Paradox: De ce în România locuințele sunt tot mai scumpe, în timp ce în restul lumii se ieftinesc

marți, 12 noiembrie 2024, 11:57
2 MIN
 Paradox: De ce în România locuințele sunt tot mai scumpe, în timp ce în restul lumii se ieftinesc

Degeaba au crescut veniturile, pentru că locuințele continuă să se scumpească. Prețul mediu cerut la nivel național a crescut cu aproximativ 14%, iar în Cluj-Napoca metrul pătrat se apropie de 3.000 de euro, mult peste București.

La nivel mondial, lucrurile stau exact pe dos, mai ales în țările în care economia a stagnat.

Specialiștii din imobiliare spun că în România oferta de case noi este relativ redusă, iar cererea este încă mare. De aceea prețurile tot cresc. Cele mai scumpe locuințe sunt în continuare în Cluj-Napoca unde un metru pătrat util se apropie de 3.000 de euro.

Pe de altă parte, Brașovul, care a detronat Bucureștiul încă de la începutul anului, a trecut de 2.000 de euro pe metru pătrat util. În același top regăsim Timișoara, Constanța și Iași.

Daniel Crainic, director de marketing în domeniul imobiliar: „Lucrurile evoluează în mod diferit de la un oraș la altul și în acest moment am putea spune că cea mai mare presiune pe preț este în Brașov. Aici și constantăm o creștere de aproape 20%. Brașovul este la fel că Bucureștiul, este orașul în care autorizațiile de construcție au fost blocate deci criza ofertei este mai mare. Brașovul are o componentă aparte la fel că și Constanța. Evident că există o piață imobiliară locală care răspunde nevoii de locuire, în același timp este un magnet pentru investitori”.

În tot acest timp, potrivit unui studiu, la nivel global, în orașele considerate bule imobiliare prețurile au scăzut cu aproximativ 15%. Sunt orașe care înregistrează scăderi de peste 10% cum ar fi Paris sau Hong Kong din cauza economiei în scădere. Citește articolul complet pe stirileprotv.ro.

Etichete: apartament, imobiliare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii