Papa Francisc denunţă violenţa comisă în numele religiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Papa Francisc denunţă violenţa comisă în numele religiei

GALERIE
papa
  • papa
- +

Papa Francisc a denunţat toate violenţele de inspiraţie religioasă în timpul vizitei sale de duminică la principala sinagogă din Roma, arătându-se solidar faţă de cea mai veche comunitate evreiască din diaspora, în semn de preietenie inter-religioasă, într-o perioadă marcată de atacuri islamiste. 

În timpul acestei vizite, Papa Francisc a respins toate formele de antisemitism şi a făcut apel la "prudenţă maximă" şi intervenţie rapidă pentru a preveni un alt Holocaust, relatează Associated Press în pagina online.

"Violenţa omului împotriva omului este în contradicţie cu fiecare religie care este demnă de numele său, în special cu cele trei religii monoteiste", a spus Papa Francisc, referindu-se la creştinism, iudaism şi islam.

"Fiecare fiinţă umană, în calitate de făptură a lui Dumnezeu, este fratele nostru indiferent de originile sale sau de credinţa sa religioasă", a adăugat acesta, potrivit Mediafax.

Opiniile sale au fost împărtăşite de membrii comunităţii evreieşti, ca semn de prietenie interreligioasă în faţa extremismului musulman.

"Astăzi, trista noutate este că după două secole de dezastre produse de naţionalism şi ideologii, violenţa a revenit şi este alimentată şi justificată de viziuni fanatice inspirate de religie", i-a spus Papei rabinul-şef al Romei, Riccardo Di Segni.

"O întâlnire pacifistă între diferite comunităţi religioase, ca aceasta care are loc astăzi la Roma, este un semn foarte puternic al luptei împotriva invaziei şi abuzului de violenţă religioasă".

Papa Francisc a reamintit că în timpul Holcaustului, şase milioane de evrei au fost "victimele celui mai inuman barbarism, comis în numele unei ideologii care a avut drept scop să îl înlocuiască pe Dumnezeu cu omul".

Papa Francisc a salutat câteva mii de imigranţi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, în cadrul marcării unei Zile a Refugiaţilor de către Biserica Catolică. Aceşti oameni poartă în ei "o istorie, o cultură şi valori preţioase", a spus Suveranul Pontif duminică, îndemnându-i să nu renunţe la speranţă.

Papa a îndemnat în mod repetat statele europene să primească oameni care fug din calea războiului şi sărăciei.

Francisc a devenit duminică, după întâlnirea cu migranţii, cel de al treilea papă din istoria Vaticanului care a vizitat principala sinagogă din Roma. Rabinul şef al Romei, Ricardo Di Segri, a declarat că această vizita este considerată un semn al îmbunătăţirii relaţiilor, în ultimii 50 de ani, între evrei şi catolici.

 

Această vizită are loc în contextul în care Europa, Africa şi Orientul Mijlociu sunt ţintele unor atacuri extremiste, condamnate în mod repetat de Suveranul Pontif, mai ales că atentatele au fost deseori îndreptate împotriva creştinilor şi minorităţilor religioase. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.