Papa Francisc avertizează în legătură cu renaşterea naţionalismului şi face apel la ajutorarea migranţilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Papa Francisc avertizează în legătură cu renaşterea naţionalismului şi face apel la ajutorarea migranţilor

GALERIE
Papa Francisc
  • Papa Francisc
- +

Papa Francisc a avertizat, luni, în legătură cu renaşterea mişcărilor naţionaliste şi populiste şi a criticat ţările care încearcă să rezolve criza migranţilor prin acţiuni unilaterale şi izolatoare, scrie Reuters. Papa, care vorbea în faţa unor diplomaţi în discursul său anual cunoscut neoficial ca „starea lumii”, a sugerat că astfel de mişcări şi politici întorc timpul cu 100 de ani în perioada periculoasă dintre cele două războaie mondiale.

 Relaţiile din comunitatea internaţională „trec printr-o perioadă dificilă, din cauza renaşterii tendinţelor naţionaliste”, a afirmat Papa, adăugând că din acest motiv membrii vulnerabili ai societăţii au de suferit, inclusiv migranţii. În discursul său lung de o oră, Francisc a menţionat de mai multe ori Liga Naţiunilor, care a fost înfiinţată după Primul Război Mondial pentru a promova pacea, însă a eşuat în misiunea sa de a opri mişcările naţionaliste şi populiste care au dus la Al Doilea Război Mondial. „Reapariţia acestor mişcări astăzi slăbeşte sistemul multilateral”, a declarat el în faţa a reprezentanţilor a 183 de ţări.

 Deşi imigraţia a dus la acţiuni unilaterale ale guvernelor, în special în Europa şi America de Nord, comunitatea internaţională are datoria de a proteja refugiaţii şi migranţii, a precizat Papa Francisc. „Nu cred că pot exista soluţii parţiale pentru o problemă atât de universală”, a afirmat el. Francisc a lăudat pactul ONU privind migraţia care a setat obiective privind felul în care poate fi gestionată situaţia. Statele Unite, Italia, Ungaria şi Polonia sunt printre ţările care au boicotat acest acord. Papa a condamnat din nou comerţul cu arme şi posesia de arme nucleare, susţinând că eforturile din trecut privind dezarmarea nucleară au creat „o căutare pentru arme noi şi din ce în ce mai sofisticate şi distrugătoare”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.