Papa Francisc recunoaşte martiriul a şapte episcopi greco-catolici din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Papa Francisc recunoaşte martiriul a şapte episcopi greco-catolici din România

GALERIE
papa
  • papa
- +

Papa Francisc a recunoscut marţi martiriul a şapte episcopi greco-catolici ucişi de regimul comunist în România, la mijlocul secolului al XX-lea.

Episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tito Livio Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu au fost recunoscuţi ”ucişi în ura faţă de credinţă” în perioada 1950-1970, în timpul ocupaţiei sovietice a României şi regimului lui Nicolae Ceauşescu.

Ei au fost arestaţi şi încarceraţi în închisori şi lagăre până când au murit din cauza izolării, frigului, foamei, bolii sau a muncii grele la care au fost supuşi. Majoritatea nu au fost judecaţi sau condamnaţi şi au  fost îngropaţi în morminte nemarcate, fără serviciu religios.

Cu un an înaintea morţii sale, episcopul Iuliu Hossu a fost numit numit de către Sf paul al VI-lea cardinal “in pectore” (în secret). După ce a fost ţinut ani de zile la izolare, el a murit într-un spital la Bucureşti, în 1970, la vârsta de 85 de ani. El a trăit în arest la domiciliu din 1955, după ce a fost eliberat din închisoare. Ultimele sale cuvinte au fost ”lupta mea s-a încheiat, a voastră continuă”.

În afară de încarcerare şi izolare, episcopul auxiliar Vasile Aftenie al Făgărașului şi Albei Iulia a fost torturat la sediul Ministerului de Interne, iar ulterior a murit din cauza rănilor, la 10 mai 1950, la vârsta de 50 de ani.

Episcopul Valeriu Traian Frenţiu al Oradei a murit în închisoare, în 1952, la vârsta de 77 de ani, episcopul auxiliar Tit Liviu Chinezu al Făgăraşului şi Albei iulia a murit în închisoare în 1955, la vârsta de 50 de ani, episcopul Ioan Suciu, administratorul apostolic al Făgăraşului şi Albei Iulia, a murit în 1953, la vârsta de 45 de ani, episcopul Ioan Bălan al Lugojului a murit la închisoare în 1959, la vârsta de 79 de ani, iar episcopul Alexandru Rusu al Maramureşului a murit în închisoare în 1963, la vârsta de 78 de ani.

În urma unei întâlniri, la 19 martie, cu cardinalul Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Papa Francisc a aprobat publicarea decretelor cu privire la martiriul celor şapte episcopi, deschizând astfel calea către beatificarea acestora, dar şi a altor şapte persoane.

Papa a aprobat un miracol atribuit mijlocirii lui Maria Emilia Riquelme y Zayas, fondatoarea Congregaţiei Surorilor Misionare ale Preasfântului Sacrament şi Fericitei Fecioara Maria (1847-1940), care de-acum va fi numită ”bincevântată”.

El a recunoscut, de asemenea, martiriul misionarului italian Alfredo Cremonesi, un preot de la Institutul Pontifical pentru Misionari Externi, născut în Italia şi ucis în Myanmar în 1953.

De asemenea, de-acum pot fi numiţi ”venerabili” Francesco Maria Di Francia, un preot şi fondatorul Congregaţiei Surorilor Capucine ale Inimii Sacre (1853-1913); Maria Hueber, fondatoarea Congregaţiei Surorilor terţiare ale Sf. Francisc (1653-1705); Maria Teresa Camera, fondatoarea Congregaţiei Fiicelor Maicii Noastre de la Peta (1818-1894); Maria Teresa Gabrieli, cofondatoarea Congregaţiei Surorilor Săracilor Palazzolo Institute (1837-1908) şi Giovanna Francesca a Sfântului Spirit, fondatoarea Institutului Surorilor Franciscane ale Cuvântului Întrupat (1888-1984).

Papa Francisc urmează să efectueze o vizită în România în perioada 31 mai-2 iunie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.