Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi

GALERIE
parada_gay_instanbul
  • parada_gay_instanbul
- +

Poliţia turcă a intervenit împotriva Marşului mândriei de a fi gay (Gay Pride) de la Istanbul şi a arestat fără menajamente peste 200 de persoane - activişti şi jurnalişt, inclusiv un fotograf AFP -, relatează AFP.

Înainte de începutul evenimentului, poliţia antirevoltă a efectuat o descindere în forţă în mai multe baruri - în cartierul Cihangir - în zona emblematicei Pieţe Taksim şi a arestat ”la întâmplare” persoane care se aflau acolo, inclusiv jurnalişti şi activişti ai drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor (LGBTQ+), a constatat AFP.

La fel ca în fiecare an, de-acum, Gay Pride a fost interzis în mod oficial de către guvernatorul oraşului, însă sute de manifestanţi care agitau steaguri curcubeu s-au adunat în străzile din zona Pieţei Taksim, în întregime închisă publicului.

Scandând ”Viitorul e queer!”, ”Nu veţi fi niciodată singuri!” sau ”Suntem aici, suntem queer şi nu plecăm nicăieri!”, manifestanţii au defilat timp de peste o oră pe străzi, în cartierul Cihangir, susţinuţi de locuitori, care au ieşit la ferestre.

Persoanele arestate au fost conduse, la bordul a două autobuze, la principalul comisariat din oraş, a constatat un grafician video AFP.

”SĂ NE APĂRĂM DREPTURILE”

ONG-ul Kaos GL, care militează pentru promovarea şi protejarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, a dennţat ”52 de arestări”, raportează Amnesty International (AI), care a cerut, într-un mesaj postat pe Twitter, ”eliberarea necondiţionată şi imediată” a acestora.

”Încearcă să ne intezică, să ne împiedice, să ne discrimineze şi chiar să ne omoare în fiecare moment al existenţei noastre”, declară AFP Diren, în vârstă de 22 de ani.

”Însă azi avem ocazia să ne apărăm drepturile, să strigăm că existăm. Nu veţi reuşi niciodată să-i opriţi pe queer!”, declară el, folosind un apelativ care desemnează sexualitatea alternativă şi respinge definiţia biologică a sexului.

Potrivit mai mutor martori, poliţia a încercat să împiedice presa să filmeze arestările. Bülent Kilic, un fotograf experimentat şi premiat al AFP, obişnuit cu zonele de conflict, a fost încătuşat cu mâinile la spate, tricoul smuls, şi a fost urcat, împreună cu alţii, într-un furgon de poliţie.

El a fost arestat anul trecut în aceleaşi circumstanţe. După o defilare spectaculoasă în 2014 de peste 100.000 de persoane la Istanbul, autorităţile turce au interzis Gay Pride an de an, în mod oficial din motive de securtate.

Comisarul european însărcnat cu Drepturile Omului Dunja Mijatovic a îndemnat vineri ”autorităţile de la stanbul să ridice interdicţia în vigoare a Gay Pride şi să garanteze securitatea manifestanţilor paşnici”.

”Drepturile omului ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor trebuie să fie protejate”, a îndemnat ea, cerând ”să se pună capăt stigmatizării” acestora.

Homosexualitatea, care a fost scoasă de sub incidenţa penală în Turcia la mijlocul secolului al XIX-lea, în 1858, nu este interzisă, dar rămâne larg supusă oprobului social şi ostilităţii Partidului AKP (islamo-conservator) şi Guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Un ministru i-a catalogat în trecut pe homosexuali drept ”stricaţi”. În 2020, platforma Neftlix a fost nevoită să renuţe la producerea unui serial în Turcia, din cauză că prezenta un personaj gay şi nu a obţinut unda verde a autorităţilor.

În acelaşi an, marca franceză de echipamente şi haine de sport Decathlon a făcut obiectul unor îndemnuri la boicot în Turcia, din cauză că a difuzat în campaniile sale mesaje de susţinere şi toleranţă a comunităţilor LGBTQ+.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri