Paradoxul chirurgiei la Spitalul „Sf.Maria“: operaţii complicate, bani puţini
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Paradoxul chirurgiei la Spitalul „Sf.Maria“: operaţii complicate, bani puţini

GALERIE
chirurgie pediatrica
  • chirurgie pediatrica
- +

În Spitalul de Pediatrie, secţia care primeşte lunar sume importante de bani are un indice de complexitate a cazurilor realizate (ICM) mic.

Clinica de Chirurgie a înregistrat, în ultimele cinci luni, un indice de complexitate sub 1, în timp ce alte clinici, unde intervenţiile nu sunt la fel de complicate, au reuşit să aibă un indice mai mare. În luna decembrie a anului trecut, La Clinica de Gastroenterologie, ICM-ul înregistrat a fost de 2,19, la Nefrologie de 2,28, la Oncologie de 2,25, iar la Neurologie de 2,07. În primele trei luni ale anului precedent, cele mai mari ICM-uri au fost la Gastroenterologie, de 2,23, Oncologie, de 2,59 şi Clinica de Arşi, de 2,00. Chirurgia a avut, din nou, sub 1. În luna aprilie a anului 2013, Chirurgia a avut un ICM sub 1, în timp ce Gastroenterologia a înregistrat un ICM de 2,57, iar Pediatria de 2,34. Reprezentanţii Spitalului „Sfânta Maria“ susţin că există o problemă în ceea ce priveşte modul în care sunt completate fişele care ajung la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, iar din această cauză spitalul primeşte mai puţini bani decât ar trebui. „Diagnosticele nu sunt codificate bine, în funcţie de cazuistica care există. Astfel, serviciile nu sunt în concordanţă cu diagnosticele trecute, iar unitatea medicală pierde bani din această cauză. Degeaba se fac operaţii complicate, dacă nu sunt şi decontate“, au declarat reprezentanţii unităţii medicale. Chirurgii au afirmat că, de fapt, codificările existente nu se pretează la tipul de diagnostic şi la intervenţiile chirurgicale realizate. „Operaţii se fac, atât simple, cât şi complicate. Problema este că nu sunt foarte bine structurate acele codificări. Pentru unele diagnostice nu există un cod anume, deoarece trebuie să se completeze foaia în funcţie de comorbidităţi. Nu se poate ca la fiecare caz să pui un cod corect. Codurile pe baza cărora primim bani au fost preluate din alte ţări, dar la noi există multe alte patologii sau afecţiuni pentru care nu este stabilit un cod anume, de aceea trebuie să avem în vedere mai multe coduri atunci când completăm şi să-l alegem pe cel mai apropiat de intervenţia realizată“, a declarat dr. Bogdan Savu, şeful Secţiei Chirurgie Pediatrică I.

Potrivit purătorului de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, trebuie acordată o atenţie mai mare la coduri, atunci când se trec diagnosticele. „Codurile trebuie completate corect, pentru a se obţine un ICM care să reflecte activitatea din clinici“, a declarat dr. Cătălina Ionescu. Medicii consideră însă că ar trebui avute în vedere mai multe aspecte. „În primul rând, pe contractarea cu CJAS avem un anumit număr de cazuri pe care trebuie să le realizăm, dar unele cifre sunt absurde, de aceea clinica nu produce la capacitate maximă. În luna mai, CJAS a contractat 43 de cazuri de arsuri, dar nu au fost la Secţia de Arşi decât 17 copii. Nu avem cum să contractăm tot. Nu ne putem duce să ardem noi copiii pentru a avea pacienţi. Şi la spitalizarea continuă sunt trecute în contractul cu CJAS 105 cazuri, dar au fost rezolvate doar 87. Numărul pacienţilor diferă de la lună la lună, iar uneori este imposibil de realizat toate cazurile. Nu pentru că nu pot medicii, ci pentru că nu sunt pacienţi“, a adăugat dr. Savu. Spitalul primeşte bani în funcţie de numărul internărilor, care se adună cu ICM-ul şi cu tariful pe caz rezolvat, de 1.800 de lei. Dacă indicele de complexitate la Chirurgie ar fi mai mare, unitatea ar încasa mai mulţi bani de la CJAS Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.