anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Papa Francisc şi Benedict al XVI-lea vor avea o întâlnire istorică sâmbătă

GALERIE
papa-francisc
 • papa-francisc
- +

Papa Francisc se va întâlni sâmbătă cu predecesorul său Benedict al XVI-lea, retras la Castelul Gandolfo în urma demisiei, ocazie cu care vor aborda numeroase provocări venite la adresa Bisericii Catolice, ceea ce va fi o premieră în istoria milenară a catolicismului.

"Cei doi bărbaţi în alb" (Joseph Ratzinger continuă să îmbrace sutana albă) se vor vedea departe de ochii presei, la Castelul Gandolfo, o reşedinţă pontificală situată în apropierea Romei.

Papa Francisc va sosi cu elicopterul la ora 11.15 GMT (13.15, ora României), însă data de întoarcere încă nu a fost anunţată. Ei vor lua masa de prânz împreună, iar discreţia le va fi asigurată.

Subiectele de discuţie nu lipsesc pentru o Biserică de aproximativ 1,2 miliarde de credincioşi. "Noua evanghelizare", persecuţiile împotriva creştinilor, reforma Curiei, contestările, scandalurile financiare şi sexuale sunt unele dintre problemele actuale ale Bisericii Catolice. Cei doi Suverani Pontifi vor trebui să vorbească şi despre "Vatileaks", scandalul scurgerii de documente confidenţiale.

Înainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea l-a asigurat pe viitorul papă de "supunere necondiţionată" şi a spus că se va retrage din viaţa publică. El a anunţat că îl va asista pe succesorul său la rugăciune şi era pregătit să-i ofere Consiliul.

Cei doi bărbaţi au temperamente diferite. Joseph Ratzinger se comporta cu timiditate în faţa mulţimii, în timp ce Jorge Bergoglio este spontan, se îndreaptă către oameni, îi îmbrăţişează.

Chiar dacă noul Suveran Pontif argentinian se distinge printr-un stil informal şi pune un accent mai puternic pe apropierea de săraci şi simplitate, el nu a deviat până în prezent de la doctrină. De exemplu, în privinţa problemelor sociale, Joseph Ratzinger şi Jorge Bergoglio împărtăşesc poziţii conservatoare, fie că este vorba de căsătoria între persoane de acelaşi sex, avort sau eutanasie, care reprezintă atingeri la "creaţie", potrivit Bisericii Catolice.

Referindu-se la semnele de smerenie (inel de argint, etc.) ale noului papă, specialiştii în problemele Vaticanului consideră că importanţa lor nu trebuie exagerată, precizând că Benedict al XVI-lea a vrut să păstreze unele tradiţii, dar a dus un trai modest.

În împrejurimile Vaticanului, afişe şi cărţi poştale cu chipul grav al lui Benedict al XVI-lea tind să eclipseze în faţa celor prezentându-i pe zâmbitorul Jorge Bergoglio sau mediatizatul Ioan Paul al II-lea. Karol Wojtyla, beatificat în 2012, la şapte ani după moarte, şi care ar putea fi canonizat curând, rămâne "titanul Domnului" în ochii a numeroşi catolici.

Popularitatea extremă obţinută de către Francisc într-o săptămână şi insistenţa asupra unor gesturi simbolice de ruptură cu tradiţiile vor lăsa un gust amar pentru unii la Vatican, unde papa german este considerat uitat pe nedrept, au anunţat surse informate.

Uitarea nu-i este caracteristică lui Francisc, care şi-a exprimat "afecţiunea" faţă de predecesorul său cu fiecare ocazie.

"Acest pontificat îşi va avea rădăcinile în învăţămintele lui Benedict al XVI-lea, care a fost cea mai importantă forţă intelectuală a Bisericii în ultimii 25 de ani. Moştenirea sa va continua să aibă influenţă asupra pontificatului", afirmă Samuel Gregg, de la Institutul american de cercetare Aston.

Similitudini pot fi observate între discursurile lor, cum ar fi necesitatea de a privilegia aspectele pozitive ale doctrinei. Aceeaşi poziţie o păstrează în privinţa altor confesiuni creştine, evreilor, ateilor şi agnosticilor, pe care îi asigură de respectul lor.

Papa Francisc a lansat un avertisment faţă de reducerea omului la "ceea ce produce şi consumă", într-o societate în continuă mişcare, individualistă, unde se pierd legăturile familiale şi de prietenie, acestea fiind laitmotive promovate anterior de către Joseph Ratzinger.

În opinia jurnalistului german Peter Seewald, un bun cunoscător al lui Joseph Ratzinger, "este limpede de la început că noul papă se înscrie în paşii predecesorului său".

Pentru cotidianul Corriere della Sera, Seewald afirmă că "Benedict a pregătit calea (...) El este un admirator al Sfântului Francisc. După Sfântul Benedict (fondatorul monahismului occidental), vine Sfântul Francisc: doi reformatori ai Bisericii, fiecare în domeniul său, în felul său".

"Ioan Paul al II-lea a stabilizat nava Bisericii pe timp de furtună, Benedict a purificat-o, a dat instrucţii echipajului şi i-a dat o cale. Acum, Francisc va reporni motorul pentru a pune Biserica în mişcare", afirmă Peter Seewald.

În mai, atunci când se va stabili într-o fostă mănăstire, pe dealul Vaticanului, Papa emerit se va afla la câţiva paşi de birourile lui Francisc. Astfel, o vecinătate inedită va începe, iar întâlniri vor fi posibile între cei doi papi în grădinile micuţului stat.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.