Parcarea în Iași, cât cea de la Aeroport. Cum stăm față de alte orașe mari din țară?

luni, 10 februarie 2025, 12:00
3 MIN
 Parcarea în Iași, cât cea de la Aeroport. Cum stăm față de alte orașe mari din țară?

Una dintre variantele de plată de la Iași urcă prețul la 9 lei/oră. Cu celelalte modalități de plată, ora de parcare nu depășește totuși 7 lei. Mai ieftin decât în Cluj-Napoca sau Oradea.

Este criză de locuri de parcare în oraș? Cu siguranță, pentru că întâlnim în fiecare zi autovehicule parcate care pe unde poate. De remarcat că parcările gratuite, chiar și neamenajate, cum este cea din spatele ultimelor blocuri construite pe strada Anastasie Panu, sunt mereu arhipline. Cele cu taxă au și locuri libere în număr direct proporțional cu tariful.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

De exemplu, unul dintre hotelurile din centrul Iașului care și-a deschis parcarea privată și pentru cei care nu sunt cazați aici are probabil cel mai consistent tarif din oraș: 15 lei pe oră. Evident, clienții proprii au locul de parcare inclus în prețul camerei. În schimb, aici sunt întotdeauna câteva locuri libere.

Este și strategia aplicată de Ilie Bolojan când era primarul Oradiei. El a explicat atunci pentru Ziarul de Iași că tariful trebuie să fie reglat în așa fel încât într-o parcare să fie întotdeauna câteva locuri libere, însă fără să depășească un anumit procent din capacitatea ei.

Scump la Iași, și mai scump în orașele vestice

În 2025, ora de parcare în centrul Iașului este 7 lei (cu TVA inclus), cât era în Oradea în 2019, unde primarul (pe atunci) Ilie Bolojan își propusese să elibereze centrul orașului de autovehicule. În Cluj-Napoca, vârful de tarifare era încă de atunci 7 lei/30 de minute, pe o anumită stradă din centrul urbei. Astăzi, potrivit planului tarifar adoptat de consilierii locali în decembrie, este 8 lei/oră în mai multe locuri din oraș, pe unele străzi tariful fiind fracturat la 30 de minute. La fel și în Oradea, astăzi, cu precizarea că în zona 0 a acestui oraș nu se poate staționa mai mult de o oră.

Tariful pentru parcările publice din municipiul Iași a fost de asemenea ajustat de Consiliul Local în ultima ședință din anul trecut, când aproape toate taxele locale au fost actualizate cu rata inflației (10,4 la sută). Două dintre cele trei categorii au rămas însă la nivelul din 2024.

Marian Nistor, șeful Serviciul de Administrare a Parcărilor din cadrul Primăriei Iași, ne-a explicat că procentul aplicat la prețul pe oră nu a fost suficient de mare ca să fie rotunjit la numărul întreg superior. Astfel, cel mai mic tarif orar (pentru unele zone rezidențiale din municipiu, respectiv zona 2) a rămas 2 lei, în vreme ce pentru parcările de la Ciric (zona 3), este în continuare 3 lei, la fel ca în 2024.

SMS-ul costă mai mult

Zona 1 (Golia, Independenței, Teatrul Național, Primărie etc.) s-a scumpit cu un leu pentru mașinile parcate, respectiv de la 6, la 7 lei. De remarcat însă că una dintre modalitățile de plată la îndemâna posesorilor de autovehicule include un comision consistent, prețul pentru ora de parcare fiind 1,50 euro plus TVA. Adică 8,90 lei. La Aeroport, unde este cea mai scumpă parcare publică din municipiu, tariful parcării de scurtă durată este de 10 lei/oră.

Marian Nistor a subliniat însă că aplicația pentru telefonul mobil și plata la parcometru rămân la prețul stabilit în CL, 7 lei pe oră. Mai mult, pentru cei care parchează de obicei în una din cele trei zone, există opțiunea abonamentului – cel mai scump, 198 lei/ lună, pentru zona 1, iar cel mai ieftin, 140 lei/ lună, în zona 2. La Ciric costă 170 de lei pentru autoturisme.

Cât ne-ar costa „park & ride”, dacă Iașul ar avea la intrările în oraș

În municipiul Iași încă nu există parcări de tip „park & ride”, propuse de mai mulți ani să fie amenajate la intrările în oraș. Ideea este ca navetiștii să-și poată lăsa mașinile în aceste parcări și să se folosească de transportul public pentru deplasările în oraș.

Pe lista de taxe și impozite a municipiului Cluj-Napoca sunt menționate inclusiv tarifele pentru aceste parcări: gratuit pentru primele 10 minute, 2 lei pentru primele 6 ore și 5 lei dacă intervalul de staționare este sub 12 ore.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii