Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Paradoxurile de la admiterea la facultate la „Cuza“ şi la Agronomie: în ciuda multitudinii de candidaţi, tot au mai rămas multe locuri neocupate la buget

GALERIE
Admitere Cuza
  • Admitere Cuza
- +

În ciuda unei admiteri peste aşteptările conducerilor, la universităţile din Iaşi care au finalizat procesul de admitere, încă mai există locuri la buget care au rămas neocupate. În cazul Universităţii de Ştinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, deşi au fost aproape 1.100 de dosare depuse pe aproximativ 700 de locuri, există trei specializări care nu au ocupat integral locurile la licenţă. 

Practic, la specializarea Biologie de la Facultatea de Agricultură au fost 15 dosare depuse pe 25 de locuri la buget, rămânând cel puţin zece locuri neocupate, fiindcă dacă la confirmarea locurilor nu se prezintă toţi 15 care au avut, poate, şi altă opţiune, locurile vor rămâne libere. Apoi, la Facultatea de Horticultură, la specializarea Ingi­neria mediului, au fost 25 de dosare pentru 40 de locuri la buget, în timp ce la Facultatea de Zootehnie, la specializarea cu acelaşi nume, sunt 43 de dosare pe 65 de locuri bugetate.

Există astfel de situaţii şi la Universitatea „Al.I. Cuza, chiar dacă au avut cele mai multe dosare depuse din ultimii şapte ani. Cea mai mare discrepanţă se regăseşte la Facultatea de Biologie, la specializarea Ştiinţa Mediului, unde au fost depuse doar 12 dosare pentru cele 65 de locuri disponibile la buget. A existat şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor o astfel de situaţie, chiar dacă au fost aproximativ 2.500 de dosare depuse acolo în total: la specializarea Economie au fost doar nouă candidaţi pe cele 25 de locuri bugetate disponibile. Facultatea de Fi­zică a fost una dintre cele două ale UAIC care nu şi-au acoperit, la nivelul întregii facultăţi, locurile la buget, fiind 53 de dosare depuse pe 76 de locuri, o situaţie similară fiind şi la specializarea Filosofie de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde au fost 26 de dosare pe 30 de locuri bugetate. Cele mai multe situaţii în cadrul aceleiaşi facultăţi se întâlnesc la Geografie şi Geologie.

Cu excepţia domeniului principal - Geografia, la toate celelalte trei au rămas locuri disponibile la buget. La specializarea Geologie au fost doar 9 candidaţi pe 44 de locuri, la Inginerie geologică au fost 25 pe 40 de locuri, în timp cel la Ştiinţa mediului au fost 23 de dosare pe 27 de locuri. La cele două Facultăţi de Teo­lo­gie au rămas, de asemenea, locuri libere la buget. La specializarea Arte vizuale de la Teologie ortodoxă au fost 13 dosare pe 30 de locuri la buget, în timp ce la Teologie Romano-Catolică au fost 25 de dosare pe 35 de locuri. Pentru toate aceste fa­cultăţi cu locuri disponibile la buget, cât şi pentru restul de locuri de la taxă rămase libere, universităţile vor organiza în toamnă admitere, locurile disponibile urmând a fi anunţate după confirmarea poziţiilor de către absolvenţii de liceu deja admişi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri