Parcare supraterană în Muşatini, proiect al Primăriei. Ce au cerut ieșenii la dezbaterile publice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Parcare supraterană în Muşatini, proiect al Primăriei. Ce au cerut ieșenii la dezbaterile publice

GALERIE
dezbateri PMI (2)
  • dezbateri PMI (2)
- +

Municipalitatea a încheiat la sfârşitul săptă­mânii trecute seria dezbaterilor publice cu ieşenii pe tema bugetului local pe anul 2017. Pe parcursul celor patru evenimente, aproape 400 de oameni au participat la discuţii. 

Ultimele două dezbateri au avut loc vineri (17 martie) şi sâmbătă (18 martie). La fel ca în precedentele două, cele mai multe propuneri ale participanţilor au vizat proiecte de infrastructură, cel mai des fiind invocate zonele Ţicău şi Viticultori. În schimb, au existat şi iniţiative de la susţinerea fotbalului feminin sau distrugerea cuiburilor de ciori din Copou până la relocarea unor staţii de betoane din zone populate sau construirea unui drum de acces spre Aeroport. De remarcat absenţa de la dezbateri a organizaţiilor neguvernamentale care militează pentru o mai mare transparenţă a Primăriei în spaţiul public. 

„Salvaţi parcul Elena Doamna!“

Dezbaterea de vineri a atras în Sala „Vasile Pogor“ a municipalităţii un număr de circa 100 de persoane. Principalele propuneri ale oamenilor au vizat o mai bună gestionare a deşeurilor (eventual prin introducerea în subteran a containerelor), refacerea aleilor dintre blocuri şi a trotuarelor (Moara de Foc, Mircea cel Bătrân, Galata, Aleea Rozelor - Podu Roş, Nicolina), reabilitarea stra­delei Bârnova (o arteră unde, până acum, locui­torii din zonă au pietruit din resurse proprii), înfiinţarea unei firme a Primăriei prin care să fie reabilitate terasele blocurilor sau refacerea pistei de atletism de la stadion. De asemenea, mai multe persoane au solicitat asfaltarea străzii Dealu Zorilor, arteră de circulaţie care, pe viitor, ar putea fi legătura principală dintre Copou şi Păcurari (cu ieşire la rond Păcurari, prin şos. Rediu).

O altă propunere a făcut referire la reabilitarea termică a blocurilor. „Programele de reabilitare termică sunt cu finanţare europeană. Nu le puteţi vedea în buget până nu le văd aprobate la Bruxelles. Sunt programe care trebuiau să înceapă în 2014, s-a făcut sesiune de depunere la sfârşitul anului trecut, au fost respinse toate. Dintre 36 de proiecte care au fost depuse la nivelul întregii regiuni, au fost acceptat două, dar se pare că nici cele două. Am luat legătura din nou cu Agenţia de Nord-Est şi le vom depune din nou. Pentru mine a rămas o surprindere totală. În 2015, pe acelaşi tip de proiect, facem finanţare pe fonduri europene fără niciun fel de problemă, iar în 2016 zice că ar fi o problemă, că nu se vede eficienţa energetică“, a răspuns primarul Mihai Chirica. 

Ieşenii au mai solicitat burse de merit pentru elevi, intervenţia municipalităţii în rezolvarea unor probleme sociale, precum şi răscumpărarea terenurilor private din zona parcului Elena Doamna, unde Primăria deţine jumătate din suprafaţa liberă de construcţii. „Acel parc trebuie să rămână parc. Eventual, să se supună unui referendum. Situaţia poluării, mai ales cu pulberi, este foarte dificilă, iar parcurile sunt dorite“, a spus ieşean. Ulterior, el i-a transmis primarului că „va lupta pentru parc“, alături de alte persoane interesate de protecţia mediului. „Dacă vom reuşi să achiziţionăm acolo, sunt suprafeţe foarte mari care nu ne aparţin... Deocamdată, nu există intenţie de a construi, dar e o zonă care atrage atenţia pentru investiţii, şi cred că trebuie să stimulăm şi investiţiile“, a comentat primarul Iaşului.

O altă problemă a constat în amplasarea a două staţii de betoane pe str. Rampei, lângă calea ferată, în cartierul Dacia. Zilnic, strada este circulată de zeci de betoniere, iar artera de circulaţie a devenit impracticabilă. În imediata apropiere, peste calea ferată, în Păcurari, se află mai multe blocuri de locuinţe. „Am notificat inclusiv Agenţia (de mediu, n.r.) pe tema acelor staţii. Lafarge înţeleg că deja s-a închis, mai este West Star care se pare că şi această staţie se relocă în momentul de faţă“, a spus Mihai Chirica.

Parcare supraterană în Muşatini

Cu ocazia dezbaterii de sâmbătă, primarul Iaşului a anunţat că, în acest an, municipalitatea va face o parcare supraterană în Muşatini (cartier Alexandru cel Bun). „Vrem să facem un proiect tip privind construcţia de parcări etajate. Dar, într-o variantă super-simplistă. (...) Vom avea pe parcela de pământ o structură metalică unic proiectată, modulară, şi cu rampă de acces. Neacoperită. Nu vom face pe suprafeţe mai mici de 1.200 mp şi nu mai mult de un nivel pentru că vor fi probleme cu vecinităţile“, a spus Chirica, răspunzând la o întrebare cu privire la construirea de parcări în cartiere. 

Alte propuneri ale ieşenilor au vizat construirea unui cămin pentru copii cu probleme sociale în Ţicău, o promovare eficientă a Festivalului Internaţional de Educaţie, încurajarea fotbalului feminin, supravegherea parcurilor publice cu camere de luat de vederi, îngroparea cablurilor aeriene, consolidarea blocurilor cu risc seismic, verificarea proiectului de reconstrucţie a spaţiului Mercur Mary din Podu Roş, modernizarea cinematografelor, amenajarea zonei Plopii fără Soţ, construirea de noi parcuri, realizarea de pasaje supraterane în Podu Roş, distrugerea cuiburilor de ciori din Copou, construirea unei noi căi de acces spre Aeroport, asigurarea de transport public până la Viticultori şi amenajarea unui bazin olimpic de înot. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.