Papa emerit Benedict al XVI-lea are dificultăţi de vorbire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Papa emerit Benedict al XVI-lea are dificultăţi de vorbire

GALERIE
Papa Benedict and Papa Francisc
  • Papa Benedict and Papa Francisc
- +

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 93 de ani, are în prezent dificultăţi de vorbire, însă este în continuare lucid şi zâmbitor, a declarat un cardinal într-un interviu publicat pe portalul de ştiri al Vaticanului, relatează miercuri AFP.

Maltezul Mario Grech, care a devenit cardinal sâmbătă după-amiază, a vizitat mica mănăstire din Cetatea Vaticanului unde locuieşte papa emerit de la demisia sa, în 2013.

"Are dificultăţi în exprimare, chiar a spus la începutul întâlnirii 'Domnul mi-a luat vorbirea ca să mă facă să apreciez tăcerea', însă a încercat să ne încurajeze", a declarat cardinalul Grech. Fostul papă Benedict al XVI-lea a primit sâmbătă o scurtă vizită din partea a 11 noi cardinali însoţiţi de papa Francisc, care a dorit să-i iniţieze în această tradiţie.

"Văzându-l pe acest pastor, pe acest om, peste care s-au aşternut anii, dar în acelaşi timp lucid şi zâmbitor, cu dorinţa de a comunica experienţa pe care o are cu Duhul (Sfânt), el ne-a încurajat foarte mult", a afirmat prelatul maltez.

În timpul primului consistoriu al papei Francisc din 2014, Benedict al XVI-lea a mers personal la Bazilica Sfântul Petru pentru a-i saluta pe noii cardinali. De atunci, ei sunt cei care îl vizitează după ceremonie. Unii au fost, de asemenea, numiţi episcopi de către Benedict al XVI-lea, precum cardinalul Grech.

"Benedict al XVI-lea are 93 de ani, are un corp fragil, o voce foarte slabă, însă mintea este lucidă", a afirmat secretarul privat al papei emerit, episcopul Georg Gänswein, într-un interviu publicat pe 18 noiembrie în săptămânalul italian Oggi.

"În fiecare zi, el participă la slujbă, se roagă, mai primeşte câteva vizite. Citeşte, studiază, ascultă muzică, se ocupă de corespondenţă. Sigur, într-un ritm lent. Se odihneşte mai des pentru că forţele sale au scăzut, dar are o bună dispoziţie şi calm", a adăugat secretarul său. 

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.