Panourile „indecente“ cu reclame la firmele de videochat vor dispărea din Iaşi

vineri, 30 ianuarie 2015, 03:00
3 MIN

Reclamele stradale la videochat ar putea dispărea de pe raza municipiului. Şefii Primăriei au pus gând rău firmelor care se promovează agresiv prin bannere sau panouri outdoor şi solicită îndepărtarea acestora. Demersul municipalităţii vine după ce în zona campusurilor universitare au apărut mai multe reclame la unele firme de videochat.

Viceprimarul Mihai Chirica a catalogat reclamele drept „indecente“. „Am notificat toţi agenţii de publicitate exterioară să ia măsuri de îndepărtare a tuturor reclamelor care invită la videochat. Facem acest lucru în temei cu legea. Având în vedere discu­ţiile cu universităţile, «Cuza» şi «Gh. Asa­chi» în special, s-a observat în ultima pe­rioadă o explozie de reclamă pentru video­chat, atât în zona Copou, cât şi în Tudor Vladimirescu“, a spus viceprimarul Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că reclamele au apărut în apropierea căminelor T17, T18, a Facultăţii de Chimie sau a Corpului A al Universităţii „Al.I. Cuza“. „Aceste notifi­cări care nu prea au convenit la unii dintre ei, dar ele sunt făcute în temeiul Legii 148/2000, legea publicităţii şi Legea 196/2003 privind prevenirea şi combaterea pornografiei“, a explicat Chirica. Vice­primarul a subliniat că agenţii de publicitate nu au ţinut cont de prima notificare dată la începutul acestei săptămâni, iar în cazul în care o vor ignora şi pe a doua, atunci Primă­ria se va adresa Poliţiei. Chirica a invocat lit. c) alin. (2) al art. 4 din Legea 196/2003 unde se prevede obligaţia ca firmele de vi­deochat „să nu folosească o reclamă stra­dală indecentă“. „E o chestiune foarte serioasă, se profită şi se manipulează sărăcia sau nivelul de trai scăzut, lipsa fondurilor bă­neşti a unor copii care au venit aici să facă studii“, a comentat Chirica.

Viceprimarul a adăugat că toată reclama stradală la vi­deochat nu va mai fi permisă întrucât pu­blicitatea se face în sensul promovării unor activităţi care, în opinia acestuia, „nu sunt în consonanţă cu demnitatea umană“.

O firmă de videochat a decis deja „reorientarea efortului de marketing“

Reprezentanţii unei firme de videochat au declarat ieri că înţeleg „preocupările autorităţilor locale în legătură cu un anumit tip de reclamă“ şi au precizat că îşi vor „re­orienta efortul de marketing pe alte canale de comunicare, pentru a proteja sensi­bili­tăţile publice“. În schimb, aceştia au precizat că reclamele outdoor „au fost mereu cât se poate de decente“. „Nu am avut niciodată imagini nud sau stridente, care să deranjeze publicul“, au susţinut repre­zentanţii firmei Lucky Studio. Însă aceştia au adăugat că „motivele de moralitate“ in­vocate de către municipalitate nu au sus­ţinere atât timp cât „prin lege, toate fetele care lucrează în videochat au peste 18 ani“. „Prin urmare, sunt majore şi au libertatea să aleagă între profilul adult şi cel non-adult“, a precizat firma.

În schimb, o altă companie din domeniu a apreciat că Pri­măria ar putea îndepărta astfel de bannere doar în situaţia expirării contractelor dintre firme şi agenţii de publicitate. În acelaşi timp, reprezentantul firmei a precizat că derulează de 12 ani o astfel de activitate, subliniind că nu a făcut niciodată publicitate stradală.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii