Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Paradox: Românii cred în Rai, dar nu prea cred în viaţa după moarte

GALERIE
rugaciune
  • rugaciune
- +

75% dintre conaţionali cred în Rai, însă doar 64% cred în viaţa de după moarte.

Cei mai mulţi români (96 la sută) cred în Dumnezeu, 86 la sută consideră că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 69 la sută se roagă zilnic şi peste jumătate merg să se spovedească, potrivit unui studiu IRES. În timp ce 77% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu ideea confirm căreia religia înseamnă adevăr, 17% nu sunt de acord cu această idee. Pentru 89% dintre cei chestionaţi religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei, iar trei sferturi dintre respondenţi (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor, în timp ce alţi 22% declară că este important. Totodată, 63% dintre cei chestionaţi cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.

Cotizaţii şi donaţii la biserici

Totodată peste două treimi (69%) dintre participanţii la studiu se roagă cel puţin o dată pe zi, respectiv 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi, în timp ce 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. Doar 3% dintre respondenţi au declarat că nu se roagă. În plus, 83% dintre respondenţi spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieţii în mare şi în foarte mare măsură. Mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an.


Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanţii la studiu declarând că şi-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea. Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionaţi participă cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.


În ceea ce priveşte susţinerea financiară a Bisericii, 70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%). Studiul a mai relevat că 96% dintre români cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, tot atâţia cred în păcat, 85% cred în îngeri, 75% cred în Rai, 66% cred în Diavol şi tot atâţia în Iad, iar 64% cred în viaţa de după moarte.
Studiul a fost realizat de IRES în perioada 13 - 14 august.




 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri