Proiectul propus prevede construirea unei stații de biogaz ce va fi utilizată pentru producerea de energie electrică și termică din surse regenerabile, cu o putere de 1.000 KWe. Investiția ar urma să fie amplasată pe terenul ce aparține grupului Panifcom, în cadrul fermei de creștere a bovinelor, pe o suprafață de 12.789 mp. Ferma deține peste 2.100 de capete de bovine, de pe urma cărora, se estimează, anual o cantitate de maxim 20.000 de tone/an, ca materie primă folosită pentru instalație. Panifcom a luat însă în calcul și alte tipuri de materii prime pentru biogaz, precum cele de origine vegetală, în cantitate de cel mult 4.000 de tone/an.
Panifcom, unul dintre cei mai importanți producători de panificație din zona Moldovei, care activează atât în agricultură, zootehnie cât și în industria de morărit, vrea să construiască, la Iași, o stație de biogaz. Investiția se ridică la aproximativ 4 milioane de euro și este propusă spre amplasare în cadrul fermei de creștere a bovinelor, din satul Broșteni, comuna Vlădeni.
Proiectul, care a primit deja undă verde și de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), se numește ”Construire stație de biogaz pentru producție energie electrică și termică din surse regenerabile-putere instalată 1.000 KWe”.
Potrivit documentației tehnice depusă la APM Iași, terenul pe care se dorește implementarea proiectului propus este situat în intravilanul comunei Vlădeni, pe 62.738 mp și 28.091 mp, rezultând o suprafață totală de 90.829 mp. Astfel, din întreaga suprafață disponibilă, proiectul va ocupa o suprafață de 12.789 mp .
Ca materii prime se utilizează, în special, dejecțiile de la ferma de vaci existentă, estimată la o cantitate de maxim 20.000 de tone/an și alte materii organice de origine vegetală, precum siloz porumb, în cantitate de maxim 4.000 de tone/an, respectiv echivalentul a maximum 65 de tone pe zi.
Se dorește și injectarea de energie în sistem
Conform proiectului, instalația de biogaz achiziționată va avea următoarele caracteristici tehnice și următoarele componente: instalație de digestie anaerobă pentru producția de energie electrică, cu o putere instalată de 1.000 kW, cu suprafață construită de 1.644 mp. Aceasta va fi compusă din două fermentatoare (digestoare) din beton, cameră pompe din beton și rezervor dejecții lichide din beton; cogenerator, cu o putere electrică instalată de 1.000 kW; instalație de separare a digestatului cu melc și filtru; platforme betonate carosabile și pietonale și un gard pentru delimitare.
Așadar, investiția va implica și realizarea unui cogenerator, cu o putere de 630 kW, cu sistem de tratare biogaz, pentru transformarea biogazului în energie electrică și introducerea acesteia în rețeaua de distribuție energie electrică.
Din punct de vedere al efectelor proiectului asupra componentei climatice, în etapa de operare este estimată o îmbunătățire a nivelului de emisii a GES (n.r.- gaze cu efect de seră), prin producerea de energie electrică prin cogenerare și din surse regenerabile (panouri fotovoltaice). Astfel, după cum se arată în proiect, pentru fiecare 1 kWh de energie electrică produsă de instalația de biogaz, se economisesc 0,328 kg de cărbune standard, iar emisiile de populare sunt reduse cu 0,997 kg de dioxid de carbon. Altfel spus, prin implementarea proiectului este previzionată o reducere a cantității de dioxid de carbon (CO2) de 5,338 de tone/an.
Ferma Panifcom deține în județul Iași peste 2.100 de vaci Holstein, care produc 45kg de lapte pe zi/per cap bovină. „ Este indiscutabil una dintre cele mai progresive ferme de vaci din regiune, acest lucru fiind confirmat de numărul mare de animale cu o excelentă valoare genetică. Vacile fermei Panifcom fac parte dintr-un amplu program de testare genomică derulat cu sprijinul laboratorului Neogen din Scoția și a Agenției CDCB din Statele Unite ale Americii”, după cum spune Ionuț Lupu, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO, pe site-ul companiei.
Grupul Panifcom are toate autorizațiile necesare pentru demararea investiției în stația de biogaz și se mai așteaptă acum doar lansarea măsurilor prin PNRR de către Ministerul Energiei și Ministerul Mediului.
Amintim că un astfel de proiect pentru biogaz a fost depus în acest an, la APM și de Agrocomplex Lunca Pașcani, care la rândul lor așteaptă liniile de finanțare pentru implementarea proiectului. De asemenea, și ApaVital construiește în Iași, în zona Dancu, o centrală pe biogaz, o investiție care se ridică la peste 7 milioane de lei.
Citește și:
- O cantitate uriașă de curent electric din gunoi de grajd pe care statul nu o vrea? Investiția în biogaz de la Agrocomplex Lunca Pașcani, sub semnul incertitudinii
- După parc fotovoltaic, ApaVital îşi face şi centrală pe biogaz, la marginea Iaşului. O investiţie de peste 7 milioane
Publicitate și alte recomandări video