Papa Francisc îndepărtează ideea ordinării bărbaţilor căsătoriţi ca preoţi şi a femeilor ca diacon în Amazonia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Papa Francisc îndepărtează ideea ordinării bărbaţilor căsătoriţi ca preoţi şi a femeilor ca diacon în Amazonia

GALERIE
papa
  • papa
- +

Papa Francisc nu a reţinut, în răspunsul pe care l-a dat unui sinod al episcopilor din Amazonia, deschiderea preoţiei către bărbaţi căsătoriţi şi nici o redeschidere a dezbaterii cu privire la ordinarea unor femei diacon, propuneri pe care nu le-a menţionat într-un document publicat miercuri, care ar fi putut marca o evoluţie istorică în cadrul Bisercii Catolice, relatează AFP.

După trei săptămâni de dezbateri, în octombrie, la Vatican, o adunare a episcopilor din nouă ţări din Amazonia i-a cerut Papei argentinian să permită unor bărbaţi pioşi care au o viaţă maritală stabilă să devină preoţi şi să le încredinţeze femeilor funcţii mai importante - până la cea de ”diacon permanent”.

Această propunere, formulată de episopi latino-americani care s-au reunit în sinod la Vatican, pe care au adoptat-o  cu 128 de voturi la 48, a provocat o emoţie în rândul facţiunilor mai conservatoare ale Bisericii Catolice, care numără 1,3 miliarde de credincioşi.

Diaconii - toţi bărbaţi - sunt ordinaţi să susţină predici la slujbe, să oficieze botezuri, căsătorii şi funeralii.

În Amazonia, Biserica se confruntă cu o lipsă puternică de preoţi itineranţi, singurii în măsură să adminstreze comuniunea, sacramentul esenţial al doctrinei creştine.

În acest ”Îndemn apostolic postsinodal” - de 32 de pagini - publicat de Papă sub numele de "Querida Amazonia" (”Dragă Amazonie”), Francisc preferă ”să îndemne toţi episcopii, mai ales pe cei din America Latină” să convingă misionari să se ducă în Amazonia şi cere o mai bună formare a preoţilor în vederea unui adevărat ”dialog cu culturile amazoniene”.

El aduce de asemenea un omagiu rolului crucial al femeilor laice în transmiterea credinţei în comunităţile din Amazonia.

”Ele ar trebui să poată accede la funcţii, inclusiv la servici ecleziastice”, scrie Suveranul Pontif, fără să ofere detalii.

Papa Francisc încurajează, mai larg, laicii - atât bărbaţi cât şi femei - să continue să săvârşească servicii importante în cadrul Bisericii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.