Paradoxul chirurgiei la Spitalul „Sf.Maria“: operaţii complicate, bani puţini
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Paradoxul chirurgiei la Spitalul „Sf.Maria“: operaţii complicate, bani puţini

GALERIE
chirurgie pediatrica
  • chirurgie pediatrica
- +

În Spitalul de Pediatrie, secţia care primeşte lunar sume importante de bani are un indice de complexitate a cazurilor realizate (ICM) mic.

Clinica de Chirurgie a înregistrat, în ultimele cinci luni, un indice de complexitate sub 1, în timp ce alte clinici, unde intervenţiile nu sunt la fel de complicate, au reuşit să aibă un indice mai mare. În luna decembrie a anului trecut, La Clinica de Gastroenterologie, ICM-ul înregistrat a fost de 2,19, la Nefrologie de 2,28, la Oncologie de 2,25, iar la Neurologie de 2,07. În primele trei luni ale anului precedent, cele mai mari ICM-uri au fost la Gastroenterologie, de 2,23, Oncologie, de 2,59 şi Clinica de Arşi, de 2,00. Chirurgia a avut, din nou, sub 1. În luna aprilie a anului 2013, Chirurgia a avut un ICM sub 1, în timp ce Gastroenterologia a înregistrat un ICM de 2,57, iar Pediatria de 2,34. Reprezentanţii Spitalului „Sfânta Maria“ susţin că există o problemă în ceea ce priveşte modul în care sunt completate fişele care ajung la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, iar din această cauză spitalul primeşte mai puţini bani decât ar trebui. „Diagnosticele nu sunt codificate bine, în funcţie de cazuistica care există. Astfel, serviciile nu sunt în concordanţă cu diagnosticele trecute, iar unitatea medicală pierde bani din această cauză. Degeaba se fac operaţii complicate, dacă nu sunt şi decontate“, au declarat reprezentanţii unităţii medicale. Chirurgii au afirmat că, de fapt, codificările existente nu se pretează la tipul de diagnostic şi la intervenţiile chirurgicale realizate. „Operaţii se fac, atât simple, cât şi complicate. Problema este că nu sunt foarte bine structurate acele codificări. Pentru unele diagnostice nu există un cod anume, deoarece trebuie să se completeze foaia în funcţie de comorbidităţi. Nu se poate ca la fiecare caz să pui un cod corect. Codurile pe baza cărora primim bani au fost preluate din alte ţări, dar la noi există multe alte patologii sau afecţiuni pentru care nu este stabilit un cod anume, de aceea trebuie să avem în vedere mai multe coduri atunci când completăm şi să-l alegem pe cel mai apropiat de intervenţia realizată“, a declarat dr. Bogdan Savu, şeful Secţiei Chirurgie Pediatrică I.

Potrivit purătorului de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, trebuie acordată o atenţie mai mare la coduri, atunci când se trec diagnosticele. „Codurile trebuie completate corect, pentru a se obţine un ICM care să reflecte activitatea din clinici“, a declarat dr. Cătălina Ionescu. Medicii consideră însă că ar trebui avute în vedere mai multe aspecte. „În primul rând, pe contractarea cu CJAS avem un anumit număr de cazuri pe care trebuie să le realizăm, dar unele cifre sunt absurde, de aceea clinica nu produce la capacitate maximă. În luna mai, CJAS a contractat 43 de cazuri de arsuri, dar nu au fost la Secţia de Arşi decât 17 copii. Nu avem cum să contractăm tot. Nu ne putem duce să ardem noi copiii pentru a avea pacienţi. Şi la spitalizarea continuă sunt trecute în contractul cu CJAS 105 cazuri, dar au fost rezolvate doar 87. Numărul pacienţilor diferă de la lună la lună, iar uneori este imposibil de realizat toate cazurile. Nu pentru că nu pot medicii, ci pentru că nu sunt pacienţi“, a adăugat dr. Savu. Spitalul primeşte bani în funcţie de numărul internărilor, care se adună cu ICM-ul şi cu tariful pe caz rezolvat, de 1.800 de lei. Dacă indicele de complexitate la Chirurgie ar fi mai mare, unitatea ar încasa mai mulţi bani de la CJAS Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.