptează tot mai greu la ceea ce se întâmplă în jur.

Un sondaj (Reveal Marketing Research) recent dezvăluie starea de spirit a românilor după mai bine de un an de luptă cu pandemia. Peste 50% dintre ei oscilează între furie şi panică, aproximativ 30% sunt obosiţi şi dezamăgiţi, în vreme ce doar vreo 15% au motive de bucurie şi de linişte sufletească.

Lăsându-i la o parte pe ultimii, rămâne un procentaj de circa 80% compus din români ce pot dezvolta comportamente surprinzătoare. I-am văzut deja pe cei mai iresponsabili dintre ei urlând aiurea împotriva măştilor, evreilor şi ungurilor. Dar marea masă încă aşteaptă - în vreme ce răbdarea li se apropie de capăt. Pe timp de criză, corupţia, hoţia, mitocănia şi clanurile au explodat. Pesediştii rânjesc ghiftuiţi, liberalii înghit pe nerăsuflate, USR şi PLUS s-au prostit la guvernare, iar AUR joacă leapşa. Preocupaţi doar de propriul burdihan, politicienii au început să se creadă veşnici. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.