Papa Francisc repetă cuvântul „frociaggine” (pederast) la o întâlnire cu 200 de preoţi la Universitatea Pontificală Saleziană

joi, 13 iunie 2024, 11:56
2 MIN
 Papa Francisc repetă cuvântul „frociaggine” (pederast) la o întâlnire cu 200 de preoţi la Universitatea Pontificală Saleziană

Papa Francisc a folosit din nou un cuvânt italian vulgar şi insultător faţă de gay, sfătuindu-i pe homosexualii care vor să devină preoţi să se ducă la ”psiholog”, la câteva zile după un scandal în urma căruia şi-a cerut scuze, scrie presa italiană, relatează AFP.

Întrebat despre vocaţie la o întâlnire privată cu 200 de preoţi, la Universitatea Pontificală Saleziană de la Roma, Papa argentinian, în vârstă de 87 de ani, a repetat marţi cuvântul ”frociaggine” (poponar).

Acest cuvânt, care face parte din dialectul roman, este greu de tradus. El este un derivat al ”frocio”, o insultă care îndeamnă ”pederast” în romană şi care desemnează în mod peiorativ un mediu condiţionat de către ”pederaşti” sau ”bulangii”.

”La Vatican există o atmosferă de «frociaggine»”, a declarat Papa, potrivit agenţiei oficiale italiene de presă Ansa.

”Gay-ii sunt nişte băieţi buni (…), ei îl caută pe Dumnezeu. Dar e mai bine să-i orientăm către un părinte spiritual bun, către un psiholog” decât să fie acceptaţi la seminariu, a adăugat el, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera.

Vaticanul, contactat de AFP, nu a răspuns. Marţi seara, Sfântul Scaun anunţa într-un comunicat că Papa a ”revenit asupra temei primirii persoanelor cu tendinţe homosexuale în seminarii, reiterând necesitatea de a-i primi şi de a-i însoţi în Biserică”, fără să evoce folosirea acestui cuvânt.

La sfârşitul lui mai, Francisc a prezentat scuze pentru că a folosit acest cuvânt la o întâlnire cu uşile închise cu episcopi italieni. Vaticanul a dat asigurări că papa nu a avut ”niciodată intenţia de a ofensa sau de a se exprima homofob”.

Aceste declatraţii au fost preluate de presa din întreaga lume, provocând dezamăgire şi indignare în rândul asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.

Citiți și: Papa Francisc foloseşte un cuvânt insultător şi vulgar, „frociaggine”, la adresa homosexualilor

Citiți și: Vaticanul își cere scuze după ce Papa Francisc a jignit homosexualii: „În Biserică este loc pentru toată lumea”

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii