Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Paradoxul romanilor saraci: someri trimisi la angajare se roaga de patroni sa nu-i accepte

GALERIE
somer
  • somer
- +

Dintre toti somerii din judetul Arges, circa 37% primesc o indemnizatie de somaj, insa autoritatile locale se plang ca o buna parte dintre cei ajutati se roaga de patroni sa nu-i angajeze ca sa isi poata primi mai departe banii de la stat si sa stea acasa.

Directorul adjunct al AJOFM Arges, Claudiu Baciu a explicat ca multi dintre someri prefera sa incaseze indemnizatia  de somaj de 400 de lei lunar si sa stea degeaba, decat sa lucreze o luna pentru 500-600 de lei. Situatia din Arges - un judet incadrat aproape de media nationala la somaj si departe de judetele cu somaj extrem si cu numar mare de asistati social - nu este singulara, ci reprezinta, de fapt, un fenomen remarcat de-a lungul anilor si in alte judete ale tarii si care, desi s-au propus si unele masuri sau amenzi, a ramas neschimbat pana astazi.

Judetul Arges este unul dintre judete tarii care, din punct de vedere al somajului se afla aproape de media nationala. Rata somajului in luna martie a fost de 6,37%, aproape de 5,58% rata pe tara si departe de judetele cu extreme unde rata somajului depaseste 10 sau 11 procente.

Dintre toti somerii din Arges, 37,41%, adica mai exact 6.087, dintre someri primesc o indemnizatie de somaj, aproape de media nationala de 37,17%, insa autoritatile locale se plang ca o buna parte dintre cei ajutati se roaga de patroni sa nu-i angajeze ca sa isi poata primi mai departe banii de la stat.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocupare Fortei de Munca, Nicolae Badescu, sustine pentru ca in ultima perioada a devenit o moda ca somerii sa mearga la angajatorul propus de AJOFM si, din dorinta de a ramane acasa, in somaj, sa-i roage pe patroni sa-i dea scris cum ca nu se potriveste postului pe care acesta il are.

"De foarte multe ori ni s-a intamplat sa ne spuna angajatorii sa nu le mai trimitem someri, intrucat majoritatea merg si se roaga de ei sa nu-i accepte si sa le dea negatie, cum ca nu s-ar potrivi postului pe care ei il au disponibil", sustine directorul AJOFM Arges.

Ce le spun somerii angajatorilor: "Stiti, daca puteti sa-mi dati negatie ca eu vreau sa raman in somaj, nu vreau sa lucrez"

Contactat de HotNews.ro, directorul adjunct al AJOFM Arges, Claudiu Baciu, a confirmat situatia si a declarat ca multi dintre someri prefera sa incaseze cate 400 de lei lunar drept indemnizatie de somaj, dar sa stea degeaba, decat sa lucreze o luna pentru 5-600 de lei.

"Noi suntem obligati prin lege sa le dam repartitie somerilor catre locurile de munca vacante. Ei daca se duc la angajatori si vin cu negatie le dam somaj in continuare. Daca ii angajeaza se sisteaza indemnizatia. Cei mai multi se duc la angajator si zic: "Stiti, daca puteti sa-mi dati negatie ca eu vreau sa raman in somaj, nu vreau sa lucrez". Asta a fost nemultumirea noastra. Majoritatea vin inapoi cu negatie de la angajator", a declarat pentru HotNews.ro directorul adjunct al AJOFM Arges.

Ce le transmit patronii autoritatilor: Nu mai participam la bursele de locuri de munca. Toti somerii pe care ni-i trimiteti se roaga de noi sa-i refuzam

Acesta a mai spus ca, in ciuda eforturilor Agentiei de a gasi locuri de munca vacante, angajatorii sunt reticenti si nu mai vor sa participe la bursele de locuri de munca organizate din cauza experientelor cu somerii care cer sa nu fie angajati.

"Noi am facut o campanie in care sa cautam locuri vacante. Noi ne-am dus din usa in usa sa cautam locuri de munca vacante. Am luat toti angajatorii si oamenii spun ca nu mai vin la bursele organizate de noi, ca vin degeaba pentru ca cei pe care ii trimitem vor sa primeasca negatie si nu vor sa munceasca. Asa spun mai multi angajatori, asa le-au spus colegilor mei care au fost pe teren:"Dom'le, noi nu mai venim ca si asa toti pe care ni-i trimiteti se roaga de noi sa le dam negatie", mai sustine directorul AJOFM din Arges.

"Probabil ca unora le convine sa stea acasa pe 400 de lei decat sa mearga la serviciu si sa ia 500-600. Unii pot fi si in somaj, si sa lucreze la negru, dar nu avem de unde sti asta"

Cum se explica fenomenul? "Probabil ca unora le convine sa stea acasa pe 400 de lei decat sa mearga la serviciu si sa ia 500-600. In jur de 400 si putin e suma medie pentru someri. Indemnizatia de somaj e 375 plus un procent in functie de vechime. Unii zic ca primesc 4 milioane daca stau, iar daca s-ar duce la munca ar lua 5 sau 6 milioane. Probabil asta e explicatia lor, dar nu se gandesc ca una e sa ai serviciu si alta e sa primesti somajul. Indemnizatia se termina intr-un an maxim. Apoi ce faci?", ne-a explicat oficialul argesean.

"Unii isi zic "Dom'le, mai am doua luni [n.r. de indemnizatie de somaj] si termin si oricum ma angajez". Si prefera pentru o luna - doua sa nu se incurce, sa stea", continua directorul din cadrul AJOFM.

E posibil ca un somer sa prefere indemnizatia de somer si sa lucreze la negru in paralel? "Este posibil si asta. Sa fie si in somaj si sa si lucreze, dar nu avem de unde sa stim asta. Cert e ca somerii vin cu negatii si e suspect. Dam 200 de repartitii si nu se angajeaza nici unul. Legal nu avem ce face. Daca ei vin cu hartie si cu stampila ca nu-l angajeaza... Majoritatea vin cu negatie", sustine Claudiu Baciu din AJOFM Arges, care recunoaste ca Agentia nu poate sa stie daca majoritatea somerilor primesc negatie pentru ca nu corespund postului sau se roaga de patroni sa le dea negatie.

"Noi nu avem ce sa facem. Noua ne-au transmis verbal problema asta de catre angajatorii. Ce s-ar putea modifica? Nu as putea sa va spun. Noi ii trimitem la locul de munca si ei se intorc cu negatie. Poate sa zica [n.r. angajatorul] "Nu corespunde, nu a avut nu stiu ce studii sau l-am pus la test si n-a stiu sa lucreze cu masina", a mai spus oficialul argesean.

Fenomenul somerilor care fug de munca: mereu semnalat, mereu discutat, niciodata rezolvat

Fenomenul somerilor care nu vor sa se angajeze si prefera sa stea acasa atata timp cat sunt platiti de stat nu este unul nou, si nici un caz izolat.

Situatii similare au fost semnalate de-a lungul anilor si in alte judete alte tarii si, desi s-au si propus si unele masuri sau amenzi in cazul celor care cauta dinadins sa nu se angajeze, situatia a ramas neschimbata pana astazi.

In septembrie 2011, spre exemplu, sefia AJOFM Vrancea se plangea ca somerii vrinceni sint mai cu "mot" si refuza sa munceasca in confectii, dar prefera sa stea acasa cu 250 lei, ajutorul de somaj [n.r. la acea data].

Seful AJOFM Cluj in 2011: Amenzi pentru somerii care fac totul sa nu se angajeze. Multi dintre ei, de exemplu, de gen masculin, s-au dus bauti la interviu numai sa nu fie angajati

La nici doua luni mai tarziu, directorul AJOFM Cluj atragea atentia ca numerosi clujeni neglijeaza flagrant ofertele de locuri de munca propuse si propunea Ministerului Muncii, condus pe atunci de democrat-liberala Sulfina Barbu, sa instituie amenzi.

"Se duc la locurile de munca beti, murdari, numai ca sa nu le ocupe. Pana acum asemenea cazuri nu au iesit la iveala pentru ca la repartizarea somerilor exista trei variante pe care angajatorul le poate completa: este refuzul de a angaja persoana, este refuzul persoanei de a ocupa acel loc de munca sau sa fie etichetat ca necorespunzator postului''", a explicat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

"Am aflat ca multi dintre ei, de exemplu, de gen masculin, s-au dus bauti la interviu, imbracati necorespunzator, atitudinea lor fata de angajator a fost nepoliticoasa in modul in care s-au exprimat sau s-au prezentat, ceea ce a dus, clar, la un refuz al angajatorului", a relatat Don.

Seful AJOFM Dolj, 2011: "Trebuie sa-i facem pe acesti oameni sa munceasc. Nu este normal ca o persoana care nu a contribuit nici macar cu un leu la bugetul de stat sa primeasca bani"


Aceeasi situatie si in Dolj:

"Am avut situatii in care somerii au primit repartitie pentru un loc de munca, in calificarea pe care o aveau, dar s-au rugat de angajatori sa specifice ca nu corespund", declarat atunci Aurora Tiribeja, director executiv al AJOFM Dolj.

"Trebuie sa-i facem pe acesti oameni sa munceasca, pentru ca nu este normal ca o persoana care nu a contribuit nici macar cu un leu la bugetul de stat, care nu are o zi pe cartea de munca si nu a platit pentru ajutorul de somaj sau pentru sanatate sa primeasca bani", a adaugat oficialul doljean.

Vara lui 2012: Fermierii ieseni cauta in disperare zilieri, Somerii prefera sa stea acasa pe ajutorul de somaj

Situatia celor care fug de munca si cauta doar ajutorul de la stat s-a repetat si in vara lui 2012. In August anul trecut, Pro TV transmitea un reportaj in care aratau cum fermierii din Iasi cautau lucratori zilieri,  dar somerii din sate preferau sa stea acasa.

"Unii primesc ajutor de la stat si nu vor sa renunte la acesti bani, chiar daca ar lua mai mult ca zilieri. (...) Numai intr-o singura comuna din Iasi numarul asistatilor social ajunge la 60", se arata in reportajul citat.

Peste 37% dintre somerii tarii beneficiaza de indemnizatia de somaj de circa 424 de lei in medie

Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii martie 2013, la nivel national, a fost de 5,58 %, mai mica cu 0,20 pp decat cea din luna februarie a anului 2013 si cu 0,43 pp mai mare fata de cea din luna martie a anului 2012.

La nivel de tara au fost inregistrati 492.427 de someri, din care 183.048 cu indemnizatie de somaj (163.937 indemnizati cu 75% si 19.111 indemnizati cu 50%), iar 309.379 fara ajutor de la stat.

Din totalul somerilor la nivel de tara, 37,17% dintre someri sunt indemnizati si primesc sume de bani de la stat pana cand isi vor gasi un nou loc de munca.

Indemnizatie de somaj medie in luna martie a fost de 424 lei.

Arges: Majoritatea somerilor care primesc indemnizatie - intre 40 si 49 de ani, studii primare sau gimnaziale

In Arges, judetul de la care am pornit in acest articol, in luna martie, au fost inregistrati 16.245 de someri, din care 6.087 primeau indemnizatie de somaj.

Astfe, din totalul somerilor din Arges 37,41% dintre someri beneficiau de indemnizatia de somaj.
Potrivit statisticilor AJOFM Arges, ponderea cea mai mare in totalul persoanelor inregistrate care beneficiaza de indemnizatia de somaj o detin in continuare persoanele cu varste cuprinse intre 30 - 39 ani (25,18%) si 40 - 49 ani (31,07%). Din  punct de vedere al pregatirii profesionale aceste persoane se structureaza astfel: persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional - 71,73%, persoane cu nivel de instruire liceal si post liceal - 21,53% si persoane cu nivel de instruire universitar - 6,74%.

 

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri