Paradox explicat de medicii ieșeni: când e frig nu răcim că stăm afară, ci că stăm înăuntru. Atenție și la banii dați pe remedii false!

joi, 07 noiembrie 2024, 03:11
4 MIN
 Paradox explicat de medicii ieșeni: când e frig nu răcim că stăm afară, ci că stăm înăuntru. Atenție și la banii dați pe remedii false!

Paradoxal, odată cu răcirea vremii, creșterea infecțiilor respiratorii nu se datorează frigului de afară, ci a timpului petrecut în spații închise, adesea neventilate și aglomerate, în prezența persoanelor purtătoare de virusuri. Prof.dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, explică faptul o ventilație adecvată și o calitate bună a aerului sunt mai importante decât temperatura scăzută din exterior.

Prof.dr. Traian Mihăescu spune că, în sezonul rece, petrecem 90% din timp în interior, în condiții adesea problematice, încăperile sunt încălzite cu combustibili fosili, ferestrele rămân închise, iar multe persoane, deși infectate cu virusuri respiratorii, par sănătoase. În plus, lipsa ventilației în școli și frica de curentul de aer reprezintă obstacole importante, ignorându-se astfel beneficiile aerisirii.

Vaccinul antigripal este în special recomandat persoanelor cu afecțiuni respiratorii

Medicul subliniază că vremea rece ne determină să petrecem mai mult timp în spații închise, unde lipsa de ventilație și de filtrare adecvată a aerului poate compromite calitatea acestuia. De asemenea, aerul rece poate irita căile respiratorii și slăbi imunitatea la nivel pulmonar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții și probleme respiratorii, precum răcelile și bronșitele. Totodată, vaccinul antigripal este în special recomandat persoanelor cu afecțiuni respiratorii, deoarece reduce riscul de complicații grave în caz de infecție gripală. Acesta contribuie la prevenirea agravării bolii, inclusiv crize de astm sau infecții pulmonare severe.

„Este recomandată purtarea hainelor călduroase, evitarea expunerii prelungite la frig, o dietă echilibrată bogată în vitamine, o igienă corectă a mâinilor, aerisirea încăperilor și hidratarea constantă. De asemenea, vaccinarea antigripală este indicată pentru prevenirea complicațiilor cauzate de virusurile respiratorii și este deosebit de importantă, chiar obligatorie, pentru persoanele care îngrijesc bolnavi, persoane cu dizabilități sau copii. Personalul de îngrijire, în special din căminele de bătrâni, centrele pentru persoane cu dizabilități și spitale, trebuie vaccinat antigripal, deoarece ei pot transmite virusul chiar dacă nu prezintă simptome. Vaccinarea este esențială și pentru personalul medical din secțiile de risc ridicat, precum oncologia”, a declarat prof.dr. Traian Mihăescu.

Cum putem diferenția simptomele unei răceli obișnuite de simptomele unei infecții respiratorii severe?

Pneumologul Traian Mihăescu explică faptul că o răceală obișnuită prezintă, de regulă, simptome mai ușoare, cum ar fi tuse, strănut și o febră ușoară. În schimb, o infecție respiratorie severă, precum gripa sau pneumonia, poate provoca febră mare, dificultăți de respirație, dureri musculare intense și oboseală extremă. Dacă simptomele sunt grave sau se agravează, este esențial să consultăm un medic. Pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, vârstnicii sau cei cu diabet, este important să se solicite un consult medical chiar și la apariția unor simptome aparent ușoare, mai ales dacă includ tulburări de cogniție. Cu cât o persoană vulnerabilă este mai izolată social, cu atât este mai necesar să fie adusă în atenția unui serviciu medical.

Masca menține aerul cald în jurul nasului și gurii și poate reduce riscul inhalării virusurilor

Prof.dr. Traian Mihăescu afirmă că purtarea unei măști poate fi eficientă pentru a proteja căile respiratorii de aerul rece și de particulele purtătoare de virusuri, mai ales în spațiile aglomerate. Masca menține aerul cald în jurul nasului și gurii și poate reduce riscul inhalării virusurilor, în special în perioadele de viroze sezoniere. Medicul subliniază că este important ca persoanele cu simptome de infecție respiratorie, care se află în spații publice, să poarte mască și să respecte regulile de igienă a tusei.

CITESTE SI: Răcelile de sezon: mii de ieșeni afectați. Incidența a început să scadă. Covid 19 aduce în continuare oameni la spital

„Semnele de alarmă includ dificultăți de respirație, febră persistentă, durere în piept, oboseală extremă și o tuse puternică care nu se ameliorează. Aceste simptome pot indica o infecție mai gravă care necesită tratament medical. De asemenea, o simplă tulburare de cogniție la un vârstnic cu febră ușoară sau o stare de apatie extremă la un copil cu febră și cu o boală cronică imunodeprimantă reprezintă, de asemenea, semne de alarmă”, a precizat medicul.

Medicul recomandă vitaminele C și D, zincul și echinacea

Prof.dr. Traian Mihăescu spune că exercițiile în aer liber sunt benefice pentru sănătate, dar este indicat să evităm efortul intens în perioadele cu poluare ridicată. Alegerea unei îmbrăcăminți adecvate și desfășurarea activităților în orele mai calde ale zilei (mijlocul zilei) pot face exercițiile mai sigure și mai plăcute. De asemenea, mobilizarea zilnică în interior, cu geamurile deschise și prin exerciții simple, poate oferi beneficii similare, mai ales dacă este practicată constant. Medicul recomandă vitaminele C și D pentru susținerea imunității pe timp de iarnă, iar zincul și echinacea pot fi de ajutor pentru întărirea sistemului imunitar. Totuși, suplimentele ar trebui luate la recomandarea unui medic, pentru a asigura dozele corecte. Este, de asemenea, indicat să se evite fumatul, consumul de alcool și alimentele ultraprocesate.

„Umidificarea aerului este recomandată, deoarece aerul uscat din timpul iernii poate irita căile respiratorii. Un umidificator menține nivelul optim de umiditate, reducând riscul de uscăciune a mucoaselor și facilitând respirația, în special pentru persoanele cu sensibilități respiratorii. Totuși, trebuie să fim atenți la diversele oferte de expunere la „blocuri” de sare, deoarece acestea nu sunt eficiente și reprezintă o risipă de bani”, a adăugat medicul.

Etichete: raceala, simptome

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii