anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Parchetul European şi DNA verifică achiziţia celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

GALERIE
achizitie_BMW
  • achizitie_BMW
- +

Parchetul Uniunii Europene şi DNA cercetează contractul de achiziţie încheiat de Poliţia Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de maşini BMW, relatează Europa Liberă. Anul trecut, europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă anunţa că a sesizat Parchetul european în acest caz.

Poliţia a transmis, într-un răspuns oficial pentru Europa Liberă, că „a pus la dispoziţia Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziţie”. De asemenea, a precizat că nu au fost încă recepţionate maşinile.

Răspunsul Poliţiei Naţionale vine după ce, la începutul acestei săptămâni, Europa Liberă a solicitat informaţii despre derularea acestui contract şi dacă instituţii de cercetare şi control, precum Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea de Conturi, Ministerul Transporturilor sau Comisia Europeană au cerut detalii despre contractul pentru livrarea celor 600 de BMW-uri pentru Poliţie.

Şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) verifică achiziţia din 2021 a Poliţiei, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă aşuată.

Surse judiciare au precizat, în exclusivitate pentru Europa Liberă, că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleaşi surse au mai spus că şi acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă anunţă, în septembrie 2022, că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română.

”Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi cu privire la achiziţia celor 600 de automobile de lux de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aşa cum a fost descris deja în spaţiul public, licitaţia prin care au fost achiziţionate aceste maşini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în aşa fel încât un singur producător auto să se califice”, a anunţat, Mituţă, într-un mesaj pe Facebook.

Iniţial, G4Media a relatat că licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto. Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA. 

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări. 

În octombrie 2022, ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie.

”Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale. Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România”, a declarat Bode într-o conferinţă de presă. El a subliniat că licitaţia este una corectă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.