Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totduminica, 26.03.2023
Papa Francisc a criticat legile care incriminează homosexualitatea spunând că sunt "nedrepte", întrucât Dumnezeu îi iubeşte pe toţi copiii săi aşa cum sunt şi le-a cerut episcopilor catolici care susţin aceste legi să primească în biserică persoanele LGBTQ+, relatează The Guardian.
"A fi homosexual nu este o crimă", a declarat Papa Francisc într-un interviu acordat marţi agenţiei The Associated Press. Papa Francisc a recunoscut că episcopii catolici din unele părţi ale lumii susţin legile ce incriminează homosexualitatea sau discriminează comunitatea LGBTQ şi a recunoscut că el însuşi s-a referit la această problemă în termeni de "păcat", dar a atribuit astfel de atitudini unor medii culturale şi a spus că episcopii, în special, trebuie să treacă printr-un proces de schimbare a mentalităţii pentru a fi recunoscută demnitatea tuturor enoriaşilor.
"Aceşti episcopi trebuie să treacă printr-un proces de schimbare", a spus el, adăugând că ar trebui să se poarte cu "blândeţe, aşa cum a făcut-o Dumnezeu cu fiecare dintre noi".
Comentariile Papei Francisc, care au fost salutate de apărătorii drepturilor homosexualilor ca fiind o piatră de hotar, sunt primele rostite de un suveran pontif cu privire la astfel de legi. Ele sunt în concordanţă cu abordarea sa generală faţă de persoanele LGBTQ+ şi cu convingerea sa că Biserica Catolică ar trebui să-i primească pe toţi şi să nu facă discriminări.
Aproape 70 de ţări sau jurisdicţii din întreaga lume incriminează activitatea sexuală consensuală între persoane de acelaşi sex, iar în 11 dintre ele se poate impune pedeapsa cu moartea, potrivit The Human Dignity Trust, organizaţie care militează pentru abrogarea unor astfel de legi. Experţii spun că chiar şi acolo unde legile nu sunt aplicate, ele contribuie la hărţuirea, stigmatizarea şi violenţa împotriva persoanelor LGBTQ+.
Considerând că aceste legi sunt "nedrepte", Papa Francisc a spus că Biserica Catolică poate şi ar trebui să lucreze pentru a le pune capăt. "Trebuie să facă acest lucru. Trebuie să facă acest lucru", a insistat el.
Francisc a citat din catehismul catolic atunci când a spus că persoanele gay trebuie să fie binevenite şi respectate şi nu trebuie să fie marginalizate sau discriminate. "Suntem cu toţii copii ai lui Dumnezeu, iar Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem şi pentru puterea cu care fiecare dintre noi luptă pentru demnitatea sa", a arătat Papa Francisc.
Suveranul Pontif a mai arătat că trebuie făcută distincţia între o crimă şi un păcat în ceea ce priveşte homosexualitatea. Învăţătura Bisericii susţine că actele homosexuale sunt păcătoase, dar în acelaşi timp, persoanele gay trebuie tratate cu demnitate şi respect. Papa Francisc a articulat această poziţie: "Nu este o crimă. Da, dar este un păcat. Bine, dar mai întâi să facem distincţia între un păcat şi o crimă. Este un păcat şi lipsa de caritate unii faţă de alţii", a adăugat el.
Remarcile Papei Francisc au venit înaintea unei călătorii în Africa, unde astfel de legi sunt frecvente, la fel ca şi în Orientul Mijlociu. Multe datează din perioada colonială britanică sau sunt inspirate din legea islamică. Unii episcopi catolici le-au susţinut cu tărie ca fiind în concordanţă cu învăţătura Vaticanului, în timp ce alţii au cerut anularea lor considerându-le o încălcare a demnităţii umane fundamentale.
În SUA, mai mult de 10 state încă mai au în vigoare legi împotriva sodomiei, în ciuda unei hotărâri din 2003 a Curţii Supreme care le-a declarat neconstituţionale. Susţinătorii drepturilor homosexualilor spun că legile învechite sunt folosite pentru a justifica hărţuirea şi arată spre noi legi, cum ar fi legea "Don't say gay" din Florida, care interzice instruirea privind orientarea sexuală şi identitatea de gen de la grădiniţă până la clasa a treia, ca dovadă a eforturilor continue de marginalizare a persoanelor LGBTQ+.
ONU a solicitat în repetate rânduri să se pună capăt legilor care incriminează în mod direct homosexualitatea, afirmând că acestea încalcă dreptul la intimitate şi la libertatea de a nu fi discriminat şi reprezintă o încălcare a obligaţiilor ţărilor, în temeiul dreptului internaţional, de a proteja drepturile omului pentru toţi oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală sau de identitatea de gen.
Papa Francisc nu a schimbat învăţătura bisericii, care i-a încurcat mult timp pe catolicii gay, dar el a făcut din apropierea faţă de persoanele LGBTQ+ un semn distinctiv al papalităţii sale.
Comentariile papei din interviul pentru AP nu s-au referit în mod specific la persoanele transsexuale sau nonbinare, ci doar la homosexualitate, dar susţinătorii unei mai mari incluziuni LGBTQ+ în Biserica Catolică au salutat comentariile sfântului părinte ca fiind un progres important. "Declaraţia sa istorică ar trebui să trimită un mesaj liderilor mondiali şi milioanelor de catolici din întreaga lume: Persoanele LGBTQ merită să trăiască într-o lume fără violenţă şi condamnare, în mai multă bunătate şi înţelegere", a declarat Sarah Kate Ellis, preşedinte şi director executiv al grupului Glaad, cu sediul în SUA.
Cuvinte cheie: + Papa Francisc, pacat, homosexualitate, Dumnezeu, crimă
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Zece pasageri, răniți după ce aeronava a intrat într-o zonă cu turbulențe
Mii de criminali, lăsați liberi pe străzile Rusiei. Au luptat pentru Wagner
VIDEO Doi morți și opt răniți după ce o fabrică de ciocolată a sărit în aer
Concediu în Grecia: tarife cu 10% mai mari decât anul trecut. Sezonul începe de Paște
VIDEO Cum s-a răzbunat o amantă în ziua în care iubitul ei s-a căsătorit cu alta
VIDEO MotoGP: Pol Espargaro, accident grav în timpul antrenamentelor pentru MP al Portugaliei
VIDEO Patinaj artistic: Americanii Madison Chock şi Evan Bates, campioni mondiali în proba de dans
Exclusiv! Hoții au dat lovitura în bazarul din Iași. Locul este nepăzit
VIDEO Tur virtual în ”micul Vatican” de la Iași. Cum și cât se extinde Ansamblul Mitropolitan
Cele cinci tipuri de soacră. Interesantă analiză a unui cunoscut psiholog ieşean
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.