Papa Francisc denunţă ''datoria ecologică'' a Nordului faţă de Sud
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Papa Francisc denunţă ''datoria ecologică'' a Nordului faţă de Sud

GALERIE
papa francisc
  • papa francisc
- +

Papa Francisc a denunţat într-o înregistrare video difuzată luni "datoria ecologică" pe care au contractat-o faţă de ţările din emisfera sudică anumite ţări şi companii din emisfera nordică a planetei noastre, care "s-au îmbogăţit exploatând resursele lor naturale", informează AFP.

"Suntem pe cale să exploatăm resursele planetei" ca şi cum ar fi vorba despre "o portocală", a declarat papa Francisc într-o scurtă alocuţiune video difuzată de Reţeaua mondială de rugăciune de la Vatican.

"Ne rugăm ca resursele planetei să nu fie jefuite", a adăugat Suveranul pontif. În opinia sa, această datorie nu încetează să crească "atunci când anumite multinaţionale fac în afara ţărilor lor de origine lucruri care nu le sunt permise la ele acasă".

O astfel de situaţie este "revoltătoare". "Astăzi, nu mâine, ci astăzi, trebuie să ne îngrijim de Creaţie într-o manieră responsabilă. Să ne rugăm pentru ca resursele planetei să nu fie jefuite, ci să fie împărţite într-o manieră echitabilă şi respectuoasă", a adăugat liderul de la Vatican.

Această înregistrare video a Suveranului pontif a fost dată publicităţii cu o zi înainte de Ziua mondială de rugăciune pentru salvarea Creaţiei, o reuniune de rugăciune cu caracter ecumenic instituită în cadrul Bisericii Catolice de papa Francisc în 2015.

În lume, 821 de milioane de oameni "merg la culcare cu stomacul gol în fiecare seară", precizează Reţeaua mondială de rugăciune într-un comunicat ce însoţeşte înregistrarea video.

Această constatare nu se explică printr-o lipsă de mărfuri alimentare, ci este rezultatul "nedreptăţii profunde ce înconjoară producţia de alimente şi disponibilitatea lor". Iar "dominaţia companiilor asupra producţie alimentare" este una dintre cauzele acestui fenomen.

În paralel, 1% din populaţia mondială deţine dublul bogăţiei acumulate de celelalte 99 de procente, a dezvăluit Reţeaua mondială de rugăciune într-un infografic. Jumătate din populaţia lumii trăieşte cu 5,5 dolari americani pe zi. Totodată, aproximativ 2,2 miliarde de persoane nu au acces la apă potabilă. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.