Papa Francisc a cerut un audit al averilor bisericești
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Papa Francisc a cerut un audit al averilor bisericești

GALERIE
Papa Francisc
  • Papa Francisc
- +

În urma unui scandal privind finanțele Vaticanului, Papa Francisc le-a cerut celor mai puternice organisme din orașul-stat să înceapă un audit fără precedent al averilor bisericești și să sancționeze cheltuielile ieșite de sub control, scrie Bloomberg. La sugestia responsabilului economic al Vaticanului, cardinalul George Pell, Suveranul Pontif a înființat „un grup de lucru pentru viitorul economic”, care aduce laolaltă Secretariatul de stat, Banca Vaticanului și alte agenții. Papa a cerut comisiei să identifice cum pot fi alocate mai multe resurse muncii nobile a Bisericii, mai ales în ceea ce privește întrajutorarea oamenilor săraci și vulnerabili. 

Inițiativa Suveranului Pontif vine într-un moment în care cinci oameni sunt judecați la Vatican din cauza unor documente confidențiale care au fost făcute publice în două cărți lansate luna trecută – „Avariția”, de Emiliano Fittipaldi, și „Negustori în templu”, de Gianluigi Nuzzi – și în care sunt descrise corupția, gestionarea proastă a resurselor și risipa de bani de care se fac vinovați oficiali ai Bisericii. Inculpații și-au declinat însă vina. Papa Francisc ceruse mai multă deschidere și transparență din partea agențiilor economice și fiananciare ale Vaticanului, însă s-a lovit de rezistența birocrației din Roma.

Luni, după întoarcerea sa din Africa, Suveranul Pontif le-a spus reporterilor că așa-numitul scandal „Vatileaks II” este un indicator al dezordinii pe care încearcă s-o repare. Procesul în care sunt implicați doi fost angajați ai Vaticanului și autorii celor două cărți publicate accentuează eforturile Bisericii „de a demasca corupția, lucrurile care nu sunt cinstite”, a spus Papa.

Grupul de lucru, care a avut prima sa întâlnire săptămâna trecută, va analiza măsuri de reducere a costurilor și de sporire a veniturilor Bisericii în cadrul unui plan pe termen lung. Oficialii de la Vatican vor apela la una dintre cele mai mari firme de contabilitate din lume, aflată în top patru, pentru a revizui acțiunile financiare ale Bisericii. Auditul va analiza investițiile, proprietățile imobiliare și bunurile culturale. Bunurile care nu vor putea fi vândute niciodată, neavând astfel valoare de piață, printre care se numără Bazilica Sfântul Petru din Roma, Capela Sixtină sau operele lui Michelangelo, vor fi incluse și ele în declarațiile financiare, deși Vaticanul încă se gândește dacă și cum vor fi ele evaluate.

Responsabilul economic George Pell a spus anul acesta că toate bunurile Vaticanului s-ar ridica la 3 miliarde de dolari. Pe lângă acestea, Banca Vaticanului deține depozite în valoare de 6 miliarde de dolari și bunuri aflate în administrarea și custodia clienților. Potrivit celor două cărți care au stârnit recentul scandal, Vaticanul ar avea însă bunuri care sunt puternic subevaluate. După calculele autorului Emiliano Fittipaldi, numai proprietățile imobiliare ar valora în jur de 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât valoarea lor contabilă.

Cele două volume spun că însuși Papa Francisc a denunțat cheltuielile Bisericii ca fiind „ieșite de sub control” și a spus că donațiile nu se duc către nevoiași, ci către departamentele Vaticanului. Mulți dintre cardinali locuiesc în apartamente de circa 500 de metri pătrați, fiind înconjurați de servitori și de artă renascentistă. Autorul cărții „Avariția” susține că George Pell, alături de trei angajați ai Secretariatului pentru Economie pe care îl conduce, ar fi acumulat împreună cheltuieli de 501.000 euro în perioada iulie 2014 și ianuarie 2015, pe listă aflându-se zboruri din Roma spre Londra, Munchen și Malta.

Deși inițiativa Papei de a lansa un audit este un pas pe calea cea dreaptă, Suveranul Pontif s-ar putea să nu prindă materializarea reformelor sale, potrivit biografului papal, Austen Ivereigh. Papa Francisc le-ar fi spus apropiaților săi că are de gând să rămână în scaun până în 2020, potrivit lui Ivereigh, ceea ce înseamnă că ar urma să demisioneze la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea. Vaticanul poate fi reformat, „însă va mai dura o generație [până să se întâmple asta], pentru că practicile și gândirea existente sunt foarte bine înrădăcinate”, spune Ivereigh. „Curia (n.r. – aparatul administrativ al Sfântului Scaun) este construită să reziste schimbării. Ea a fost proiectată în mod istoric să fie impenetrabilă în fața influențelor exterioare”, scrie totb.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.