Papa Francisc de Ziua Mondială a Păcii: Anul Nou nu schimbă brusc totul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Papa Francisc de Ziua Mondială a Păcii: Anul Nou nu schimbă brusc totul

GALERIE
papa
  • papa
- +

Papa Francisc a făcut apel, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, la încetarea "aroganţei celor puternici" şi a "falsei neutralităţi" a unor ţări faţă de conflicte, pledând pentru dreptate socială, denunţând indiferenţa şi amintind că Dumnezeu iubeşte toţi oamenii, aşteptând comuniunea cu fiecare.

"Numeroase forme de nedreptate şi violenţă rănesc zilnic omenirea", a declarat Papa Francisc în predica rostită vineri de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.

"De multe ori ne întrebăm: cum este posibil să prevaleze forţa unui om asupra altui om? Cum se poate ca aroganţa celor puternici să continue umilirea celor slabi, împingându-i spre periferia societăţii? Până când răutatea umană va semăna ură şi violenţă, generând victime nevinovate? Vedem cu ochii noştri mase mari de bărbaţi, femei şi copii care fug de războaie, de foamete, de persecuţii, oameni dispuşi să îşi rişte vieţile pentru a beneficia de drepturi fundamentale", a adăugat şeful Bisericii Catolice.

Papa Francisc nu a menţionat nicio ţară, dar se referă la conflictele din Orientul Mijlociu, care au generat milioane de refugiaţi, la sărăcia din Africa şi din Asia, la statele care întreţin conflictele militare prin exporturi de armament.

"Râul de mizerie, alimentat de păcat, nu reprezintă nimic în faţa oceanului milei lui Dumnezeu care inundă lumea noastră. Suntem chemaţi cu toţii să intrăm în acest ocean, să acceptăm înnoirea noastră prin învingerea indiferenţei care împiedică solidaritatea, să ieşim din falsa neutralitate care blochează comuniunea", continuat Papa Francisc în predica rostită cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii.

"Iisus Hristos este scaunul înţelepciunii de care ne putem atinge pentru a avea o interpretare corectă a învăţăturii Sale. Acest lucru este posibil prin credinţă (...). Acolo unde nu se poate ajunge prin raţiunea filosofilor sau prin negocierile politice se poate ajunge prin puterea credinţei care aduce harul Evangheliei lui Hristos, deschizând noi căi raţiunii şi negocierilor. Împlinirea vremurilor este prezenţa lui Dumnezeu ca primă persoană în istoria noastră", a subliniat Papa Francisc în faţa a circa 60.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

"Ştim că Anul Nou nu schimbă brusc totul, astfel că rămânem cu multe probleme. Dar vreau să vă adresez o urare susţinută de speranţă reală: Dumnezeu să îşi îndrepte privirea asupra voastră şi să vă puteţi bucura, ştiind că, în fiecare zi, privirea Sa milostivă, mai strălucitoare decât lumina soarelui, se răspândeşte asupra voastră şi nu apune niciodată! Dumnezeu este un părinte îndrăgostit de om şi nu se satură niciodată să o ia de la capăt pentru a ne înnoi. Dar nu oferă schimbări magice, nu foloseşte o baghetă magică. Dumnezeu schimbă realităţile din interiorul nostru, prin răbdare şi iubire; El ne cere delicat să intre în vieţile noastre, precum ploaia care cade pe pământ pentru a aduce rod. Ne aşteaptă mereu şi ne protejează cu tandreţe", a explicat Suveranul Pontif.

"Astăzi, celebrăm Ziua Mondială a Păcii. Pacea trebuie cucerită. Duşmanul păcii nu este doar războiul, ci şi indiferenţa, care ne face să ne gândim doar la noi înşine, creând bariere, suspiciuni, temeri şi închidere", a încheiat Papa Francisc.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.