Papa Francisc: „Omenirea trebuie să renunţe să se închine banului”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Papa Francisc: „Omenirea trebuie să renunţe să se închine banului”

GALERIE
papa francisc
  • papa francisc
- +

Papa Francisc afirmă într-un interviu apărut joi în săptămânalul francez Paris Match că oamenii trebuie „să înceteze să se mai închine banului”. Potrivit suveranului pontif, „capitalismul şi profitul nu sunt diabolice dacă nu sunt transformate în idoli, dacă rămân doar instrumente”.

„În schimb, dacă banii şi profitul cu orice preţ devin fetişuri adorate, dacă la baza sistemului nostru social şi economic stă lăcomia, atunci societatea noastră se îndreaptă spre ruină”, a adăugat papa.

Suveranul pontif consideră că „oamenii şi întreaga creaţie nu trebuie să fie în serviciul banului: consecinţele a ceea ce este gata să se întâmple sunt sub ochii noştri, ai tuturor”, a spus el.

„Omenirea trebuie să renunţe să se închine banului şi să pună din nou în centru persoana umană, demnitatea sa, binele comun, viitorul generaţiilor care vor popula Terra după noi”, a adăugat papa Francisc pentru care una din temele preferate este protejarea planetei.

Vorbind despre actualele conflicte, îndeosebi cele din Siria şi Irak, suveranul pontif a făcut un apel la o acţiune pe măsura urgenţei situaţiei, fără a uita însă atenţia acordată „cauzelor”.

„Să ne întrebăm de ce există atât de multe războaie şi violenţe…Să nu uităm ipocrizia celor puternici ai planetei, care vorbesc de pace, dar care, pe ascuns, vând arme”, a mai spus papa, recomandând „realizarea unor modele de dezvoltare economică menite să plaseze în centru fiinţa umană, şi nu banul”.

evz.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.