Paradoxuri și incertitudini în timpul pandemiei.Medicii de familie trimiși în lupta din prima linie fără „arme”...(P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Paradoxuri și incertitudini în timpul pandemiei. Medicii de familie trimiși în lupta din prima linie fără „arme”...(P)

GALERIE
gavrila camelia
  • gavrila camelia
- +

Multiplele presiuni făcute asupra medicilor de familie în privința monitorizării și tratării la domiciliu a pacienților infectați cu noul coronavirus, asimptomatici sau cu simptome ușoare, continuă insistent, dovedind absența unor strategii rezonabile și a unor soluții competente și raționale.

Medicii de familie se confruntă cu probleme complexe, tratează patologii diverse, vârste diferite, acoperă un spectru larg de activități și de servicii, la care se adaugă acum riscurile interferenței cu pacienții suspecți de Covid 19, dar și lipsurile legate de materiale, de echipamente pentru a se lua măsurile de protecție care le pot oferi siguranța că nu vor fi expuși în mod direct virusului persistent.

Recent, unul dintre consilierii premierului Ludovic Orban, Virgil Guran, a făcut afirmații revoltătoare, total neadecvate, într-o emisiune televizată, referitor la acest subiect, formulând opinii controversate care denotă superficialitate și o retorică pur politicianistă: „Trebuie să iei măsuri, dacă nu ești ferm, vei pierde. Și trebuie să înțeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? (...) Ce să facem? E ca la militari, îi trimiți la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”. Comparația făcută este evident cinică și iresponsabilă, fără nicio scuză pentru declarații de acest fel. Este evident că atitudinea nu denotă nicidecum „fermitatea deciziilor”, ci o lipsă crasă de umanitate! Cu toate că premierul Ludovic Orban a adresat în mod public scuze corpului medical în numele consilierului său, astfel de afirmații îngrijorează și îngrozesc în aceeași măsură.

Fără o metodologie clară, fără proceduri, fără echipamente eficiente, necesare și suficiente, în fond, fără o minimă implicare din partea guvernaților, medicii sunt obligați să ducă o luptă cu boala, cu suferința umană, aflați în tranșee, dar fără „arme”. Principala nemulțumire a acestora este legată de inexistența măsurilor de protecție pe care Guvernul ar trebui să le asigure, de altfel secretarul Societății Naționale a Medicilor de Familie Iaşi, dr. Dana Popescu, își exprimă public nemulțumirea: „La război mergem cu ceea ce gândim noi în cabinele noastre și cu nimic practic din ce oferă guvernanții. Nu am avut materiale de protecție oferite de guvernanți nicio secundă. Costurile acestora au crescut foarte mult, veniturile chiar au scăzut pe timpul pandemiei.”

O altă preocupare importantă, care generează nemulțumiri și frustrări în rândul medicilor de familie, se referă la mijloacele de transport adecvate pentru deplasarea la domiciliile pacienților, mai exact lipsa mașinilor care pot fi decontaminate.

Trebuie menționate și controversele existente, la nivel de medici specialiști, în legătură cu debutul, simptomele, procedurile, diagnosticele și circuitul pacientului suspect de SARS-CoV-2. De multe ori pacienții simptomatici sunt îndemnați cu mare ușurință să semneze refuzul internării, apoi sunt abandonați, iar medicul de familie preia monitorizarea cazurilor lăsate la domiciliu...

Reprezentanții medicilor de familie anunță cu dezamăgire că, dacă astfel de decizii se vor concretiza, ei se văd obligați să închidă cabinetele și să-și oprească activitatea. Prin urmare, pentru a nu risca să rămânem fără corp medical vital în această perioadă, consider că este nevoie de analize responsabile, de strategii coerente, de măsuri raționale, adecvate contextului, de un minim efort din partea guvernanților, nicidecum de soluții hazardate, fără pregătire temeinică a modalităților de aplicare.

Apreciem ca absolut necesare următoarele demersuri:

  ► punerea la dispoziția corpului medical de familie a echipamentelor potrivite și într-un număr suficient;

  ► asigurarea unor mașini care permit decontaminarea;

  ► stabilirea unor proceduri clare, cu responsabilități și temeiuri legale, cu menționarea formelor de comunicare cu spitalele de profil și specialiștii implicați în vederea unor decizii terapeutice;

  ► existența unui protocol terapeutic orientativ pentru cazurile izolate la domiciliu – asimptomatice, oligosimptomatice sau cu simptome medii (tratament simptomatic, eventual etiologic);

  ► măsuri de testare a pacienților la 14 zile după supravegherea la domiciliu pentru siguranța reinserției în viața socială, profesională;

  ► implementarea unor politici publice guvernamentale clare și concrete care să reglementeze domeniul medicinii primare.

Medicii sunt specialiști importanți de care avem nevoie, mai ales acum pe fondul contextului epidemiologic dificil pe care îl traversăm și trebuie să avem în vedere faptul că implicarea acestora în demersuri medicale complexe trebuie să fie dublată de măsurile și finanțările potrivite cu noile roluri dificile și riscante. Nu ne permitem să pierdem și alte vieți în această luptă din cauza unui management guvernamental deficitar, de aceea se impune competență și responsabilitate în adoptarea unor demersuri coerente și favorabile domeniului medical, cu referire directă la problematica medicinii primare, de multe ori ignorată, deși specialiștii au fost mereu pe redută, de la primele evaluări ale pacienților, în această perioadă dramatică.

Să nu uităm că medicii de familie asigură asistență de prim contact, stabilesc diagnostice, intervin în urgențe medico-chirurgicale, supraveghează pacienții cronici, prescriu tratamente și monitorizează evoluția cazurilor, recomandă reevaluarea pacientului de către alți medici specialiști, abordează și probleme de patologie socială în context comunitar, deci multiple valențe ale unei profesii extrem de complexe, iar includerea unor noi responsabilități trebuie să se facă prin evaluări și decizii competente, proporționale și integrate sistemic în contextul serviciilor medicale.


Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.